Blog
Ivan Čobej z Briku: Interiéry sú menej zaplnené nábytkom ako kedysi

Ivan Čobej z Briku: Interiéry sú menej zaplnené nábytkom ako kedysi

Jana
Jana 25.04.2019
foto: Brik
Slovenská nábytkárska spoločnosť Brik funguje na trhu už viac ako štvrťstoročie. Preraziť sa jej podarilo v polovici deväťdesiatych rokov s kolekciou Ferdinand, o ktorú je doteraz záujem.

„Stále nám chodia objednávky na solitéry z tejto prvej série, čo je taká kuriozita na trhu. V podstate si naši klienti môžu objednať výrobky zo všetkých v minulosti nami vyrábaných produktových radov. Je to ale kusová výroba na zákazku,“ hovorí hlavný dizajnér a spolumajiteľ firmy Brik Ivan Čobej.

O spomínanú kolekciu, ktorej autorom je práve I. Čobej, bol v 90. rokoch obrovský záujem. Vďaka nej šla výroba na tri zmeny a obrat spoločnosti prekročil úroveň 100 miliónov korún.

Preslávená komoda Ferdinand Preslávená komoda Ferdinand foto: Brik

„Bol to hlavný míľnik, vďaka ktorému firma narástla z dvanástich na sto zamestnancov a vybudovala celé výrobné zázemie,“ dopĺňa absolvent dizajnu na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave I. Čobej.

V súčasnosti podľa neho už nie je v interiéroch jeden dominantný prúd. Existuje viac prístupov k riešeniu vlastného bývania, čo sa prejavuje prvotne v architektúre stavieb a následne v interiéroch. „Všade sa však stretávame s individualitou, návratom k jednoduchosti tvarovania a použití pôvodných materiálov v priznanej čistej forme,“ konštatuje I. Čobej.

Minimalizmus je stále aktuálny a interiéry sú odľahčené, bez zbytočného dekorovania. „Betón, tehla, oceľ a prírodné drevo dávajú interiéru charakter. Ale aj keď je výraz nábytku jednoduchý a takmer neviditeľný, klienti požadujú vysoký štandard spracovania a dokonalú funkčnosť,“ približuje trendy v rámci súčasného dizajnu spolumajiteľ Briku.

Ešte pred zakotvením v nábytkárskej firme v roku 1996 sa I. Čobej pokúšal rozbehnúť vlastné dizajnérske štúdio. Zažil tiež na vlastnej koži divokú privatizáciu v polovici 90. rokov. „Bola to doslova katastrofa, v rozkradnutých podnikoch nikoho nezaujímal výrobný program, manažéri si trhali firmy na kusy,“ spomína Ivan Čobej v rozprávaní pre časopis ASB.

Spoločnosť Brik štartovala v roku 1993 v Kunešove, dedine osem kilometrov vzdialenej od Kremnice. Keď sa o pár rokov presťahovala do srdca Slovenska, neprišla na neznáme územie. V mestečku totiž v minulosti podnikal starý otec Ivana Čobeja. Jeho fabrika stála neďaleko výrobnej haly postavenej vnukom.

5681

Nábytkárska firma Brik sa počas doterajšej existencie musela viackrát prispôsobiť situácii na trhu. Počas krízy sa z nábytku pre domácnosti preorientovala na zariadenie hotelov či kancelárií. Tak si aj napriek poklesom po kríze v roku 2008 firma udržala pomerne vysoký počet zamestnancov. V súčasnosti pre ňu pracuje zhruba 85 ľudí.

Základ výrobného programu tvorí práca s vysokokvalitným prírodným dyhovaným materiálom a masívnym drevom. Na Slovensku má firma vlastné štúdiá v Kremnici a v Bratislave. K tomu niekoľko partnerských štúdií na Slovensku a v ČR.

Kým pred pár rokmi tvorila malosériová typová výroba sto percent podnikania firmy, postupne sa zvyšovalo percento riešení na mieru. „Posledných päť až sedem rokov je dominantná práve pružná výroba interiérov na mieru a prispôsobenie celej firmy situácii na trhu, keď luxusom je v prvom rade individuálne riešenie,“ konštatuje spolumajiteľ Briku.

Súčasné interiéry sú vzdušnejšie, menej zaplnené nábytkom ako kedysi - #620 Návrh interiéru z dielne Briku foto: Brik

Pri komplikovaných zákazkách sa tak podľa I. Čobeja stáva, že oveľa dlhšie trvá príprava a konzultácia s klientom ako samotná výroba. Trh s nábytkom je podľa neho v súčasnosti obsadený kvalitnými značkami vo všetkých cenových hladinách, takže zákazník má možnosť vybrať si naozaj dobrý masovo vyrábaný nábytok alebo si zvoliť individuálne riešenie interiéru.

„Naša firma roky budovala modernú výrobu zameranú na malosériovú produkciu špičkového nábytku. Popri tom sme museli vytvoriť aj tím architektov s veľkými skúsenosťami pri tvorbe interiérov,“ dodáva šéfdizajnér Briku.

Interiéry sú podľa I. Čobeja v tejto dobe celkovo vzdušnejšie a menej zaplnené nábytkom. „To nás nábytkárov, samozrejme, neteší. Požadovaná je individualita riešení a tesné prepojenie architektúry budovy so štýlom riešenia interiéru,“ konštatuje Čobej.


Zdieľajte článok:

Ivan Čobej z Briku: Interiéry sú menej zaplnené nábytkom ako kedysi

Na začiatok stránky