Blog
Už žiadne výhovorky. Ekologickú domácnosť môžete mať aj vy

Už žiadne výhovorky. Ekologickú domácnosť môžete mať aj vy

Daša
Daša 28.04.2020
foto: iStock
Pri konzumnom spôsobe života produkujeme veľké množstvá odpadu. Rozšíreným neduhom je tiež nadmerné používanie rôznych chemikálií v domácnosti. Čoraz viac ľudí si uvedomuje, že zaťažovaním prírody ohrozujeme sami seba, a snaží sa žiť ekologickejšie.

Ekologická domácnosť nemusí znamenať extrémnu zmenu životného štýlu. S niekoľkými užitočnými tipmi a trochou plánovania to ľahko zvládnete.

Prírodné materiály

Základom ekologickej domácnosti je používanie prírodných materiálov všade tam, kde to je možné. Od nábytku, cez textílie, rôzne doplnky a nádoby až po čistiace prostriedky a kozmetiku. Ekologické materiály šetria prírodu, ale prospievajú aj nášmu zdraviu, psychickej pohode a sú aj vizuálne príjemné. Pristanú nielen bohémskemu či vidieckemu štýlu.

280

Ak chcete žiť ekologickejšie, zabudnite na plastový nábytok - prírodné materiály sa dokážu svojím stvárnením prispôsobiť aj modernému alebo minimalistickému interiéru. Sú nadčasové a obľúbené aj u svetových dizajnérov. Nábytok z prírodných materiálov vnesie do interiéru pocit útulnosti.

Nábytok z masívneho dreva vďaka kvalitnému vyhotoveniu a nadčasovej elegancii vydrží aj niekoľko generácií a tým šetrí prostredie. Bambus, ratan a prútie sú vhodné nielen na stoličky a kreslá, ale napríklad aj na rôzne koše, košíky a malé úložné riešenia. Sú jednoduché na údržbu a navyše ľahké, takže sa s nimi dobre manipuluje.

Manželská posteľ s ľanovými obliečkami vo svetlej spálni foto: iStock

Pri textíliách je ideálnou voľbou ľan, vlna a bavlna. Sú nielen ekologické, ale aj prínosné pre zdravie. Napríklad ľan okrem poskytovania príjemnej tepelnej pohody a priedušnosti má aj antibakteriálne vlastnosti. Pomáha tiež ľuďom s alergiami alebo astmou, keďže je hypoalergénny.

Menej plastov v kuchyni

Množstvo použitých plastov môžeme zredukovať niekoľkými spôsobmi. V kuchyni aj kúpeľni môžete nahradiť množstvo vecí, ktoré sa bežne robia z plastu, tými z prírodných materiálov. Výbornou alternatívou je napríklad konjaková hubka alebo luffová špongia. Prospievajú pokožke aj riadom a navyše sú antibakteriálne. Ak sa nechcete vzdať obľúbených slamiek na pitie, nahraďte ich bambusovými alebo nerezovými. Túto možnosť máte aj pri výbere zubnej kefky – tie z prírodného materiálu sú zdravšie a navyše pekne vyzerajú. Na jedálenský stôl si vyberte prestieranie z bavlny, korku či bambusu.

6088

Ekologické obaly

Pri nákupe potravín uprednostnite tekutiny vo vratných fľašiach a nebalené potraviny, ktoré si odnesiete vo vlastných nádobách. Napríklad pečivo si dáte do vrecka z jemného plátna, ovocie alebo zeleninu do sieťky z biobavlny, v ktorých môžu dýchať a tak vydržia aj dlhšie čerstvé. V drogérii si zase môžete niektoré čistiace prostriedky, šampóny alebo sprchové gély načapovať do prinesenej fľaše.

Doma pri skladovaní potravín namiesto plastových nádob používajte radšej sklenené, ktoré sú aj hygienickejšie. Rôzne drevené a bambusové úložné riešenia a boxy sú priedušné a krásne doplnia interiér.

Dôležité je tiež triedenie odpadu. Staré veci sa dajú niekedy kreatívne zrecyklovať. Ak aj zatiaľ nedokážete žiť podľa filozofie zero waste, zo zvyškového odpadu treba dôkladne vytriediť aspoň plasty, papiere a sklo. Ak máte možnosť kompostovať, rozhodne ju využite – pomôžete prostrediu a získate cenné hnojivo pre rastliny. Pre tých odvážnejších už existujú kompostéry vhodné na použitie v interéri.

Biela kuchynská linka s ružovými doplnkami v retro štýle foto: iStock

Viac hygieny, menej chémie

Pri súčasnej zvýšenej potrebe dezinfekčných prostriedkov si môžete vyrobiť aj doma vlastné, z prírodných surovín a nemusíte sa stresovať, či ešte v obchode nejaké zostali. Množstvo návodov ako si vyrobiť bio čistiace prostriedky sa dá nájsť na internete. Väčšina má ako základ ocot, citrónovú šťavu a sódu bikarbónu. Ich výhodou je šetrnosť k prostrediu, zdravotná nezávadnosť a zvyčajne ešte aj ušetríte.

Na ekologické pranie sa používajú mydlové orechy - plody stromu Sapindus Mukorrosi, ktorý rastie na úpätí Himalájí v Indii a Nepále. Šetria farby, sú vhodné aj na jemnú bielizeň a pre alergikov. Ďalší ekologický prací prostriedok je pracia bioguľa. Jedna vydrží aj tri roky, pričom pred prvým použitím a následne raz za mesiac ju treba na dve hodiny vystaviť priamemu slnku, aby sa zaktivizovali keramické pracie guľôčky nachádzajúce sa vnútri. Prať s ňou môžete pri teplotách do 50 °C.

1426

Domáca minizáhradka

Aj keď nemáte záhradu a čas na pestovanie vo veľkom, stále je tu možnosť vylepšiť si jedálniček zdravými „vlastnoručne“ vypestovanými bylinkami, prípadne aj menej náročnou zeleninou a ovocím. Kuchynský parapet a balkón vám poskytnú priestor pre ekologickú minizáhradku - stačí si zvoliť umiestnenie a podľa neho vybrať správny tvar a veľkosť kvetináčov, hrantíkov či truhlíkov z keramiky alebo dreva. Aj to je súčasť ekologického domova.

Pri vhodnej starostlivosti sa môžete tešiť z vlastnej úrody jahôd, paradajok, hrášku či reďkvičky a samozrejme kuchynských a liečivých byliniek. Imunitu vám vylepší napríklad tymian, materina dúška, šalvia alebo korenistá kapucínka.

Žltá stolička na malom balkóne s rastlinami v kvetináčoch foto: iStock


Zdieľajte článok:

Ekologická domácnosť - bývanie v súlade s prírodou

Na začiatok stránky