Blog
Ako sa rodí ručne vyrábaný nábytok manželov Otrubových

Ako sa rodí ručne vyrábaný nábytok manželov Otrubových

Stanka
Stanka 20.02.2019
Lívia a Juraj Otruboví sa spoločne venujú výrobe nábytku na mieru, ktorý predávajú najmä cez svoj obchod na známom handmade portáli. Lásku k umeniu a práci s drevom využívajú pri tvorbe originálnych stolíkov, skriniek a lavičiek. Lívia nám v rozhovore prezradila viac o svojich inšpiráciách, výrobnom procese aj o komunikácii so zákazníkmi.

Čo vás motivovalo začať s výrobou nábytku?

Manžel Juraj je vyučený stolár – nábytkár. Ja som sa k nemu pridala asi pred štyrmi rokmi. Pôvodne som vyštudovala marketing a táto oblasť ma aj veľmi bavila. Po prvej materskej sme sa presťahovali, v tom období som sa venovala bankovníctvu, ktoré ma už bavilo o niečo menej. Vždy som bola tvorivý typ človeka, ktorý stále niečo maľuje, šije a vyrába.

Počas druhej materskej dovolenky som dotvorila jeden šamlík do rodiny, potom aj druhý a tretí... Zdobené šamlíky boli teda našim ťahúňom v úplných začiatkoch. Slúžili ako darčeky pre známych a kamarátky a sem tam z mojej dielne vyšiel aj nejaký stolík.

Odkiaľ čerpáte inšpiráciu?

V začiatkoch to bola rodina, potom vo veľkej miere naši zákazníci a ich sny. Teraz sú to aj naše sny – keďže by sme raz chceli mať vlastný domček, tak tvoríme to, čo by sme v ňom chceli mať.

Tabuľa na odkazy, patinovaná vidiecka skrinka a lakovaný konzolový stolík foto: Sashe.sk/O.Livia

Ručná výroba nábytku je prácny proces. Koľko času vám priemerne zaberie dokončenie jedného projektu?

To sa vôbec nedá generalizovať. Robíme aj menšie veci, ktoré už máme zabehnuté, ale aj väčšie, kde je prácnosť veľmi vysoká. Projekt začína samotným komunikovaním so zákazníkom, prípravami návrhov a zháňaním materiálov. Nasleduje samotná výroba a nakoniec administratíva a balenie.

Vždy máme rozrobených viac vecí, na ktorých pracujeme na striedačku. Každý proces si vyžaduje svoj čas: lepenie, tmelenie, maľovanie, lakovanie, olejovanie... Všetko musí schnúť. Aj doba schnutia je rôzna podľa teploty či vlhkosti. Rovnako aj jednotlivé techniky spracovania sú rôzne časovo náročné.

Lívia Otrubová Lívia Otrubová foto: Sashe.sk/O.Livia

S akými prekážkami sa pri výrobe najčastejšie stretávate?

Pre mňa je najväčšia prekážka to, keď sám klient presne nevie, čo chce. Je to veľmi stresujúce, pretože mi záleží na jeho spokojnosti. Preto si radšej vymením so zákazníkom množstvo mailov, až kým sa neuistím, že sme sa navzájom pochopili.

Prekážkou je občas aj nedostupnosť niektorých komponentov u nás v okolí, alebo u slovenských dodávateľov. Ešte šťastie, že cez internet dnes zoženiete skoro všetko.

Občas je prekážkou aj nevyspytateľnosť samotného materiálu – drevo si žije svoj vlastný život a každý materiál má odlišné vlastnosti. Stále na sebe pracujeme a učíme sa spolunažívať v mieri :)

5909

S akými druhmi dreva najradšej pracujete?

Pri výbere materiálov má jednoznačne rozhodujúce slovo Juraj. On vidí už v zafúľanej foršni, či to je drevo pekné a kvalitné, alebo nie. Pracujeme hlavne so smrekom, bukom, jaseňom a dubom. Jurkova srdcovka je jednoznačne dub, na ten nedá dopustiť. Jaseň má čarovnú kresbu a buk vás asi nikdy nesklame, ale mne sa najlepšie a najľahšie robí so smrekom. Dajú sa z neho vykúzliť prekvapivé veci.

