Blog
Industriál je štýl pre rebelov, čo sa neboja trochy drsnosti

Industriál je štýl pre rebelov, čo sa neboja trochy drsnosti

01.10.2019
foto: iStock
Industriálny štýl bývania je ideálny pre tých, ktorí nemajú obavy z drsnejšie a niekedy aj provizórne vyzerajúcich interiérov. Typickými prvkami sú tehlové alebo betónové steny, k tomu čierne kovové konštrukcie, hnedé kožené pohovky a konferenčné stolíky na kolieskach.

Pôsobí trochu chladne a „priemyselne“, ale tento dojem sa dá zmierniť použitím textílií, farieb a prírodných materiálov. Architekti a bytoví dizajnéri majú radi takéto priestory. Podnecujú kreativitu a otvárajú dvere originálnym riešeniam.

Pri zariaďovaní v tomto štýle sú možnosti takmer nekonečné. Môžete si vytvoriť „kompletne“ industriálny interiér alebo doplniť industriálny priestor napríklad škandinávskym alebo vintage nábytkom, ktorý ho trochu zjemní. Ďalšia možnosť je moderný alebo klasický interiér ozvláštniť industriálnym nábytkom a doplnkami. Keďže dizajn vždy vychádza z daností individuálnych priestorov, určite nenájdete dva rovnaké interiéry.

Dlhý jedálenský stôl a biele plastové stoličky v industriálnej jedálni foto: iStock

Kontext a história

V 19. storočí vznikali na okrajoch miest továrne a výrobné haly so svojou nezameniteľnou architektúrou a detailami. Po tom, ako prestali plniť svoju pôvodnú funkciu, začali sa meniť na obytné priestory – byty a lofty. Možnosť prerobiť si takého priestory využívali kedysi hlavne mladí ľudia, ktorí sa snažili vyriešiť si svoju situáciu s bývaním a tiež umelci, ktorých priťahovala nekonvenčnosť takýchto obydlí.

Prednosťou je vzdušnosť, vysoké stropy, veľké okná s kovovými rámami a tiež zaujímavé detaily, ktoré priestoru dodajú nezameniteľný charakter a originalitu – odhalené konštrukcie, neomietnuté steny, vzduchotechnika, kovové schodiská a priemyselné svietidlá. V súčasnosti vznikajú aj úplne nové byty, ktoré sa navrhujú v tomto štýle.

5715

Farby a materiály

Farebnosť a materiály sa odvíjajú od pôvodného výzoru starých fabrík. Preto tu najčastejšie nájdeme pohľadový betón, tehlové múry, ktoré niekedy bývajú natreté farbou, ale väčšinou sú bez omietky a náteru. Je tu veľa kovu – prvky konštrukcií ako stĺpy a nosníky, ďalej schodiská a zábradlia a tiež viditeľné potrubie. Okrem toho tu nájdeme aj doplnky z medi a mosadze, častá je aj koža a masívne drevo, ktoré dodá chladnému dizajnu príjemný prírodný akcent.

Veľké nástenné hodiny a elegantná komoda v industriálnom štýle foto: iStock

Farebnosť je prevažne tmavá – odtiene sivej, čierna, hnedé tóny a tiež tehlová. Tieto trochu pochmúrne tóny, typické pre industriálny štýl, môžu byť ozvláštnené menšími plochami výrazných farieb – červenej, oranžovej alebo žltej, prípadne presvetlené napríklad na bielo natretými stenami a detailmi.

Je dobré mixovať materiály – hlavne drevo a čierny matný kov. Drevené časti nábytku môžu mať aj priemyselne vyzerajúcu potlač – nápisy a čísla alebo aspoň známky opotrebovania. Ak má nábytok aj kolieska, viditeľné skrutky alebo hlavičky klincov, je takmer dokonalý.

Obľúbené sú rôzne „plecháče“ - kovové stoličky, skrinky alebo komody s plechovými dvierkami a zásuvkami, ale aj rôzne industriálne doplnky – nástenné hodiny, cedule s nápismi, lampáše či iné industrálne dekorácie. Väčšina týchto vecí má aj patinu.

3960

Ako na to

Ak vlastníte priestor s autentickými tehlovými alebo betónovými stenami, máte už takmer vyhraté. Ostáva len doladiť nábytok a osvetlenie. V prípade, že nemáte možnosť zaobstarať si menšiu továreň s originálnymi priemyselnými konštrukciami, môžete si vytvoriť aj celkom vydarenú „napodobeninu“. Stačí betónová stierka alebo tehlový obklad, ktoré dodajú ten správny šmrnc.

To, čo by ste pri iných interiéroch skrývali – potrubia, odsávače pár, vzduchotechnika alebo káble – pri industriálnom štýle môžete hrdo priznať a povýšiť na zaujímavý detail. Príjemným doplnkom je aj trochu provizórne vyzerajúci nábytok vytvorený z drevených paliet a debničiek. Palety môžete použiť ako základ pre nekonvenčnú pohovku alebo posteľ. Z debničiek si zase vytvoríte štýlové police. Typické sú tiež kovové regály a odkladacie stolíky.

V podobnom duchu sa môže niesť kuchyňa, kde sa uplatnia chrómové doplnky a otvorené police.

Otvorená obývačka s kuchyňou v industriálnom štýle foto: iStock

Originálnym a zároveň praktickým doplnkom je nábytok na priemyselných kolieskach. Či už ide o konferenčný stolík alebo komodu, dodá interiéru klasicky industriálnu atmosféru. Svietidlá sú často klasicky továrenského typu, ale na výber máte aj rôzne kovové retro lampy v hnedých, čiernych, mosadzných či medených farbách.

Z výtvarného umenia sa k tomuto štýlu hodí hlavne tzv. „steampunk“, takže ak vlastníte retro obraz alebo aspoň plagát v tomto duchu, máte ideálnu dekoráciu. Výbornou voľbou sú aj retro alebo vintage dekorácie.

6816

Pri klasickom industriálnom štýle v priemyselných budovách sa dizajn interiéru nesnaží priestor príliš upravovať a zakrývať nedokonalosti. Tie sú práveže zdrojom originálneho výzoru celého interiéru. Celkové vyznenie týchto priestorov je  vzdušné, účelné a praktické. 

Kým napríklad útulný rustikálny štýl si najlepšie rozumie s vidieckym prostredím, trochu rebelský industriál je naopak vyslovene mestský štýl.


Zdieľajte článok:

Industriálny štýl: Bývanie pre rebelov, čo sa neboja trochy drsnosti

Na začiatok stránky