Blog
Renovujú retro nábytok. Aj po desiatkach rokov udivuje funkčnosťou

Renovujú retro nábytok. Aj po desiatkach rokov udivuje funkčnosťou

Stanka
Stanka 13.03.2019
foto: Retro Design
Kusy nábytku z minulého tisícročia učarovali Kataríne a Marekovi, ktorí im vo svojej dielni dávajú nový život. Prečítajte si rozhovor o poctivej ručnej práci, ktorá vnáša kúsok nostalgie zo 70. rokov do moderných domácností.

Zaprášené, popraskané, alebo takmer úplne zničené kusy nábytku po prarodičoch dostávajú druhú šancu. Kvalitu a účelnosť, na ktorú sa myslelo pri výrobe, môžeme vidieť aj po dlhých rokoch. Katarína a Marek, vystupujúci pod značkou retro-design, to veľmi dobre vedia. Vďaka ich práci sú retro kúsky stále krásne a dostupné aj pre mladšie generácie.

Kedy ste začali s renováciou nábytku a čo vás k tomu viedlo?

S renováciou sme začali pred štyrmi rokmi. Hľadali sme nejaký nábytok domov a na burze sme natrafili na krásne staré belgické stoličky z teakového dreva. Bohužiaľ boli v žalostnom stave a tak sme sa pustili do ich renovácie. Z výsledku sme boli natoľko nadšení, že nás to nakoplo a renovácii sa venujeme dodnes.

Renovujú retro nábytok. Aj po desiatkach rokov udivuje funkčnosťou - #561 foto: Retro Design

Kde vyhľadávate kusy nábytku na renováciu?

Väčšinu nábytku sme dostali od rodiny a známych, chýry sa šíria rýchlo a ponúk s nábytkom je viac ako skladovacích priestorov. Samozrejme pekné kúsky zháňame kde sa dá, veľa pekných vecí máme z Čiech, kde sa asi ľudia vedia ťažšie s takýmto nábytkom len tak rozlúčiť. Je ho tam podstatne viac ako u nás.

Ako by ste popísali svoj proces tvorby?

Každú renováciu prispôsobujeme konkrétnemu kusu nábytku, jeho štýlu a stavu. Niektoré staré kúsky vyzerajú veľmi dobre a moderne, iné zase dolaďujeme. Veľa kúskov robíme na želanie konkrétneho zákazníka.

9117

Čo je pre vás najväčšou výzvou vo výrobnom procese?

Trafiť sa do požiadaviek zákazníka ešte pred tým, ako zákazníka nájdeme. Veľakrát sa stane, že má niekto záujem o stoličku, ktorú máme v ponuke už zrenovovanú, ale v inej farbe. Keďže ale nie je ľahké zohnať rovnaký kúsok, je potrebné znova stoličku zbrúsiť a spraviť všetko odznovu. To vie byť náročné.

Koľko času priemerne zaberie renovácia jedného kusu nábytku?

To je pri každom kuse diametrálne odlišné. Niektorý nábytok stačí prečalúniť, iný brúsiť, opravovať, lepiť, moriť, lakovať, vyrobiť jeho novú časť atď. Záleží na každej drobnosti. Niekedy sa pol dňa trápime iba s vyberaním klincov. Takže od niekoľko hodín po niekoľko týždňov.

Renovujú retro nábytok. Aj po desiatkach rokov udivuje funkčnosťou - #565

Prečo majú podľa vás ľudia záujem zariadiť si byt v retro štýle?

Retro je znovu veľmi moderné, krása je v jednoduchosti, účelnosti a trvanlivosti nábytku z tohto obdobia. U niektorých je to nostalgia, zaspomínajú si na nábytok, ktorý mali celú mladosť.

Venujete sa okrem renovácie nábytku aj inej kreatívnej činnosti?

Áno, vyrábame rôzne bytové doplnky a šperky. Predovšetkým kvetináče, hrantíky, ale aj búdky pre vtáčiky a iné dekorácie.

Je aj vaša domácnosť zariadená retro nábytkom?

Máme doma veľa pekných kúskov, ale skôr iba na dotvorenie atmosféry. Vyslovene retro izbu u nás nenájdete.

Obchod Kataríny a Mareka nájdete na Sashe.sk pod názvom Retro Design.

Renovujú retro nábytok. Aj po desiatkach rokov udivuje funkčnosťou - #562 foto: Retro Design


Zdieľajte článok:

Renovujú retro nábytok. Aj po desiatkach rokov udivuje funkčnosťou

Na začiatok stránky