Blog
Ako zariadiť detskú izbu

Ako zariadiť detskú izbu

Jana
Jana 10.12.2018
foto: iStock
Detská izba musí vytvoriť priestor na oddych, zábavu a neskôr aj učenie. Inšpirácií a nápadov sa dá nájsť neúrekom, pričom ich realizácia bude záležať od možností rodičovského rozpočtu. Útulné miesto pre jedno či viac detí sa dá vyčarovať aj v malých priestoroch.

Pri zariaďovaní detskej izby sa rodičia môžu pustiť dvoma cestami. V prvom prípade môžu izbu prispôsobiť aktuálnemu veku dieťaťa a zhruba po každých dvoch či troch rokoch ju znova prerobiť. Druhou možnosťou je hneď na úvod zariadiť detskú izbu skôr neutrálne, aby juniorovi vydržala desať aj viac rokov. A to z hľadiska farebnosti stien aj nábytku. S rastúcim vekom sa v takejto izbe budú meniť len doplnky.

Zóny detskej izby

V izbe pre deti by mal byť vyhradené tri zóny. Jedna na oddych, ďalšia na hry a zábavu a posledná na rôzne tvorenie, pri väčších deťoch na učenie. Ak sa v malej detskej izbe musia potlačiť dve deti alebo traja súrodenci, s priestorom treba viac čarovať. Ak je miestnosť skôr užšia a dlhá, môže byť zariadená zrkadlovo.

3847

Ako vyriešiť miesto na spanie

Krátke detské postele ušetria dočasne miesto, no keď z nich deti vyrastú, bude potrebné znova investovať. Nábytok by sa mal dať ľahko prestavať podľa aktuálnych potrieb dieťaťa. Umožňujú to rastúce postele. Kým je dieťa menšie, sú kratšie a postupne sa dajú naťahovať. 

Pri súrodencoch prichádza na úvahy poschodová posteľ, ktorá šetrí miesto. V ponuke sú aj poschodovky, ktoré sa dajú neskôr rozložiť na dve klasické postele, patria však medzi drahšie.

Pri troch deťoch v jednej izbe či prespávaní kamarátov poslúži aj vysúvacia spodná posteľ. V prípade veľmi malej miestnosti sa dá zvážiť vyklápacie spanie, ktoré cez deň nezaberá priestor.

Ak chýba miesto na hranie či uloženie hračiek alebo oblečenie, spanie sa dá posunúť do výšky. Knižky, hračky a podobne sa dajú odložiť napríklad aj do väčších schodíkov so šuplíkmi. Pri posteli by tiež mala byť menšia lampička na čítanie.

Jednoducho zariadená študentská izba foto: iStock

Miesto na učenie a zábavu

Kým je dieťa menšie, vystačí si v izbičke s menším detským stolíkom a stoličkou. Neskôr sa dá zakúpiť výškovo nastaviteľný stôl, podobne aj rastúca stolička. Alternatívou je väčšia doska umiestnená blízko okna kvôli dennému svetlu a k nej zásuvky na školské pomôcky či učebnice. Súčasťou stola by tiež mala byť lampa. Stolička môže byť drevená či na kolieskach.

Podlaha v detskej izbe by mala byť skôr z „teplejšieho“ materiálu ako drevo či korok. Na časti izby by mohol byť detský koberec, aby sa dieťa mohlo hrať na zemi.

Bezpečné miesto

Detská izba by mala byť v prvom rade bezpečná. Samozrejmosťou by mal byť všetok nábytok napevno upevnený k stene, aby ho dieťa nevedelo prevrhnúť. Do zásuviek patria detské poistky a zabezpečené by mali byť tiež okná.

Skrinky, stoly aj iné zariadenie by nemalo mať ostré hrany. Vyrobené by mali byť z kvalitných a zdravotne neškodných materiálov, keďže hlavne menšie deti všetko radi hryzú a olizujú.

Farby a kreatívne nápady

Ak je izba vymaľovaná na bielo, prípadne v pastelových tónoch, na časť steny sa dá použiť farebnejšia, veselšia tapeta. Pri menších deťoch sa dajú zakúpiť rozličné samolepky na stenu v podobe zvieratiek, stromu či kvietkov.

Pestrofarebná detská izba so skrýšami na hranie foto: iStock

V prípade umelecky založených  rodičov alebo ich kreatívnych kamarátov sa dá stena pomaľovať podľa preferencií dieťaťa – ako železničná dráha, džungľa či vesmír. Časť steny sa tiež dá natrieť tabuľovou farbou a kresliť si môže dieťa samé. V ponuke sú aj tabuľové nálepky či veľkorozmerné omaľovánky.

Ak sú steny skôr neutrálne, farebný môže byť koberec, nábytok, záclony či tienidlo na lampe.

Pohybové aktivity a detské doplnky

Ak je na to priestor, dá sa do detskej izby pridať menšia lezecká stena či hrazda. Deti tiež ocenia závesnú hojdaciu sieť alebo sedacie vaky v ich veľkosti.

Obľúbení hrdinovia môžu byť na posteľnej bielizni, vankúšoch či obrázkoch na stene. V prípade, že si rodičia potrpia na poriadok v detskej izbe, dobrou voľbou sú rozličné škatule, do ktorých dieťa večer len hračky tematicky zhrnie.

5960

Zdieľajte článok:

Ako zariadiť detskú izbu prakticky a kreatívne

Na začiatok stránky