Blog
Feng shui vám zmení domácnosť aj život

Feng shui vám zmení domácnosť aj život

Daša
Daša 19.12.2019
foto: iStock
Prostredie, v ktorom žijeme, ovplyvňuje naše zdravie, sústredenie, ale aj to, či sme zrelaxovaní alebo v napätí. Umenie feng shui si toto dávno všimlo a vypracovalo premyslený systém pravidiel pre zdravé bývanie, ktorých dodržiavaním môžeme vylepšiť svoje vzťahy či dokonca dosiahnuť úspechy v práci.

Feng shui (v slovenskom prepise feng šuej) v preklade znamená vietor a voda. Toto umenie má za cieľ prinášať pozitívne životné zmeny vďaka súladu človeka s priestorom.

Feng shui - mapa Bagua Mapka Bagua foto: iStock

Prvým krokom je mapovanie a analýza obytného priestoru. Pomocou mapky Bagua, ktorá určuje smery pre jednotlivé oblasti života, vyberieme podľa pravidiel vhodné farby, tvary a materiály. Ďalším krokom je zmena prostredia tak, aby v ňom, poeticky povedané, prúdila dobrá energia. Snažíme sa vyvážiť aktívne a pasívne energie podľa účelu miestnosti.

Neprehliadnite:

Ideálny pôdorys bytu je v tvare štvorca alebo obdĺžnika. Na tento napasujeme mapku, ktorá nám zobrazuje smery pre jednotlivé sektory – úspech, vzťahy, zdravie a podobne. V prípade, že pôdorys je napríklad v tvare „L“ a teda niektorý zo sektorov chýba, môžeme ho aspoň opticky doplniť zrkadlom alebo obrazom.

Predsieň podľa feng shui

Veľkorysá vstupná chodba so žltou lavicou foto: Furnished By Anna

Predsieň je prvý priestor, ktorý na nás urobí dojem pri vstupe do bytu. Ideálna predsieň je svetlá, priestranná a nezaprataná. Žiadne rozhádzané topánky a hromady predmetov, ktoré narýchlo niekam položíte pri príchode domov. Zrkadlo podľa pravidiel feng shui nedávame priamo oproti dverám, aby neodrážalo energiu von z bytu. Ak je predsieň užšia, môžete ju pomocou veľkého, nedeleného zrkadla opticky rozšíriť.

Obývačka podľa feng shui

Sivá látková pohovka a sada okrúhlych drevených stolíkov foto: iStock

Obývačka potrebuje dostatok denného svetla a snažíme sa nezapratať ju nábytkom. Namiesto veľkej obývačkovej steny zvolíme radšej jednotlivé kusy, ktoré pôsobia vzdušnejšie a doplníme ich obrazmi na stenách. Pohovku umiestnite tak, aby ste mali za chrbtom stenu alebo aspoň vyšší kus nábytku a zároveň výhľad na vstup do miestnosti. Sedieť chrbtom ku dverám nepridá na pohode.

Kuchyňa podľa feng shui

Kuchyňa zariadená podľa pravidiel feng shui má byť čistá a prehľadná. Všetko, vrátane drezovej batérie a odtoku vody, musí dobre fungovať. Nedávame vedľa seba kontrastné prvky – oheň a vodu. V praxi to znamená, že sporák a drez by nemali byť hneď vedľa seba, ale oddelené úsekom pracovnej dosky.

5715

Jedálenský stôl vyberáme tak, aby mal harmonický tvar, ideálne okrúhly alebo štvorcový, ktorý vytvára stabilitu. Menej vhodné sú obdĺžnikové stoly. Aj v prípade, že človek žije sám, malo by byť pri stole niekoľko stoličiek, minimálne však dve. Z kvetov podľa zásad feng shui do kuchyne umiestňujeme hlavne tie s oblými listami. K tomu bylinky na podporu zdravia.

Spálňa podľa feng shui

Veľká manželská posteľ s čalúneným čelom a dekoračnými vankúšmi foto: iStock

Posteľ umiestnime tak, aby nemierila nohami ku dverám. Vyhýbame sa aj umiestneniu poličiek nad hlavami, čo môže vytvoriť pocit ohrozenia a zhoršiť spánok. Priestor pod posteľou udržiavame čistý a nezaprataný, aby tu prúdil vzduch a energia. To je okrem feng shui tiež v súlade s hygienickými zásadami - prospieva to vetraniu matraca.

V spálni majú byť predovšetkým predmety a materiály, ktoré podporujú kľud a stíšenie. Odstránime všetko, čo predstavuje pracovné aktivity. Nemali by tu byť ani zrkadlá, keďže neprospievajú partnerským vzťahom. Ak máte v spálni rastliny, tak zdravé, zelené a s okrúhlymi listami. Farby volíme zemité a doplníme ich červenou alebo ružovou pre upevnenie partnerského vzťahu.

Detská izba podľa feng shui

Jednoduchý drevený písací stôl, biela stolička, sedací vak v tvare futbalovej lopty foto: iStock

Farby a materiály použité v detskej izbe by mali podporovať hravosť a kreativitu, ale aj oddych a načerpanie nových síl. Ideálne farby sú tu žltá, ktorá podporuje komunikáciu a sústredenie, ale tiež prírodné zemité a zelené, ktoré sú symbolmi rastu a zdravia.

Pracovňa podľa feng shui

Drevený písací stôl a industriálna stolička v škandinávskej pracovni foto: iStock

V pracovni je podľa zásad feng shui povolená aj elektronika a predmety, ktoré podporujú aktívnu energiu. Všetky rastliny s ostrými a špicatými listami, ktoré ste odstránili zo spálne a kuchyne, môžete dať práve sem. Z materiálov sa tu uplatnia aj kovy, ktoré symbolizujú úspešnú kariéru.

Ďalšie zásady bývania podľa feng shui

Jedným z dôležitých pravidiel feng shui platných pre celý byt je, že priestor má byť čistý a uprataný. Tak isto rozbité a nefunkčné predmety čím skôr odstráňte alebo opravte, inak vás budú znervózňovať, inými slovami podporovať zlú energiu.

Feng shui používa špecifické dekorácie – sošky, obrazy, farby a materiály, ktoré majú svoj symbolický význam pri harmonizácii prostredia. Obľúbené farby sú prírodné a zemité, ale aj zelená (farba rastu a zdravia), červená (farba šťastia), a tiež neutrálna biela a čierna. Doplnky sú často v zlatej farbe, ktorá symbolizuje blahobyt.

1260

Predmety a dekorácie reprezentujú jednotlivé živly a podľa toho nimi dopĺňame jednotlivé oblasti. Symbolom ohňa sú lampy, sviečky a rastliny so špicatými listami, vodu reprezentujú zvonkohry, akváriá, zrkadlá a rastliny s okrúhlymi listami. Uzemňujúcim prvkom sú kamene, keramické predmety a sošky. Ak nemáte miesto na policiach na všetky tieto drobnosti, môžete ich nahradiť obrazmi vo vhodných farbách.

Nemusíte ich však použiť všetky a dokonca nemusia byť ani orientálne. Vyberajte si z nich tak, aby ladili s vaším štýlom a vy ste sa cítili doma príjemne.


Zdieľajte článok:

Pravidlá feng shui pre bývanie a zariaďovanie interiéru

Na začiatok stránky