Blog
Návod na bohémsky štýl pre začiatočníkov

Návod na bohémsky štýl pre začiatočníkov

05.07.2019
foto: iStock
V našich končinách ešte nie je veľmi rozšírený, ale jeho obľuba narastá. V bohémskom duchu si svoje obydlia zariaďujú hlavne umelci a ľudia, ktorí radi žijú po svojom a vyjadrujú svoju individualitu aj v interiéri. Keď vidíte niekoho, kto akoby práve prišiel z hudobného festivalu 60. rokov, je dosť možné, že má svoj domov zariadený v štýle boho.

Boho štýl určite neprehliadnete. Záplava farieb, vzorov, textúr a všakovakých doplnkov ako z marockého bazáru udrie do očí. Vyžaruje energiu, optimizmus a radosť zo života. Ale tiež pohodlie a uvoľnenosť.

Neprehliadnite:

Dá vám možnosť kombinovať aj inak nekombinovateľné prvky a farby, vytvoriť nezameniteľný originál a prejaviť svoje pravé ja. Neexistuje hádam žiadna vec, ktorá by v tomto interiéri pôsobila nepatrične, teda, okrem veľkoplošnej TV obrazovky. Máme do činenia s ľuďmi, ktorí sú nekonveční a častokrát ekologicky zmýšľajúci. Takže je pravdepodobné, že namiesto televízora na stene visieť veľkoplošná mandala v pestrých farbách.

Boho interirér s čiernymi kovovými prvkami foto: Unsplash / UL

Kontext a história

Väčšina z nás registruje bohémsky štýl od 60. rokov minulého storočia, v súvislosti s kultúrou detí kvetov - hippies, ktorí zavrhovali konvenčné hodnoty a propagovali spontánnosť a slobodu. Jeho história však siaha ďalej do minulosti.

Vo Francúzsku 19. storočia sa slovo „bohémien“ používalo pre populáciu Cigánov, ktorí sem prišli cez Čechy (Bohemia). Neskôr sa termínom bohém začali označovať prevažne chudobní umelci – maliari, hudobníci a spisovatelia, ktorí žili v lacnejších štvrtiach v susedstve „bohémien“. Umelci, frustrovaní životným štýlom a postojmi vtedajšej strednej triedy, sa radšej inšpirovali slobodným a pestrofarebným životom svojich susedov.

880

Farby a materiály

Milovníci farieb si pri tomto štýle naozaj prídu na svoje. Bohémsky interiér hýri farbami a zároveň je veľmi individuálny. Čím pestrejšie, tým lepšie. Prednosť majú sýte odtiene všetkých farieb. Inšpirujte sa aj etno prvkami – z oblastí ako je južná Amerika, Ázia, Blízky Východ, Afrika a kľudne môžete pridať aj niečo z našej folklórnej výzdoby.

Detská izba v bohémskom štýle foto: iStock

Materiály sú hlavne prírodné. Nábytok najčastejšie masívny drevený, alebo aj s kovovými detailami. A veľa, veľa textílií. Kombinujú sa staré, zrecyklované kúsky a dopĺňajú novými. Hlavne, aby dokopy tvorili harmonický celok.

Dôležité sú rastliny. Dajte ich na zem do veľkých hlinených kvetináčov, na police, na parapety a dobre vyzerajú aj kvetináče zavesené zo stropu na prírodných povrázkoch vytvorených obľúbenou technikou makramé.

9116

Ako na to

Odvážne kombinujte a vrstvite, aby bol výsledok príjemný pre vaše oči, pohodlný a odrážal vašu osobnosť. Môžete začať napríklad bielym, takmer minimalistickým interiérom a ten dotvoriť pestrými koberčekmi, dekoračnými vankúšmi, závesnými kvetináčmi, obrazmi a tapisériami. Ku prevažujúcej bielej môžete pridať oživujúcu červenú, žltú, ružovú a zlatú a vyšperkovať to doplnkami v zelenej, tyrkysovej a fialovej.

Alebo skúste steny vo svetlých aj tmavších teplých prírodných odtieňoch. Napríklad v terakotovej. Ku tomu svetlejšiu sedaciu súpravu a okrem vzorovaných vankúšov a kobercov pridajte aj svietniky a lampáše v čiernej a bielej farbe. Pridajte mandaly v rôznych podobách a na rôznych povrchoch a tiež strapce a lapače snov.

Bohémsky štýl - farieb nie je nikdy dosť foto: iStock

Na farebné steny zaveste ešte farebnejšie obrazy, na poličky patria sošky a soľné lampy. Všetko, čo je etno alebo exotické, je vítané. Textílie vyberajte bavlnené alebo ľanové v pestrých farbách (ombré prechody odtieňov a batikovanie), doplňte kožušiny. Vítaná je keramika (ideálne ručne robené unikátne kúsky), ale tiež kovy (meď, bronz, liate železo).

9065

Ak by ste sa cítili trochu stratení, skúste návod na bohémsky štýl pre začiatočníkov:

  • Almara alebo komoda s históriou alebo aspoň s ošúchaným vzhľadom. Ak sa vám podarí získať nejakú v indickom štýle, máte bod navyše.

  • Náladové osvetlenie – ideálne kovové marocké lampáše, ale ani severské drevené sa nestratia. Zaveste ich zo stropu alebo položte na konferenčný stolík. Tie väčšie položte na zem a doplňte farebnými sviečkami.

  • Aspoň dva menšie farebné a vzorované koberce alebo behúne na jednu miestnosť. Heslo dňa: vrstviť!

  • Vankúše vo všetkých podobách a funkciách. Dekoračné, meditačné, pufy na sedenie. Kľudne môže byť každý iný, ale vyberajte ich tak, aby spolu ladili a dopĺňali sa.

  • Prútené košíky, mandaly všetkých druhov, lapače snov, kamienky a kryštáliky.

  • Zelená polica s množstvom rastlín. K tomu aspoň jedna pestrá krhlička na vodu.

Svetlá obývačka s prvkami boho štýlu foto: Unsplash / UL

Bohémsky štýl nie je pre ľudí, ktorí majú radi veci zorganizované, jednoduché a prehľadné. Dá sa totiž označiť aj ako organizovaný chaos. Tu si môžete dovoliť skombinovať v jednej izbe vzorované tapety so vzorovanými kobercami a doplniť ich vzorovanými vankúšmi na vzorovanej pohovke.

Ale ak sa vám zdá, že toto by bolo pre vás až príliš vizuálne rušné, môžete si zvoliť ako základ napríklad aj škandinávsky alebo rustikálny interiér a len trochu ho ozvláštniť „bohémskou príchuťou“. Vtedy stačí, keď si do každej miestnosti vyberiete len jeden z týchto pestrých prvkov. 

V skutočne bohémskom interiéri však nikdy nebudete mať príliš veľa farieb, vzorov ani rastlín.


Zdieľajte článok:

Návod na bohémsky štýl pre začiatočníkov

Na začiatok stránky