Blog
Ako zariadiť kuchyňu: Prečo letia otvorené skrinky a ostrovčeky

Ako zariadiť kuchyňu: Prečo letia otvorené skrinky a ostrovčeky

Jana
Jana 06.03.2019
foto: iStock
Pri zariaďovaní novej kuchyne je na prvom mieste praktickosť, až potom prichádza na rad štýl. Nie vždy pritom musí byť praktické riešenie drahé.

Kuchyňa by mala byť z hľadiska nábytku – teda linky a jedálenského kúta - vyskladaná skôr neutrálne, aby sa rýchlo „neopozerala“. Štýl jej majiteľov sa dá vyjadriť rozličnými doplnkami, ktoré sa dajú časom vymeniť bez nutnosti veľkej investície.

Z praktickej stránky sa oplatí investovať do zásuviek s plnovýsuvom, ideálne rozdelených, aby sa miesto využilo naozaj naplno. Nápomocné môžu byť aj rozličné košíky či háčiky v dvierkach skriniek.

Ako zariadiť kuchyňu: Prečo letia otvorené skrinky a ostrovčeky - #557 foto: iStock

Kuchynské zóny

Kuchyňa má byť zariadená tak, aby sa v nej človek pri varení nenabehal a pracovné zóny mali logickú postupnosť. Linka sa má začínať úložnou zónou, potom priestorom na umytie potravín, krájanie a následne varenie. Pracovná doska, varná zóna aj drez musia byť dobre osvetlené. Populárne a praktické sú dlhé LED pásy na spodnej strane horných skriniek.

Do kuchyne, v ktorej sa varí často, by sa mala zmestiť veľká chladnička. Ideálne je mať z kuchyne priamy prístup do špajze. Alebo aspoň priestrannú skrinku na potraviny, zaváraniny a iné zásoby. Stabilné úložné miesto by tiež mali mať spotrebiče, ktoré sa nepoužívajú denne, ako je mixér, váha či rôzne mlynčeky na mäso, mak či orechy.

4203

V novostavbách sú často kuchyne prepojené s obývačkou. Rozdeľovacím prvkom býva barový pultík či ostrovček, prípadne ich kombinácia. Pri barovom pulte si môžete dať raňajky či kávu. Úložné priestory ostrovčeka sa častou využívajú na  odkladanie tanierov či pohárov, nakoľko je ľahko prístupný z jedálne či obývačky. Milovníci vína si do neho nechávajú zabudovať poličky na víno či vínnu chladničku.

Kto má pekné šálky či tanierové sety, nemusí ich schovávať za dvierkami linky. Môžu byť v otvorených policiach, čo pôsobí najmä v menších kuchyniach vzdušnejšie. Z hygienického hľadiska je samozrejme lepšie skladovať riady v uzavretých skrinkách.

Ako zariadiť kuchyňu: Prečo letia otvorené skrinky a ostrovčeky - #558 foto: Pixabay / CC2.0

Ako si kuchyňu zútulniť

Ak je kuchynská linka svetlá, farebné môžu byť napríklad obkladačky na zástene či úchytky na kuchynských skrinkách. Oživiť a zútulniť miestnosť môžu aj maličkosti, ako sú utierky či chňapky, poprípade živé kvety či bylinky.

Obľúbeným doplnkom kuchyne bývajú kriedové tabule – zavesené alebo ako časť steny či skrinky natretej špeciálnou tabuľovou farbou. Dá sa na ne napísať napríklad nedeľné menu či rôzne odkazy pre deti, ktoré sa počas neprítomnosti rodičov musia vedieť obslúžiť samé.

5509

Časy, kedy v kuchyniach na zemi kraľovalo linoleum, sú preč. Žezlo čiastočne prebrala dlažba, možností je však oveľa viac. Na podlahu sa dá položiť laminát, korok, vinyl, leštený betón či drevo.

Od vybratého materiálu závisí, či bude lepšie alebo horšie izolovať zvuky. A tiež to, či bude na nohy pocitovo teplejšie alebo chladnejšie – čo sa však dá vyriešiť podlahovým kúrením. Moderné materiály vedie verne imitovať iné, takže napríklad laminát môže pripomínať mramor a dlažba trebárs drevo.

Pri menších priestoroch netreba zabudnúť, že tmavá alebo vzorovo výrazná podlaha môže miestnosť opticky ešte viac zmenšiť. V každom prípade by podlaha v kuchyni mala byť protišmyková a zvládajúca občasné pády riadu aj s jeho obsahom. Takže by sa mala dať jednoducho umyť.

Jedálenský kút

Výber jedálenského kúta bude záležať najmä od priestorových možností a počtu členov domácnosti, prípadne častosti návštev. V prípade mimoriadne malej kuchyne a potreby aspoň dákeho stola sa dá použiť vyklápací stôl, ktorý sa v prípade, že sa nepoužíva, sklopí. Jedálenský stôl sa dá tiež naplánovať ako predĺženie pracovnej dosky či ostrovčeka.

Ako zariadiť kuchyňu: Prečo letia otvorené skrinky a ostrovčeky - #559 foto: iStock

Pre jedno- až dvojčlennú domácnosť postačí stôl v tvare štvorca, pre väčšie rodiny obdĺžnikový, okrúhly či oválny stôl. Praktický je tiež stôl, ktorý sa dá v prípade potreby roztiahnuť na väzšiu dĺžku. Ak si vyberiete stôl so sklenenou doskou, variability sa budete musieť vzdať.

Vo väčších priestoroch vyniknú jedálenské stoličky s vysokým operadlom či opierkami. Do menšieho jedálenského kúta treba vyberať menšie a ľahšie stoličky s nižším operadlom. V prípade naozaj minimálnych priestorov sa oplatí vybrať stoličky, ktoré sa dajú stohovať alebo poskladať. Do jedálenskej zostavy sa dá zapojiť lavica, na ktorej sa hostia vedia lepšie „potlačiť“.


Zdieľajte článok:

Ako zariadiť kuchyňu: Prečo letia otvorené skrinky a ostrovčeky

Na začiatok stránky