Blog
Ako zariadiť malú kúpeľňu

Ako zariadiť malú kúpeľňu

Jana
Jana 06.05.2019
foto: iStock
Natlačiť do malej kúpeľne vaňu alebo postačí sprchový kút? Základné pravidlá, ako zariadiť malú kúpeľňu, sú jednoduché. Všetko, čo nutne nepotrebujeme, vyškrtnúť. A čo sa dá umiestniť inam, to do kúpeľne nedávať. Potom sa aj v malom priestore dá čarovať.

Vaňa či sprchový kút?

V zásade platí, že pri malej kúpeľni je vhodnejší sprchový kút. Najlepšie so zástenami z priehľadného a číreho skla, bez rámov. Kúpeľňa tak bude pôsobiť väčším dojmom. Dvere by mali byť skôr zasúvacie. V prípade otváracích by sa mali otvárať dovnútra kúta.

Jednou z možností je aj nechať si postaviť murovaný sprchovací kút, ktorý však ukrojí v kúpeľni viac priestoru. V ponuke bývajú aj sprchové kúty s hlbšou vaničkou, v ktorých sa dá poľahky okúpať bábätko či menšie dieťa. Netreba tak kupovať špeciálnu detskú vaničku či vedierko.

Z hľadiska materiálu môže byť vanička v sprchovom kúpe keramická, z akrylátu, plechu či mramoru. Kúty bez vaničky sa zvyčajne nedajú zrelizovať v bytoch - kvôli obmedzeným možnostiam na zapustenie odpadového potrubia do podlahy.

8020

Plusy a mínusy vane a kúta

Výhodou sprchového kúta oproti vani je, že do neho poľahky vojde menšie dieťa aj starší človek. Problém, že vaňa nie je práve bezbariérová sa však dá vyriešiť. Rôznymi stupienkami pri nej alebo držadlami, či sedadlami v nej. Pri deťoch aj starších ľuďoch sa oplatí investovať pár eur aj do protišmykových podložiek, či už do vane či sprchovej vaničky.

Ak je v rodine bábätko, malá vanička sa dá vložiť rovnako do veľkej vane, ako aj do sprchového kúta. Prípadne sa dá položiť na práčku, ak je tá v kúpeli alebo zakúpiť „stojan“ na detskú vaničku a umývať aj v inde ako v kúpeľni. Čo však nie je úplne praktické kvôli potrebe nosiť vodu do vaničky a potom ju vylievať.

Ako zariadiť malú kúpeľňu - #645 foto: iStock

Ak to bez vane nejde

Milovníci kúpania a malej kúpeľne sa môžu skúsiť poobzerať po minivaniach alebo vaniach atypických tvarov napríklad s užšou časťou na nohy. Časť vane pritom môže byť prekrytá zástenou, ideálne celosklenenou, aby nebola voda po celej kúpeľni.

Mydlá či šampóny nemusia byť len po okrajoch vane. Riešením je murovaná polička či nika na jednom konci vane, kde sa dá kozmetika odkladať. 

Ako zariadiť malú kúpeľňu - #647 foto: iStock

Úložný priestor

Ak je to možné, práčke a sušičke treba nájsť iné miesto ako v malej kúpeľni. Ak to možné nie je, treba sa poobzerať po práčke a sušičke v jednom, prípadne sa sušičky vzdať. Väčšie veci ako napríklad osušky či kozmetické zásoby môžu byť v skrini napríklad na chodbe pri kúpeľni.

5394

Nábytok v malej kúpeľni by mal byť skôr vysoký a úzky, ideálne zavesený. Voľná podlaha kúpeľňu opticky zväčší. Nad práčku sa dá zavesiť menšia skrinka alebo polička. Kúpeľňový nábytok v malom priestore by mal mať oblé tvary, menšiu hĺbku a posuvné dvere na skrinkách.

Ako zariadiť malú kúpeľňu - #646 foto: iStock

Aký obklad

Vo všeobecnosti platí, že veľké obkladačky priestor opticky rozšíria a malé ho zmenšia. V malej kúpeľni sa oplatí vsadiť na skôr svetlý, jednofarebný obklad, ktorý môže napríklad za umývadlom či vaňou spestriť farebnejšia mozaika. Teplé farby miestnosť zmenšujú, studené naopak. Malému priestoru opticky pomôžu rôzne odtiene rovnakej farby.

Podlaha v kúpeľni by mala byť určite protišmyková. Klasickým materiálom je dlažba, ideálne s tmavou škárovacou hmotou. Do kúpeľne na zem však možno dať aj vinyl, korok, linoleum či drevo.

Ako zariadiť malú kúpeľňu - #643 foto: iStock

Ďalšie triky v malých kúpeľniach

V malej kúpeľni by rozhodne nemalo chýbať veľké zrkadlo. Využiť tiež treba každý priestor. Do rohov sa okrem skriniek či políc dá umiestniť aj umývadlo prípadne toaleta. Platí pritom, že ak je súčasťou kúpeľne aj záchod, lepšie je model zavesený ako postavený na zemi. Bidet sa do malej kúpeľne zrejme nezmestí, no praktická intímna sprcha sa dá zrealizovať v akomkoľvek priestore - stačí, aby bol v dosahu prívod vody.

Ak nie je umývadlo v rohu, môže byť napríklad sčasti nad vaňou či prekrývajúce práčku. Podobne ako záchod či skrinky, závesný model umývadla poskytne viac priestor pod ním. Napríklad na kôš na prádlo, uteráky či odloženie kozmetiky. Dlhé a úzke umývadlá zas poskytnú úložný priestor na kefky či mydlo po bokoch. A na záver, dvere na malej kúpeľni by sa nemali otvárať dovnútra. Ideálnym riešením sú posuvné dvere.


Zdieľajte článok:

Ako zariadiť malú kúpeľňu. Vaňa alebo sprchový kút?

Na začiatok stránky