Blog
Keď sa z núdzového riešenia pre mladých stane móda

Keď sa z núdzového riešenia pre mladých stane móda

Daša
Daša 25.09.2020
Recyklované palety sa kedysi využívali hlavne na svojpomocnú výrobu exteriérového nábytku. Vďaka ekologickosti, flexibilite a nízkym nákladom si paletový nábytok získal fanúšikov najmä medzi mládežou, ktorá palety začala používať aj v interiéri.

Jeho výroba sa dostala do ponuky drobných remeselníkov a paletové polotovary sa dajú kúpiť v hobby marketoch. Hotový paletový nábytok sa objavil aj vo veľkých nábytkových obchodoch. Ten ozajstný nábytok z paliet však vždy nesie odtlačok viac či menej šikovných rúk svojho majiteľa.

Neprehliadnite:

Najväčšiu obľubu si palety získali v nekonvenčných industriálnych a bohémskych interiéroch. V súčasnosti sa však používajú ako zaujímavý doplnok aj takých štýlov ako je rustikálny, provensálsky, škandinávsky či minimalistický. Nábytok z paliet nájdete na terasách a balkónoch, v obývačke či kuchyni, ale aj v spálni, detskej a študentskej izbe či pracovni. Fantázii sa medze nekladú. Paletové riešenie interiéru ocenia hlavne mladí ľudia vo svojej (obvykle priestorovo úspornej) štartovacej domácnosti.

3847

Paletový nábytok v obývačke a kuchyni

S paletovým nábytkom v obývačke môžete svoju kreativitu využiť naplno. Potrebujete pohovku alebo rohovú sedačku? Sedacia súprava z paliet sa ľahko prispôsobí priestoru aj počtu ľudí. S farebnosťou sa tiež môžete pohrať. Vaša sedačka môže zmeniť svoj výzor aby sa prispôsobila ročnému obdobiu alebo vašej nálade. Stačí pretrieť palety inou farbou, vymeniť vankúše alebo poťah na matraci.

Keď sa z núdzového riešenia pre mladých stane móda - #945 foto: iStock

Z paliet si vyrobíte aj originálny konferenčný stolík, zaujímavú knižnicu, police, stolík pod TV, vešiakovú stenu, ale aj barový pult či bylinkovú stenu do kuchyne.

Paletový nábytok v spálni a detskej izbe

V spálni je najdôležitejším prvkom posteľ a na tú sa palety hodia priam ideálne. Stačí, keď ich naukladáte na seba, zabezpečíte proti posúvaniu a položíte na ne matrac. Doplníte nočnými stolíkmi z drevených debničiek, pridáte kreatívnu šatníkovú skriňu a máte nekonvenčnú spálňu za pár eur.

Keď sa z núdzového riešenia pre mladých stane móda - #944 foto: iStock

Podobne vyrobíte aj nábytok do detskej izby alebo pre tínedžera. Hlavne väčšie deti ocenia nekonvenčnosť paletového nábytku, ktorý si môžu dotvoriť podľa vlastného vkusu.

791

Paletový nábytok v exteriéri

Naukladaním dvoch vrstiev paliet na seba a doplnením matracom a vankúšmi vznikne ako mávnutím čarovného prútika záhradná sedačka s prispôsobiteľnými rozmermi. Použitím ďalších paliet vytvoríte stolík a záhradná párty môže začať.

Keď sa z núdzového riešenia pre mladých stane móda - #946 foto: iStock

Okrem sedačky a stolíka na servírovanie dobrôt môžete palety využiť aj na ďalšie prvky. Záhradná hojdačka, kvetinová stena, servírovací pultík – možností je veľa. Tí, čo majú menšie deti, môžu pre ne vytvoriť preliezkový raj, ktorý s menšími úpravami bude rásť s nimi.

Čo sú to palety a kde ich získať

Drevené palety slúžia na manipuláciu s tovarom. Najrozšírenejšie europalety majú štandardné rozmery 1200 x 800 x 144 mm. Použité palety v horšom stave zoženiete aj za euro, zachovalejšie sa predávajú za ceny okolo 5 eur/kus. Skúste sa pozrieť na Bazoši alebo sa opýtajte vo väčšom ochode či sklade. Nová priemyselná europaleta zvyčajne stojí 13 až 18 eur za kus. Najdrahšie sú hobľované palety pripravené na výrobu nábytku, ktoré sa predávajú po 20 až 30 eur.

Recyklované drevené palety foto: iStock

Pri výbere paliet dbajte nielen na to, aby neboli príliš poškodené, ale aj na zdravotnú nezávadnosť. Nechcete si predsa doniesť domov alebo do záhrady nejakých škodcov ukrytých v dreve. Preto sa uistite, že palety boli ošetrené zahriatím a majú označenie HT (Heat Treatment).

Europalety môžete podľa potreby rozobrať, odpíliť z nich, nalakovať alebo namaľovať a tak ich prispôsobiť svojim predstavám a potrebám.

Palety už mám, ako ďalej?

Na internete nájdete množstvo návodov ako si vyrobiť vlastný paletový nábytok a doplnky. Potrebujete však aspoň základné vybavenie (pílka, brúska, klince, skrutky, laky, farby alebo moridlá na drevo) a isté kutilské zručnosti.

Pri povrchovej úprave paliet treba vziať do úvahy, či budete nábytok využívať v exteriéri alebo interiéri. Pri exteriérovom nábytku je lepšie použiť farby syntetické, ktoré drevo lepšie ochránia pred nepriaznivým počasím. Ich nevýhodou je však dlhá doba schnutia a tiež výrazný zápach. Vonku sa relatívne rýchlo vyvetrá, ale v interiéri ho mať nechcete. Na interiérový nábytok použite radšej vodou riediteľné farby, ktoré sú menej agresívne a navyše rýchlejšie schnú.

9076

Paletové podušky a podsedáky v štandardných rozmeroch sa dajú kúpiť v špecializovaných obchodoch. Zručnejší majstri zájdu do hobby marketu alebo remeselníckych potrieb, kúpia molitanový polotovar a poťah naň si ušijú sami. Existujú aj firmy ponúkajúce výrobu matracov presne na mieru.

Ak sa na vlastnoručnú výrobu nábytku vôbec necítite, nie je problém nájsť vo svojom okolí človeka alebo firmu, ktorí radi vaše predstavy pretavia do reality. Aj v takom prípade bude výsledkom originálny a radosť prinášajúci nábytok.


Zdieľajte článok:

Nábytok z paliet: Inšpirácie do obývačky, spálne aj na terasu

Na začiatok stránky