Blog
Nadčasové biele kuchyne boli, sú a budú populárne

Nadčasové biele kuchyne boli, sú a budú populárne

20.11.2019
foto: iStock
Biela patrí medzi neutrálne farby a to jej zabezpečuje obľúbenosť u dizajnérov. Neviaže sa totiž na jeden konkrétny štýl, je univerzálna a dá sa dobre kombinovať s inými farbami. Tým sa docieli zakaždým iný efekt a jednoduchou výmenou doplnkov viete v miestnosti vykúzliť úplne novú atmosféru.

Biela je farba čistoty, čo sa výborne hodí ku kuchyniam. Vyžaduje si síce trochu viac údržby, ale to by v kuchyni malo byť samozrejmosťou. Výhodou je aj schopnosť bielej opticky zväčšiť priestor. Nemusíte sa jej obávať ani vo väčších miestnostiach, pri výbere vhodného štýlu a usporiadania dokáže pôsobiť naozaj luxusne. Inšpirujte sa obľúbenými trendami a štýlmi pre biele kuchyne:

Lesklá biela kuchyňa

Moderná bielo-čierna kuchynská linka s lesklým povrchom foto: iStock

Biele kuchynské linky s leskom sú v moderných interiéroch už klasikou. Lesklá povrchová úprava zaručuje presvetlenie priestoru, pôsobí usporiadane a prehľadne.

Pri lesklých kuchynských linkách máme na výber z dvoch najrozšírenejších povrchových úprav. Fóliované dvierka sú cenovo dostupnejšie, no menej odolné voči vyšším teplotám. Lakované dvierka sú trvanlivejšie, odolnejšie a v prípade poškodenia sa dajú opraviť. Tieto výhody sa však premietajú do vyššej ceny.

4203

Pri bielej kuchyni s vysokým leskom je dôležitý aj výber farieb ostatných povrchov - podlahy, stien a doplnkov, keďže sa odrážajú v lesklých dvierkach a tým ovplyvňujú celkový dojem.

Ak sa vám čisto biela kuchyňa zdá byť príliš sterilná, skombinujte ju s inými farbami. Treba však dodržať zásadu, že jedna z farieb, ideálne práve biela, by mala prevažovať, aby dizajn nepôsobil „roztrieštene“. 

Čierno-biela kuchyňa

Hravé barové stoličky z dreva a plastu Sviežo pôsobiace barové stoličky vhodné do malého bytu. foto: Shutterstock

Klasická a nadčasová je kombinácia bielej a čiernej, ktorá vytvára výrazný efekt. Ak skombinujete bielu kuchynskú linku s čiernou stenou, alebo zástenou a pracovnou doskou, dodáte vášmu interiéru hĺbku. Vynikne tu dizajn skriniek a čistota línií dvierok, políc a zásuviek. Je ideálna pre kuchyne moderné, minimalistické, ale aj kuchyne v retro štýle.

Neprehliadnite:

Sivo-biela kuchyňa

Kuchynská linka s profilovanými dvierkami v sivo bielej farebnosti foto: iStock

Ak sa vám čierno biela kombinácia zdá príliš kontrastná, ale radi by ste zostali v monochromatickej farebnosti, je tu trochu jemnejšia, ale stále elegantná a sofistikovaná kombinácia sivej a bielej. Tieto farby najčastejšie nájdeme v škandinávskych, ale aj provensálskych kuchyniach.

Hnedo-biela kuchyňa

Priestorovo úsporná rohová kuchyňa s barovým sedením foto: iStock

Neutrálnu a trochu chladnú bielu dokáže zútulniť štipka zemitej hnedej farby, či už v jednoliatych plochách, alebo pridaním dekoru dreva s výraznou štruktúrou. Vhodne nasvetlený výklenok obložený drevom alebo drevená pracovná doska a zástena v inak bielej kuchyni vyzerajú elegantne a vytvoria zaujímavý akcent.

Moderné a minimalistické kuchyne

Biela kuchynská linka so spodnými dvierkami v drevenom dekore foto: iStock

Pre niekoho sú moderné kuchynské linky príliš chladné a sterilné, pre iných zase dizajnérsky skvost. Vyznačujú sa čistými líniami a minimom detailov. Charakteristické sú lesklé a vysoko lesklé povrchy, ktoré pôsobia čisto a elegantne. Čoraz obľúbenejší je však aj matný povrch, ktorý je menej náročný na údržbu.

Jednoduché tvary znesú aj kombináciu s drsnejším povrchom – napríklad surovým betónom, ktorý sem vnesie zaujímavú štruktúru a textúru. Pohrať sa môžete s výberom stropných svietidiel, ktoré vytvoria pekné detaily.

Vintage a rustikálne kuchyne

Biela kuchynská linka s ostrovčekom v provensálskom štýle foto: iStock

Vintage, rustikálne, ale aj škandinávske či provensálske kuchyne napriek bielej farbe nepôsobia chladne, ale útulne a nadčasovo. Jemné detaily a profilovanie dvierok dodávajú vizuálnu zaujímavosť a vďaka nim kuchyňa časom nezačne pôsobiť opotrebovane, ale starne do krásy a vytvára pocit domáceho pohodlia. Príjemným detailom sú tu kovové alebo keramické úchytky na dvierkach a zásuvkách, ktoré dokážu ozvláštniť a dodať charakter aj menej nápadnému dizajnu.

4203

Pri výbere a realizácii kuchyne stavte na kvalitu, vyššia investícia sa v tomto prípade vyplatí. Nové trendy sa objavujú každý rok, no biele kuchyne sa im vedia poľahky prispôsobiť, stačí zmeniť zopár detailov a doplnkov.

Zapáčili sa vám orientálne kuchyne? Pridajte napríklad zástenu s marockým dekorom a štýlové osvetlenie a z pôvodne nenápadnej „kuchynskej popolušky“ máte hneď exotickú krásavicu.

Žltá retro chladnička v malej bielej kuchyni foto: iStock

Milovníci retro štýlu môžu do neutrálneho dizajnu pridať doplnky ako je rýchlovarná kanvica, hriankovač alebo kuchynský robot s oblými tvarmi v dobovom dizajne a napr. výraznej červenej farbe. Moderné kuchyne zase zvládnu prvky v aktuálnej svetlozelenej alebo žltej farbe, ktoré s bielym základom vytvoria veľmi sviežu kombináciu.

Pri správnom návrhu a starostlivosti vám biela kuchyňa poslúži mnoho rokov a prispôsobí sa vašim aktuálnym požiadavkám na štýlový dizajn. Ďalšie inšpirácie pre biele kuchyne nájdete v našich Fotoinšpiráciách:


Zdieľajte článok:

Inšpirácie pre biele kuchyne

Na začiatok stránky