Blog
Ako zariadiť predsieň tak, aby bola praktická a štýlová zároveň

Ako zariadiť predsieň tak, aby bola praktická a štýlová zároveň

Jana
Jana 05.11.2019
Priestor hneď za vchodovými dverami napovie o obyvateľoch domácnosti veľa. Vstupná miestnosť bytu môže byť praktická a zároveň štýlová, dokonca i v malých priestoroch. Stačí dodržať zopár pravidiel.

Predsieň vo veľkom rodinnom dome by nemala by byť len „skladiskom“ vecí, ktoré treba hneď za dverami odložiť. Ani úzka chodba v panelákovom byte nemusí byť ponurým miestom, cez ktoré len treba veľmi rýchlo prejsť ďalej.

Neprehliadnite:

Kde nájsť inšpirácie pre chodby a predsiene

Ako zariadiť predsieň v byte alebo dome tak, aby bola praktická a štýlová zároveň? Pri dostatočne veľkých priestoroch sa treba na úvod rozhodnúť, v akom štýle by zariadenie tejto časti príbytku malo byť. 

Minimalisticky zariadená vstupná chodba s vešiakom a zrkadlom Minimalisticky zariadená predsieň foto: iStock

Môže to byť luxusný vstup s krištáľovým lustrom, zrkadlom v zlatom ráme a červenými doplnkami. Kto obľubuje prírodné odtiene, môže zvoliť drevenú šatníkovú skriňu, lavicu či botník z tohto materiálu. Vyznávačom minimalizmu postačí stojanový vešiak v bielej, či zopár jednoduchých háčikov na stene a nenápadný botník pri stene. 

Ak sú priestorové možnosti obmedzené (čo sú takmer vždy), funkcia dostáva prednosť pred štýlom. Zapratanej predsieni sa vyhnete prehodnotením zoznamu vecí, ktoré potrebujete odložiť priamo na chodbe. Určite medzi nimi nájdete také, ktoré sa dajú uložiť hlbšie v byte. 

Množstvo inšpirácií na zariadenie predsiení v rôznych štýloch a farebných tónoch nájdete v našich fotoinšpiráciách pre predsiene.

9149

Zariadenie chodby v panelákovom byte

V menších panelákových bytoch treba s priestorom čarovať. Typické sú úzke predsiene, ktoré potrebujú predovšetkým presvetliť a rozdeliť. Dôležitú úlohu môžu zohrať fotografie alebo obrazy, ktoré úzku chodbu opticky rozdelia. Aj veľké zrkadlo a svetlé steny pomôžu priestor zväčšiť.

Ak je chodba úzka a dlhá zároveň, pýta si napríklad priečne položené parkety alebo dlažbu, ktorá vyvolá dojem širšieho priestoru. Pomôcť môže aj behúňový koberec či matná podlaha.

Moderná vysoká predsieňová stena s podsvietením Fotografia z moderného interiéru s drevom a bielou navrhnutého a zrealizovaného spoločnosťou WSD. foto: WSD

Ak je vstupná chodba v byte naozaj malá, úložné priestory musia byť šikovne skryté. Oplatí sa staviť na vstavanú skriňu až po strop s posuvnými dverami so zrkadlom, prípadne zostavu na mieru so šatníkom, policami a lavicou s botníkom v jednom.

V prípade, že v predsieni v panelákovom byte nie je priestor pre lavicu, snažte sa nájsť aspoň miesto na taburetku, na ktorej sa dá posediačky preobuť. Hoci aj v rohu miestnosti. V predsieni minimálnych rozmerov treba maximálne využiť steny. Najmä ak sa do pôdorysu nezmestia ani skrinky či botníky s malou hĺbkou.

4302

Zariadenie predsiene v rodinnom dome

Ak nemáte problémy s nedostatkom priestoru, v predsieni môžete umiestniť šatníkovú skriňu. Tá by mala ukryť kabáty, bundy a možno aj topánky všetkých členov domácnosti. Ak využijete priestor od podlahy až po strop, v horných častiach môžete skladovať sezónne oblečenie, prípadne aj lyžiarske či korčuliarske potreby. 

Uzatvorené či polouzavreté riešenia ocenia ľudia, ktorí majú radi „čisté“ a upratané priestory. Stojanový vešiak či háčiky na stene alebo vešiakovom paneli môžu slúžiť na odloženie kabátov hostí. Aj jednoduché háčiky možno usporiadať netradične, prípadne môže ako vešiak poslúžiť hrubší konár zo stromu. Fantázii sa medzi nekladú ani v takej miestnosti, akou je predsieň.

Dlhší tmavý stolík, biela lampa a okrúhle zrkadlo foto: Shutterstock

Ani v chodbe rodinného domu nemôže chýbať zrkadlo, v ktorom si pri odchode môžete skontrolovať vzhľad. Ak ste sa rozhodli pre šatníkovú skriňu, zrkadlo môže byť súčasťou dverí. 

Aby ste sa mohli na chodbe pohodlne obuť, vyberte si pekný puf alebo taburetku. Na dlhšej lavici sa obujú aj dvaja naraz a zároveň pod ňou môžete odložiť topánky. 

3867

Na odkladanie topánok existuje množstvo netradičných riešení. Využite napríklad drevené prepravky namaľované obľúbenou farbou, rozličné textilné boxy či vyklápacie botníky.

Aké svetlo do chodby

Osvetlenie by malo byť v prvom rade funkčné. V malých panelákových predsieňach môže stačiť na osvetlenie jedna nástenná lampa. Vo väčšom priestore je už potrebné stropné svietidlo - závesné, prisadené alebo zapustené do podhľadu.

Svetlá predsieň s bielou šatníkovou skriňou Fotografia z domu zariadeného majiteľkou v lokalite Neded. Uverejnené v časopise Môj dom 08/18. foto: Môj dom

Ak cez chodbu chodíte potme na toaletu, oceníte takzvané orientačné svietidlá, ktoré majú senzory, zasvietia pri prechode chodbou a po čase samé zhasnú.

Vo veľkých vstupných chodbách v dome možno skombinovať viacero typov osvetlenia, vrátane štýlových visiacich lustrov, ktoré môžu predsieni dodať ten správny šmrnc.

6236

Aké farby sa hodia do predsiene

Všeobecne platí, že svetlé farby pomôžu priestor zväčšiť, pôsobí vzdušnejšie a otvorenejšie. Príliš veľa bielej však môže oči unavovať a pôsobiť chladne.

Vhodné je preto bielu či sivú skombinovať s inou dominantnou farbou. Môžete zvoliť napríklad skriňu v žiarivo žltej, prípadne tyrkysovú stenu či zelený botník. Ak máte malé deti, na jednu stenu môžete nalepiť umývateľné tapety. S priečnymi pásikmi bude chodba vyzerať širšia a nižšia, pozdĺžne ju zväčšia a zúžia.

Treba myslieť na to, že tmavé farby miestnosť opticky zmenšujú, ale zároveň pôsobia teplejšie a útulnejšie. Ako pôsobia jednotlivé farby v interiéri si môžete prečítať v našom článku o  farbách v interiéri.


Zdieľajte článok:

Ako na predsieň: Inšpirácie pre zariadenie chodby v byte

Na začiatok stránky