Blog
Kreslí na steny detských izieb - dinosaury či pamätihodnosti Bratislavy

Kreslí na steny detských izieb - dinosaury či pamätihodnosti Bratislavy

Jana
Jana 13.02.2019
Architektka Zuzana Kráľovičová rozbehla so švagrinou Gabikou Chvostaľovou popri materskej firmu Zážitkové steny. Okrem originálnych ilustrovaných stien ponúkajú aj veľkoplošné tapety, nálepky či koberec do detskej izby.

Ako vznikli Zážitkové steny?

Vždy som si rada kreslila a veľmi často to boli malé situačné ilustrácie toho, čo som cez deň zažila. Raz to jeden môj kamarát okomentoval, že je to také zážitkové kreslenie. Tak vlastne vznikol názov pre môj štýl. Zážitkové steny som ja a moja švagriná Gabika, no keďže sme ich rozbiehali popri materskej a máme malé deti, je v nich zapojených mnoho ďalších ľudí od rodiny po priateľov. Za čo im ďakujeme.

Prvú ilustrovanú zážitkovú stenu na zákazku som robila počas materskej dovolenky pre jednu kaviareň, ktorej interiér navrhovala moja švagriná Gabika. Obe sme architektky a ona ma vlastne dlho nahovárala, aby som svoje kresbičky preniesla z papiera na steny. Aby ma nakopla, vytvorila profil Zážitkové steny na sociálnych sieťach, kam sme postupne začali pridávať moje výtvory. Ľuďom sa to zapáčilo a začali ma oslovovať. Prišla ďalšia kaviareň, steny v bytoch, kancelárie, bezobalový obchod a tak sa to postupne rozbehlo. 

Kreslí na steny detských izieb dinosaury či pamätihodnosti Bratislavy - #189 foto: Zážitkové steny

Kto vymýšľa, čo sa bude kresliť?

Každá stena je originál, pretože vzniká priamo na mieste. Nerobím vopred žiadny návrh či vizualizáciu. Klient zadá tému, možno objekty, ktoré chce mať na stene nakreslené, ale výsledok vzniká spontánne počas tvorby. Ani ja sama nemám na začiatku predstavu, ako bude stena vo finále vyzerať. Proste kreslím, kreslím a postupne sa mi to akosi poskladá. 

Nie je to pre klientov príliš dobrodružné?

Oslovujú ma ľudia, ktorým sa páči môj štýl. Po piatich rokoch už máme celkom bohaté portfólio stien, takže zhruba vedia, čo môžu očakávať. Vysvetlím im, že pri kreslení ma inšpiruje konkrétny priestor a samozrejme samotní klienti. Všetko sa pretaví do výslednej kresby. Moje ilustrácie sú ako môj diár či denník. Inšpiráciou sú mi ľudia okolo mňa, situácie, ktoré sa cez deň udejú. Všetko si veľmi intenzívne vizualizujem.

1767

Čím na stenu kreslíte? Ako dlho „maľba“ vydrží?

Na začiatku som kreslila fixkami s tabuľovou farbou, neskôr som prešla na akrylové. Sú to trvácne fixky odolné voči oteru. Najlepšie sa kreslí na hladkú omietku a farby zvyčajne prispôsobím podkladu alebo želaniu klienta.

Kto sú Vaši klienti, kde ich hľadáte?

Klienti nás kontaktujú na základe osobných referencií. Napríklad sa im páčila stena v kaviarni alebo u niekoho doma. A samozrejme, hlavný kanál sú v dnešnej dobe sociálne siete a naša webstránka, kde si môžu pozrieť portfólio.

Dá sa približne povedať, koľko stojí pokreslenie steny?

Cena sa určuje individuálne po obhliadke priestoru a predstáv klienta. Záleží od veľkosti plochy, motívu, hustoty a náročnosti ilustrácie, použitého materiálu.

Pochváľte sa, čo všetko ste už kreslili a kde?

Kreslila som už takmer všetko. Od koláčikov, cez bicykle, dinosaury, hmyz až po známe pamätihodnosti Bratislavy. Akurát ľudským postavám sa trochu vyhýbam. Perspektíva mi veľmi nejde, aj keď to tiež patrí k môjmu špecifickému rukopisu. Držím sa interiérových priestorov, hoci som mala ponuky už aj na exteriér. Ale ako architektka mám veľký rešpekt k verejným priestorom. 

Na čom okrem stien ešte tvoríte?

Keďže sme Zážitkové steny rozbiehali počas materskej a ilustrovali sme aj veľa stien v detských izbách, zamerali sme sa akosi podvedome na deti. Ponúkame napríklad ilustrovaný magnetický domček, s ktorým sa dieťa môže zahrať na malého interiérového dizajnéra a zariadiť si ho kúskami nábytku. Potom sú to napríklad nálepky na stenu s mojimi autorskými ilustráciami, ktoré dokážu jednoducho aplikovať aj rodičia. Prípadne veľkoplošné ilustrované tapety pre tých, ktorí nechcú mať priamo pokreslenú stenu fixkami. Ponúkame aj koberec s nekonečnou autodráhou, tričká, obrázky alebo postery. Všetko s autorskými zážitkovými ilustráciami. Chvíľu som sa venovala aj ručne kreslenému porcelánu, robíme aj malé grafické práce v našom dizajne či najnovšie ilustrujem knihu. Klienti nás postupne posúvajú ďalej, tak uvidíme, kam sa až „prekreslíme“ :)

Kreslí na steny detských izieb dinosaury či pamätihodnosti Bratislavy - #178 foto: Zážitkové steny

Máte firmu skôr ako „zábavku“ popri materskej alebo Vás aj uživí?

Začalo sa to ako zábavka popri mojej materskej. A bol to celkom slušný extra príjem, ale od Nového roka som sa vrátila k práci architektky a steny kreslím popri tom. Momentálne je totiž na materskej Gabika – druhá polovica Zážitkových stien, ktorá rieši náš nový e-shop a obchodné záležitosti. Verím, že keby sme sa tomu venovali obidve naplno, vedeli by sme to dotiahnuť štádia, že by nás Zážitkové steny uživili obe.

Aké máte plány do budúcnosti?

Uvidíme, či sú ilustrované steny len módna záležitosť, alebo ľudia budú chcieť naše služby aj naďalej. No myslím si, že sa máme kam posúvať. Však už teraz sme prešli od stien k mnohým iným produktom.


Zdieľajte článok:

Ako vzniká ilustrovaná stena do detskej izby

Na začiatok stránky