Blog
Tipy na handmade veľkonočné dekorácie z prírodných materiálov

Tipy na handmade veľkonočné dekorácie z prírodných materiálov

Miroslava
Miroslava 21.03.2020
foto: iStock
Pri tvorbe pestrých a hravých ozdôb na Veľkú noc z prírodných materiálov zamestnáte všetkých členov rodiny na niekoľko hodín.

Dni, ktoré z dôvodu epidémie nedobrovoľne trávi celá rodina doma, prinášajú útrapy, ale aj príležitosti. Napríklad na posilnenie harmonických vzťahov v rodine. Kľúčová je vzájomná komunikácia, spoločné čítanie rozprávok, hranie spoločenských hier či pečenie slaných a sladkých dobrôt. 

Ak už ste s deťmi všetko poupratovali, je najvyšší čas zapojiť kreativitu a pustiť sa do výroby veľkonočných dekorácií. Aktuálne sú v kurze ekologické a recyklovateľné materiály. Dominantný je motív prírody. Pozrite si naše tipy na ekologické handmade veľkonočné dekorácie. Pri väčšine z nich nájdete aj odkazy na pracovné postupy:

Veselé kraslice

Nemusíte byť školeným umelcom, aby ste vkusne a nápadito vyzdobili veľkonočné vajíčka. Stačí ich previazať pestrofarebnými stužkami, oblepiť papierom alebo kúskami starých novín a časopisov. Krásne sú v kombinácii so živými kvetmi, zelenou trávou alebo slamou. 

Veľkonočné dekorácie - veselo zdobené kraslice foto: Môj dom

Pri maľovaní sa využívajú dekoratívne farby šetrné k prírode alebo prírodné odvary z cibule, brezovej či dubovej farby, ktoré používali naši predkovia. K vajíčkam omotaným ekologickou priadzou sa hodia vázy z použitých sklenených fliaš alebo dóz upravené rovnakým spôsobom, aby vzájomne ladili. 

Zakvitnuté škrupinky

Veľkonočné dekorácie - rozkvitnuté škrupinky foto: Môj dom

Nenáročné rastliny v škrupinkách od vajíčok prinesú do interiéru závan jarnej sviežosti a dobrej nálady. Stačí do nich vložiť vatu, semienka žeruchy a pravidelne zalievať. Výbornou voľbou sú aj natrhané rozkvitnuté jarné kvety vložené do škrupiniek naplnených vodou. 

Ako naaranžovať vajíčka

Nikde nie je napísané, že veľkonočné kraslice musia byť zavesené na vetvičkách zlatého dažďa alebo bahniatok. Ak premýšľate ako nápadito vyzdobiť veľkonočný stôl, poukladajte slepačie alebo prepeličie vajíčka do drôteného košíka s jarnými kvetmi

Veľkonočné dekorácie - aranžovanie vajíčok foto: Môj dom

Veľkonočné vajíčka sa budú dobre vynímať aj v sklenenej nádobe ľubovoľného tvaru alebo v obale od vajíčok. Na oživenie sa hodí vetvička zakvitnutej čerešne. 

Veľkonočné sliepočky

Veľkonočné dekorácie - sliepočky foto: Môj dom

Ku sviatkom jari patria aj kuriatka a veľkonočné sliepočky z vajíčok. Do ich výroby môžete zapojiť celú rodinu. Deti sa budú tešiť zo zdobenia figúrok perličkami a drobnými kamienkami, z vystrihovania a lepenia papierových hrebienkov a krídelok.

Sviečky zo škrupiniek

Veľkonočné dekorácie - sviečky zo škrupiniek foto: Môj dom

Sviečky sú symbolom svetla a čistoty. Originálne a ekologické sviečky z vaječných škrupiniek si bez problémov zvládnete vyrobiť aj doma. Sójový vosk horí o polovicu dlhšie ako parafín a nezvyšuje úroveň oxidu uhličitého v atmosfére. Prípadné škvrny na obruse sú ľahko odstrániteľné mydlom a vodou.

Netradičný veniec

Veľkonočné dekorácie - veniec so škrupinkami foto: Urob si sám

Veľkonočný veniec z vtáčích pierok a vaječných škrupín sa hodí na vchodové dvere alebo na stôl v obývačke. Na výrobu venca so škrupinami postačí slamený veniec, tavná pištoľ, nožnice a rôzne druhy vajíčok, teda slepačie, husacie, kačacie či prepeličie.

Ak si handmade výrobu veľkonočných dekorácií netrúfate alebo nemáte čas, pozrite si ponuku hotových dekorácií na Pohodo. Eshopy a kuriérske firmy naštastie stále fungujú:

1260

Podobné články:


Zdieľajte článok:

Tipy na handmade veľkonočné dekorácie z prírodných materiálov

Na začiatok stránky