Niekedy sa dostaneme aj k chuťovkám ako je mahagón, orech, alebo ovocné dreviny.

Ktorá časť výrobného procesu vás baví najviac?

Jednoznačne povrchové práce a záverečné úpravy – vtedy sa ten kúsok mení, dostáva svoju novú tvár.

Prvé fázy výroby sú doménou manžela Jurka. Tmelenie, brúsenie a prvé nátery sú pre mňa povinnou jazdou. No keď už môžem čarovať s farbami, zdobiť, patinovať... Až vtedy som vo svojom živle.

Patinovaný odkladací stolík, šamlík s ľudovým motívom a patinovaný konzolový stolík foto: Sashe.sk/O.Livia

Preferujete tvorbu podľa predstáv zákazníka, alebo máte radšej voľnú ruku?

Ak sa to dá, vždy sa prispôsobíme predstavám a požiadavkám zákazníka. Väčšinou vyrábame presne na zákazku. O to radšej som, ak medzičasom pracujeme aj na vlastných návrhoch. Najlepšie je, ak vytvoríme niečo pekné a funkčné pre zákazníka, ktorý nám dá priestor a nakoniec je s výsledkom spokojný.

Zapájate do procesu navrhovania a výroby moderné technológie?

Ako povedal môj manžel, „my sme stará škola “. Žiaľ, nemám žiadny sofistikovaný grafický program na návrhy. Mnohí by sa čudovali, ako krkolomne tie návrhy vytváram. Na začiatku práce si zoskenujem rukou kreslené obrázky. Aj od klientov mi stačí zaslaný iba ručný nákres.

Nové moderné technológie sú určite šikovné a pohodlné, ale aj veľmi drahé a pre nás, žiaľ, nedostupné. Handmade je chvalabohu opäť žiadané, i keď zatiaľ nie tak výnosné. Vždy sme radi, ak si kúpime nejaký vysnívaný ručný stroj alebo jeho nadstavbu. Napríklad v poslednom období sme si urobili radosť kartáčovou brúskou.

3960

Aký typ zákazníka u vás najčastejšie nakupuje?

Jednoznačne sú to mladé páry, ktoré si zariaďujú svoje prvé spoločné bývanie. Chcú mať originálne, kvalitné kúsky, vyrobené pre nich a podľa ich predstáv a my im ten sen radi splníme. Vždy nás teší, keď nám pošlú fotky zo svojich domácností a napíšu odozvu na ich nový kúsok.

Aký štýl, dizajn alebo trend aktuálne zákazníci najviac vyhľadávajú?

Je to rôzne. Veľmi žiadaný je prírodný štýl – my ho máme v ponuke ako natural. Ten nechá vyniknúť najmä kráse použitého dreva aj s jeho nedokonalosťami.

Ešte stále je žiadaný aj vintage štýl, ktorý je veľmi hravý. Stačí jeden takýto kúsok na ozvláštnenie celej miestnosti. V neposlednom rade je to vidiecky štýl – aj môjmu srdcu blízky. Žiadané sú aj ľudové motívy.

Dopyt po rôznych štýloch a prevedeniach predstavuje zábavu aj pre nás. Nikdy neskĺzneme do stereotypu.

Prírodný konferenčný stolík, stolík pod umývadlo a naturálne šamlíky foto: Sashe.sk/O.Livia

Prečo by mali podľa vás ľudia investovať do ručne vyrábaného nábytku?

Myslím, že o rozdiele v kvalite prevedenia sa ani nemusíme baviť. Od nás ide každý kúsok „ vyhladkaný“. Keď brúsim nábytok, vždy ho hladím a kontrolujem, či je už dokonalý. To sa opakuje po každom nátere a lakovaní. Celý čas myslím na to, ako budú jeho noví majitelia spokojní. Ak si niekto zadováži domov ručne vyrobený kus nábytku, hneď bude vidieť a cítiť ten rozdiel.

Internetový obchod manželov Otrubových nájdete na Sashe.sk pod názvom O.Livia.


Zdieľajte článok:

Ako sa rodí ručne vyrábaný nábytok manželov Otrubových

Na začiatok stránky