Blog
Z čoho pramení obľúbenosť škandinávskeho štýlu

Z čoho pramení obľúbenosť škandinávskeho štýlu

Daša
Daša 01.07.2019
foto: iStock
Nadčasový, prírodou inšpirovaný dizajn sa z domovských krajín na severe Európy rozšíril do celého sveta. Prsty v tom má aj známy švédsky obchodný reťazec.

Aj v rámci severského dizajnu existujú určité odchýlky a odtiene. Pohybujú sa od jemne rustikálnych až po takmer minimalizmus. Vždy sú tu ale charakteristické a nezameniteľné prvky, ktoré nám prezradia, o ktorý štýl ide. Interiéry nie sú preplnené, každý kúsok je starostlivo vybratý.

Aj pri striedmom zariadení má škandinávsky štýl útulnejšiu atmosféru než minimalizmus – a to vďaka hojnejšiemu používaniu textílií, textúr a doplnkov. Veľkú úlohu tu hrá inšpirácia prírodou, či už ide o prírodné materiály alebo aspoň motívy. A tiež ekológia a udržateľnosť. Nábytok je kvalitný, preto častokrát poslúži aj niekoľkým generáciám.

Obývačka v modernom škandinávskom štýle foto: iStock

Kontext a história

Príroda je v Škandinávii drsná, chladná a pekného počasia si tu ľudia nikdy príliš neužili. Leto, ako ho poznáme z našich končín, tu trvá možno pár hodín, v lepšom prípade dní. Ľudia majú silnú potrebu chrániť sa pred nepriaznivým počasím a vytvoriť si bezpečné a útulné zázemie, kde sa budú dobre cítiť a načerpajú sily a energiu na ďalší náročný deň.

Dôležité je pohodlie, funkčnosť a pokoj. Obyvatelia severu sú spätí s prírodou, snažia sa ju nedrancovať, ale chrániť. Z toho vychádza aj úprava obydlí, materiály sú prírodné, usporiadanie účelné a vizuálna stránka striedma.

4463

Farebnosť a materiály

Farebný základ je neutrálny. Najväčšie zastúpenie má biela, ktorá je doplnená farebnosťou prírodných materiálov. Ide hlavne o svetlé odtiene dreva – bielený dub, javor, borovica a tiež typická breza. Interiéry sú tak napriek pochmúrnemu počasiu a dlhým tmavým večerom príjemne presvetlené a dýchajú optimizmom a útulnou atmosférou.

Nábytok je najčastejšie z masívneho dreva a má jednoduchý nadčasový dizajn. Toto, spolu s kvalitnou sériovou alebo aj remeselnou výrobou, zaručuje dlhú trvanlivosť, čím tiež šetrí zdroje a prírodu.

Ďalším typickým a zároveň nevyhnutným prvkom v severskom interiéri sú textílie. Vytvárajú pohodlie a uvoľnenosť. Sem patria napríklad kusové koberce vo svetlých farbách, často s jednoduchými geometrickými vzormi. Celoplošné nie sú vítané, radšej nechajte vyniknúť kvalitnú drevenú podlahu, na ktorej je koberec príjemným doplnkom.

Obývačka s pracovným kútikom foto: iStock

Veľmi obľúbené sú rôzne dekoračné vankúše a teplé deky, do ktorých sa môžete zabaliť počas dlhých zimných večerov a vychutnať si teplý čaj a dobrú knihu.

Pri riešení stien stavte na klasickú bielu, prípadne aj krémovú alebo decentnú svetlosivú. Zaujímavým doplnkom môže byť aj časť steny natretá tabuľovou čiernou. Na ňu si potom môžete písať kriedou milé odkazy alebo citáty. Ak to chcete v decentnom škandinávskom interiéri dizajnovo roztočiť, použite aj malé množstvo žltej alebo horčicovej farby.

Ako na to

Škandinávsky štýl má byť striedmy, praktický, svetlý a nekomplikovaný. Pri zariaďovaní je dôležité dodržať niekoľko princípov:

  1. Kvalitná drevená podlaha je základ. Snažíme sa ju nezapratať množstvom vecí a nábytku, chceme predsa docieliť pocit vzdušnosti a priestoru.

  2. Lampy, lustre, stolové lampy, svietniky, sviečky a lampáše sú dôležitou súčasťou interiéru, predovšetkým pre nedostatok slnečného svitu a prirodzeného denného svetla. Ich kombináciou dokážete vytvoriť útulnú atmosféru.

  3. Veľmi dobre pôsobia kombinácie rôznych druhov textílií – jemnejšie aj hrubšie tkané, pletené aj plstené. Hlavne aby boli z prírodných materiálov a v tlmených farbách. Pre ozvláštnenie môžete pridať aj kožušiny. Keďže farebnosť interiéru je veľmi decentná, dôležité sú textúry a ich kombinácie.

    4601
  4. Základnými vlastnosťami nábytku je vždy funkčnosť, nekomplikovanosť, praktickosť, kombinovateľnosť a príjemná estetika. Obľúbenými kusmi sú pohodlné kreslá, sedačky, rôzne stolíky a nevyhnutné police na knihy.

  5. Okrem textílií dopĺňajú interiér v menšom množstve aj ďalšie drobnosti – hlavne obrazy a fotky v čiernych a bielych rámikoch, izbové rastliny alebo aj úhľadná kôpka dreva pri krbe.

  6. Paradoxne aj v škandinávskych interiéroch môžeme nájsť výrobky z plastu. Tento trend začal v 60. rokoch minulého storočia. Ide hlavne o menšie doplnky, ktoré sú jednoduché, ideálne s hladkým povrchom a v malých množstvách. Môže to byť napríklad krhlička na polievanie kvetov alebo veselé farebné poháre na vodu.

Spálňa v modernom škandinávskom štýle foto: iStock

Škandinávsky štýl vychádza z tradícií a historického kontextu severských krajín. Ak by sme ho porovnali s klasickým anglickým alebo francúzskym interiérom, je oveľa jednoduchší a triezvejší.

Farby reflektujú striedmosť odtieňov tunajšieho prostredia, zariadenie a materiály zase odrážajú potrebu nekomplikovanosti, útulnosti a praktickosti. Takéto prostredie poskytuje vizuálny oddych. Nie sú tu prvky, ktoré by bili do očí alebo súťažili o vašu pozornosť.

Ak by ste predsa len začínali mať pocit, že je u vás doma až príliš veľký pokoj, kľudne trochu porušte pravidlá a doprajte si nejaký malý doplnok na oživenie. Napríklad výrazne farebnú deku.


Zdieľajte článok:

Škandinávsky štýl: Šesť základných princípov, ktoré treba dodržať pri zariaďovaní

Na začiatok stránky