Blog
Sever proti juhu: Ako vyriešiť dilemu s orientáciou izieb

Sever proti juhu: Ako vyriešiť dilemu s orientáciou izieb

13.05.2019
foto: iStock
Kúpa bytu je zásadným krokom v živote človeka. Je dôležité nenechať nič na náhodu a ubezpečiť sa, že sa vám v byte budete príjemne žiť. Jednou z hlavných vecí, ktoré si treba všímať, je orientácia izieb na svetové strany.

Od nej závisí osvetlenie počas dňa a tiež tepelné straty a príjmy. To pôsobí na fyzickú a psychickú pohodu obyvateľov. Je dobré, ak je byt orientovaný aspoň na dve svetové strany. Vtedy sa dá lepšie prevetrať, čo oceníte najmä v letných horúčavách.

Neprehliadnite:

Všeobecne platná ideálna orientácia izieb neexistuje, závisí totiž aj od životného štýlu a preferencií. Niekto má radšej, keď je v byte teplo a veľa svetla, iný má radšej chladnejšie a tienisté priestory. Ak už byt máte, treba pravdaže pracovať s existujúcou dispozíciou a upraviť si ho čo najlepšie. Poďme sa na to bližšie pozrieť po jednotlivých izbách.

Obývačka

Je najviac využívanou časťou bytu. Tu sa rodina stretáva po práci a po škole, poniektorí tu aj pracujú. Mala by byť dostatočne presvetlená. Ideálne je, keď je orientovaná na juh, juhozápad alebo západ. Hojnosť svetla vnáša do interiéru optimistickú atmosféru, čo je skvelé hlavne v zimných mesiacoch. V lete treba ale pre zmenu myslieť aj na tienenie, aby sa miestnosť neprehriala.

Pri výbere bytu sa orientujte aj podľa svetových strán - #662 foto: iStock

Ak máte byt, v ktorom je otočená na menej svetlú a teplú stranu, dá sa to kompenzovať farebnosťou – steny a povrchy ladené do svetložltej priestor prežiaria a vytvoria pocit slnečného svitu.

Kuchyňa

Ak nie je súčasťou obývačky, je dobré, keď je orientovaná na sever, severovýchod alebo východ. Vzniká tu totiž teplo pri varení a nechceme ju ešte viac prehrievať.

4203

Východná strana je ideálna, ráno si tu pri vychádzajúcom slnku vychutnáte raňajky a pri večeri aj v letných mesiacoch oceníte príjemný chládok. Nižšie teploty sú vhodné aj pre potraviny, ktoré skladujete mimo chladničky. Východné svetlo ocenia tiež bylinky v kvetináčoch na parapete :)

Spálňa

Je miestom, kde si chceme oddýchnuť po náročnom dni. Severné svetlo neruší a tiež izbu počas dňa neprehrieva, čo zaručí pohodu a príjemný spánok. 

Pri výbere bytu sa orientujte aj podľa svetových strán - #661 foto: iStock

Tí, ktorí radi skoro vstávajú, uprednostnia východnú orientáciu - ranné svetlo zaručene prebudí do nového dňa. Zimomrivejší jedinci však môžu mať spálňu otočenú aj na západ, hlavne ak si chcú ráno dlhšie pospať. Táto miestnosť najviac závisí od vášho životného štýlu a rytmu, preto na to myslite už pri výbere vášho nového bývania.

Detská izba

Deti v nej trávia veľa času, hrajú sa tu, čítajú, tvoria, robia si domáce úlohy a vodia si sem kamarátov. Preto by mala byť dostatočne presvetlená. Ideálna je orientácia na juh, juhovýchod alebo juhozápad. Pri západnej strane je potrebné hlavne v lete myslieť aj na tienenir, čo sa dá vyriešiť aj vkusnými a veselými závesmi. Nechajte deti, nech vám pomôžu s výberom, určite sa potešia.

1042

Kúpeľňa, chodba, šatník a skladové priestory

Častokrát sa nachádzajú vo vnútri dispozície bytu, nepotrebujú totiž toľko svetla ako ostatné miestnosti, keďže tu netrávime tak veľa času. Ak sú pri obvodovej stene, bývajú najčastejšie situované na sever.

Pracovňa

Častokrát je to len vyčlenený kút v obývačke alebo spálni. Ak máte šťastie a podarilo sa vám vyhradiť pre pracovňu celú izbu, je potrebné brať do úvahy typ práce.

Pri výbere bytu sa orientujte aj podľa svetových strán - #663 foto: iStock

Niekomu vyhovuje severná orientácia – je síce chladnejšia a má menej slnka, ale po celý deň je rovnomerne osvetlená. Obľúbená je tiež orientácia na východ, ráno vás motivuje vychádzajúce slnko a poobede vás nebude unavovať nadmerné teplo.

Balkón a loggia

Balkón môže byť prístupný z obývačky, kuchyne alebo zo spálne. Je príjemné, ak je otočený na východnú alebo juhovýchodnú stranu. V teplejších mesiacoch si tu môžete dať rannú kávu a poobede sa zas neprehrieva. Južná až západná orientácia je skôr pre teplomilných ľudí a viac ho využijete v prechodnom období, keď už nie je tak horúco. Loggia zase odsadí izbu od fasády a vytvorí v izbe mierne zatienenie.

Severný balkón oceníme hlavne počas horúceho leta. Často býva presklený, aby sa zabránilo únikom tepla v zime a prevládajúcim vetrom.

1141

Vo všeobecnosti by mali byť miestnosti usporiadané tak, aby čo najlepšie využívali slnečné svetlo a ohrievali interiér v chladnejších mesiacoch. Naopak, v lete sa snažíme prístup príliš horúcich slnečných lúčov do interiéru skôr zablokovať, aby sme predišli prehriatiu.

Správne otočený byt môže pomôcť ušetriť prostriedky na vykurovanie prípadne chladenie. Dôležitá je aj tieniaca technika a prvky, hlavne v izbách situovaných na juh a západ. Najjednoduchším riešením sú klasické závesy a žalúzie. Prípadné nedostatky svojho obydlia si môžete upraviť použitím vhodných farieb. Tmavšie izby presvetlíte jasnou bielou alebo žltou, nadmerné osvetlenie pomôžu tlmiť chladné farby.

Vhodne orientované izby poskytujú príjemné a útulné prostredie pre váš každodenný život a znalosť týchto základných princípov vám pomôže pri výbere a zariaďovaní vášho vysnívaného bývania.


Zdieľajte článok:

Orientácia izieb na svetové strany

Na začiatok stránky