Blog
Zásady zdravého sedenia za pracovným stolom

Zásady zdravého sedenia za pracovným stolom

26.02.2019
Človek strávi sedením približne 8 hodín denne. Preto by nám nemalo byť ľahostajné na čom a ako sedíme. Kvalitná stolička je základ každej kancelárie, pracovne či detskej izby.

1. Nastavte si správne výšku sedadla

Pre zdravé sedenie je dôležité správne si nastaviť výšku sedadla, operadla či opierok rúk. Výška sedadla musí odrážať výšku vašej postavy. Pri niektorých typoch stoličiek si môžete nastaviť posunutie sedadla voči operadlu vpred a vzad, čo tiež prispieva k zdravšiemu sedeniu.

Pri správne nastavenej výške sedadla majú byť vaše chodidlá položené na zemi. V kolenách by ste mali mať uhol 100 až 105 stupňov. Nezabúdajte, že chrbát by sa mal vždy dotýkať operadla. Vyhýbajte sa sedeniu s prekríženými nohami a neprirodzene vykrúteným trupom. 

Zásady zdravého sedenia za pracovným stolom - #555 foto: iStock

2. Aj operadlo a opierky rúk sú dôležité

Kvalitné kancelárske stoličky by mali poskytovať oporu chrbtici. Operadlo by sa malo dať nakláňať dopredu a dozadu. Taktiež by malo byť výškovo nastaviteľné. 

Aj opierka hlavy prispieva k zdravšiemu sedeniu. Nezabudnite ani na opierky na ruky. Vyberte si ergonomickú stoličku, ktorá umožňuje nastaviť výšku a sklon operadla ako aj výšku opierok na ruky.

5592

3. Praktizujte aktívne sedenie

Dlhé sedenie nebude pre ľudské telo nikdy zdravé. Existujú však spôsoby ako aspoň trochu minimalizovať jeho negatívne dopady. Kúpte si stoličku, ktorá umožňuje praktizovať tzv. aktívne sedenie.

Pohyblivý sedák umožňuje podvedome aktivovať svaly, ktoré prispievajú k správnemu držaniu tela. Tieto svaly pomocou obyčajných stoličiek neaktivujete. Aktívne sedenie umožňujú zdravotné stoličky s výkyvným sedákom na pružine, ktorý zabezpečuje pohyb panvy a spevňuje svaly brucha a chrbta. Sedák sa pri každom pohybe nakláňa a núti telo balansovať. Vďaka tomu sa aktivuje svalstvo a chrbát sa vracia do optimálnej polohy. Takéto stoličky sú na celodenné sedenie najvhodnejšie, pripravte sa však na vyššiu cenu.

Zásady zdravého sedenia za pracovným stolom - #553 foto: iStock

Dostupnejšou alternatívou sú stoličky s tzv. synchro mechanikou, ktorá zabezpečuje sychnonizované naklápanie sedáka a operadla. Počas práce sa tak môžete jemne pohupovať.

K aktívnemu sedeniu môže pomôcť aj fit lopta, ktorá sa odporúča najmä ako liečebná pomôcka na preventívne cvičenie ľuďom s problémami chrbta. Sedenie na lopte pomôže k správnemu držaniu tela. Lopta však nie vhodná na celodenné sedenie.

4. Nezabúdajte na pracovný stôl

Nielen stolička, ale aj nesprávny pracovný stôl môžu prispieť k bolestiam chrbta. Či už plánujete  kúpiť písací stôl do detskej izby alebo do pracovne, odporúčame vybrať si taký, ktorý má nastaviteľnú výšku. Stôl prispôsobený  výške postavy umožňuje sedieť pohodlnejšie.

 

5874

Aj školáci si zaslúžia písať svoje domáce úlohy v pohodlí. V ponuke sú písacie stoly pre deti, na ktorých môžete nastaviť pracovnú dosku do vodorovnej polohy alebo s naklopiť s uhlom približne 40 stupňov.

5. A čo cena?

Ceny pracovných stoličiek sa pohybujú v rozpätí od niekoľko desiatok až po niekoľko stoviek eur. Cena závisí od kvality spracovania a použitých materiálov. Ak máte sedavé zamestnanie a väčšinu dňa strávite za počítačom, odporúčame do stoličky investovať viac peňazí. Na príležitostné sedenie vám postačí aj lacnejšia stolička. Nastaviteľné kancelárske kreslá, ktoré majú širšie možnosti úpravy operadla, opierok a sedadla, sú drahšie ako obyčajné.

Pracovné stoličky - orientačné ceny

Stolička pre deti základná kvalita 30 - 60 €
Stolička pre deti vyššia kvalita 70 -150 €
Stolička pre dospelých základná kvalita 50 - 150 €
Stolička pre dospelých stredná kvalita 160 - 300 €
Stolička pre dospelých luxusná trieda 350 - 1500 €

Zdieľajte článok:

Zdravé sedenie a ceny kancelárskych stoličiek

Na začiatok stránky