Keby sme si urobili analýzu zloženia zmesového komunálneho odpadu v slovenských domácnostiach, zistili by sme, že vo väčšine z nich tvorí takmer polovicu biologicky rozložiteľný odpad z kuchyne. Problémom je, že kuchynský bioodpad putuje na skládku alebo do spaľovní, hoci by mohol byť separovaný a kompostovaný. Tým pádom značne prispieva k vzniku skleníkových plynov podieľajúcich sa na znečistení atmosféry.
Na Slovensku ročne vyprodukujeme 1,9 milióna ton komunálneho odpadu, čo predstavuje 350 kg na jedného obyvateľa. Keby sme odpad poctivo triedili, polovica z neho by sa dala recyklovať, čiže znovu zužitkovať. V dôsledku toho by sa zmenšili veľkosti skládok o viac ako 30 percent, znížili sa náklady za komunálny odpad a, samozrejme, eliminovala by sa produkcia skleníkových plynov.
Triedením komunálneho odpadu, konkrétne plastov, skla, kovov, papiera a kuchynského biologicky rozložiteľného odpadu, máme jedinečnú príležitosť aspoň čiastočne vrátiť prírode to, čo nám poskytuje.
Dobrou správou je, že od roku 2021 sa Slovensko zaraďuje medzi krajiny, ktoré sa snažia motivovať svojich občanov k ekologickejšiemu správaniu aj separovaním biologického odpadu z kuchyne.
Neprehliadnite:
Biologicky rozložiteľné vrecká sú vyrobené z materiálu na báze škrobu
foto:
iStock
Je to vďaka novele Zákona o odpadoch z novembra 2020, ktorá zrušila výnimky pre triedenie kuchynského odpadu. To znamená, že od tohto roku sú samosprávy povinné vytvoriť obyvateľom miest a obcí podmienky na separovanie kuchynského biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu, jeho skladovanie a takisto zabezpečiť pravidelný zber.
V prípade, že máte dom so záhradou, môžete nielen separovanie, ale aj kompostovanie kuchynského odpadu realizovať veľmi jednoducho vo vlastnej réžii - založením kompostu. Obyvatelia bytov zrejme uprednostnia vynášanie bioodpadu do hnedých zberných kontajnerov poskytnutých obcou. No aj v bytoch sa začína rozmáhať vermikompostovanie.
Prinášame praktické informácie, ktoré vám uľahčia prvé kroky v separácie kuchynského bioodpadu.
Do biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu z kuchyne patria napríklad:
Komunálne kompostárne dokážu spracovať prakticky akýkoľvek bioodpad
foto:
iStock
Naopak, v kuchynskom bioodpade vynášanom do komunálnych nádob nemajú čo robiť najmä:
Záhradný odpad sa dá premeniť na kompost priamo na pozemkoch rodinných domov spolu s bioodpadom z kuchyne. Stačí na to lacný záhradný kompostér a trochu snahy. Kompostovanie nie je veda a bez problémov ho zvládnu aj menej skúsení záhradkári.
Najjednoduchšou možnosťou kam v kuchyni odkladať biologicky rozložiteľný odpad je uzatvárateľné plastové vedierko.
Najjednoduchšie riešenie - plastové vedierko s vrchnákom
foto:
bonami.sk
Ide o lacné riešenie, ktoré so sebou prináša aj nevýhody v podobe rizika zápachu, nutnosti častého vynášania a pravidelného umývania nádoby na biologický odpad.
Kuchynské nádoby na bioodpad sú vybavené odnímateľným zásobníkom, ktorý po naplnení jednoducho vyberieme a odnesieme do zbernej nádoby v blízkosti obydlia. Nádoby disponujú vnútorným systémom prúdenia vzduchu a uhlíkovým filtrom, vďaka čomu sa netreba obávať zápachu. Filter za niekoľko eur je potrebné meniť každých 6 mesiacov, v praxi však vydrží oveľa dlhšie.
Niektoré z týchto nádob majú štýlový dizajn, vďaka ktorému ich možno pokojne postaviť na kuchynskú linku. Môžete ich používať s vreckom aj bez neho.
Za dizajnové nádoby na bioodpad sa v kuchyni nebudete hanbiť
foto:
bonami.sk
Praktické a hygienické sú kompostovateľné vrecká na bioodpad vyrábané v rôznych veľkostiach, ktoré môžu po naplnení putovať priamo do zbernej nádoby. Sú vyrobené z materiálu na báze škrobu. Môžete ich umiestniť do stojanu na vrecia alebo vstavaného koša na odpadky priamo v kuchynskej linke.
Alternatívou sú kompostovateľné papierové tašky na bioodpad, ktoré sa v komposte rozložia do 90 dní. Z veľkej časti sú vyrobené z recyklovaného papiera, čím významnou mierou šetria životné prostredie. Disponujú pevnosťou a odolnosťou, čiže sa dajú využiť aj ako ekologickejšia náhrada bežných vreciek na zmesový komunálny odpad do smetného koša.
Ak chcete v maximálnej možnej miere predchádzať vzniku zápachu, plesní, baktérií a rozmnožovaniu drobného hmyzu, voľte certifikované kompostovateľné vrecká a umiestnite ich do špeciálneho koša s otvormi a dnom podporujúcim lepšie prúdenie vzduchu.
Prevetrávaný kôš vhodný do väčšej domácnosti
foto:
JRK Slovensko
Používanie prevetrávaných košíkov s priedušnými vreckami má v porovnaní s využívaním bežných plastových nádob na bioodpad viacero výhod. V prvom rade zabezpečujú prirodzené vysúšanie a zmenšovanie objemu kuchynského biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu o 15 až 30 percent, čím výraznejšie redukujú jeho hmotnosť. Majitelia ocenia zníženie neželaného zápachu, čistotu a pohodlie pri odnášaní do zberných nádob.