Blog
Farby v interiéri: Ako ich vyberať a kombinovať

Farby v interiéri: Ako ich vyberať a kombinovať

04.04.2019
foto: Unsplash / UL
Farby na nás majú veľký vplyv, aj keď si to väčšinou neuvedomujeme. Ovplyvňujú našu náladu, emócie, pocit zo života a pravdaže aj to, ako vnímame priestor, v ktorom sa nachádzame. Môžu na nás pôsobiť tak, že sa cítime optimistickí a plní energie, alebo melancholickí a nezúčastnení.

Nie je jednoduché vybrať do interiéru tie správne farby  a ich kombinácie, pretože v rôznych priestoroch inak vyzerajú a inak pôsobia. Môžu úplne zmeniť charakter miestnosti a náš pocit z nej. Každý priestor má svoj „farebný príbeh“, ktorý s ním prežívame. Preto si potrebujeme vybrať farby, s ktorými sa cítime dobre a ktoré podporujú ten správny stav mysle. 

Ako si vybrať farby do interiéru - #608 foto: Pixabay / CC0

TEPLÉ A STUDENÉ FARBY

Farby rozdeľujeme podľa ich pôsobenia na naše zmysly do dvoch základných skupín – teplé a studené.

Medzi teplé farby patria odtiene červenej, oranžovej a žltej. Vyžaruje z nich energia, sú optimistické, podporujú aktivitu, hravosť a spoločenskosť. Vo všeobecnosti sa hodia pre miestnosti viac orientované na aktivitu a komunikáciu – obývačky, haly, vstupné priestory, jedálne, herne, detské izby. Sú vhodné aj pre miestnosti v tienistých a chladnejších častiach domu – vnímame ich potom ako slnečnejšie a teplejšie.

Medzi studené farby patria odtiene modrej, zelenej a fialovej. Pôsobia kľudnejšie, utišujú, zostrujú myslenie, podporujú intelekt, umožňujú mysli sústrediť sa. Sú vhodné predovšetkým pre spálne či domáce pracovne. Tiež vďaka nim vnímame miestnosti ako chladnejšie a tienistejšie. Preto sú vhodné pre izby, ktoré sú príliš prehriate a zaliate slnkom.

Ako si vybrať farby do interiéru - #612 foto: Pixabay / CC0

SVETLÉ A TMAVÉ FARBY

Každá farba má svoje svetlejšie a tmavšie odtiene. To ovplyvňuje aj spôsob, akým vnímame priestor a jednotlivé prvky v ňom. Vo všeobecnosti platí, že svetlé priestory pôsobia väčšie, vzdušnejšie, prívetivejšie, priestor vyzerá viac otvorený. Tiež svetlé prvky na tmavšom pozadí akoby vystupovali dopredu, smerom k nám.

Tmavé farby naopak priestor opticky zmenšujú, ale tiež pôsobia teplejšie a útulnejšie. Tmavé prvky na svetlejšom pozadí opticky ustupujú do úzadia. Keď poznáme tieto základné zákonitosti, vieme priestory vizuálne zväčšovať alebo zmenšovať, rozširovať alebo zužovať, a tiež približovať či vzďaľovať podľa potreby a osobných preferencií.

Ako si vybrať farby do interiéru - #610 foto: Pixabay / CC0

JEDNOTLIVÉ FARBY A ICH ÚČINOK

  • Biela priestor prežiari, ale tiež môže unavovať oči, preto si vyžaduje doplnenie nejakou inou farbou.

  • To isté platí pre sivú, ktorá môže fungovať v striebristých tónoch ako „nosná“ farba pre živšie farby.

  • Červený priestor pôsobí energicky a robí veľký dojem, preto sa neodporúča pre nervóznych a výbušných ľudí. 

  • Červená a oranžová podporujú chuť k jedlu. Naopak chuť krotí modrá a modrozelená.

  • Oranžová vyvoláva radosť zo života a prináša vzlet a dynamiku. Má okázalý charakter a pôsobí dominantne a efektne.

  • Žltá dáva miestnosti slnečný, veselý nádych. Má pozitívny, povzbudivý účinok a podnecuje ku pracovnému výkonu, hlavne v duševnej oblasti. Pomáha aj pri pocitoch únavy.

  • Ľudia, ktorí veľa čítajú alebo vykonávajú činnosti namáhavé pre oči, by sa mali zdržiavať čo najviac v miestnosti ladenej do zelenej farby, pretože zelená vitalizuje a má regeneračný vplyv na organizmus.

  • Modrá je ukľudňujúca a uvoľňujúca farba, preto je vhodná napríklad pre spálne.

  • Fialová sa pre miestnosti hodí menej, pretože môže vyvolávať smutnú a ťažkú náladu. Ak sa rozhodnete pre fialovú, tak radšej svetlú a hojne ju doplňte bielou.

  • Ružová dáva miestnosti ženský ráz a vo svojich svetlých odtieňoch prebúdza romantickú náladu.

  • Hnedá sa svojím zemitým charakterom dobre hodí pre útulné a rustikálne prostredie. Je dobré ju kombinovať s teplými farbami, napríklad žltou alebo oranžovou, a tým docieliť slnečné, veselé efekty.

Ako si vybrať farby do interiéru - #613 foto: Unsplash / UL

FAREBNÉ KOMBINÁCIE A DOPLNKY

Farebný príbeh domova môže byť neutrálny a kľudný, alebo pestrofarebný a energický. Rôznofarebné zóny v byte vnášajú do priestoru živosť a dynamiku.

Monochromatické farebné schémy pôsobia čisto a elegantne, ale príliš veľa jednej výraznej farby môže vytvoriť nerovnováhu. Výrazné farby preto používame radšej striedmejšie, aby nepôsobili príliš ťaživo alebo rušivo.

1141

V interiéri býva obvykle jedna dominantná farba, ku nej doladená podporujúca farba a farebný akcent. Interiérové doplnky, ako napríklad dekoračné vankúše, deky, vázy či dizajnové lustre, podčiarkujú atmosféru priestoru, vnášajú zaujímavý akcent, štruktúru, vzor alebo aj hravosť. Často bývajú z prírodných materiálov, ktoré sú neutrálne, kľudné a hodia sa ku každej farebnej schéme.

Klasickú maľovku na stenách môžu doplniť aj tapety. Častokrát sa použijú iba na jednu stenu, kde pôsobia ako akcent a vnesú do priestoru zaujímavý prvok a štruktúru.

Okrem týchto všeobecných pravidiel sa môžete riadiť aj aktuálnymi farebnými trendami, tie však radšej používajte vo forme ľahko vymeniteľných doplnkov, keďže sa menia relatívne rýchlo. Najdôležitejšie pri výbere farieb pre váš interiér je ale riadiť sa svojimi pocitmi a preferenciami, aby ste sa doma cítili dobre.


Zdieľajte článok:

Farby v interiéri a ich účinky: Zásady ako vyberať a kombinovať farby

Na začiatok stránky