Blog
Ako na minimalizmus v interiéri

Ako na minimalizmus v interiéri

07.06.2019
foto: iStock
Minimalizmus v životnom štýle aj v bývaní je čoraz obľúbenejší. Internet sa len tak hemží návodmi ako sa zbaviť prebytočných vecí, upratať si v hlave aj v domácnosti, používať kapsulový šatník s minimom kúskov a celkovo žiť čo najjednoduchšie.

Narastajúca popularita minimalizmu je často reakciou na uponáhľaný život, prevládajúci materializmus a záplavu tovaru, informácií a možností.

Názory na tento štýl sú rôzne. Niekomu pripadá chladný a neosobný, inému vyhovuje svojou usporiadanosťou a jednoduchosťou. Okrem jednoduchých línií sú typickým znakom aj kvalitné materiály a striedma farebnosť. V minimalistickom interiéri nemajú miesto suveníry z dovoleniek, háčkované dečky od babičky či iné čačky nazbierané počas rokov.

Veľkou výhodou tohto štýlu je prehľadnosť a tiež jednoduchšie udržiavanie poriadku a čistoty v domácnosti. Aj vysávanie je zrazu príjemnejšie, keď nemusíte obchádzať alebo presúvať milión vecí na podlahe.

3847

Kontext a história

Minimalizmus v bývaní má základ ešte v časoch funkcionalizmu, keď sa kládol dôraz na funkčnosť, čisté línie, kompozíciu a zavrhli sa prezdobené detaily. Vo funkcionalizme sa uplatňovalo zrušenie všetkého zbytočného. Odmietal históriu a umeleckú stránku architektúry a interiérov. Bol bezozdobný, vyzdvihoval konštrukciu, geometrické tvary, hygienu, asymetriu a pravdivosť.

Biela farba je v minimalistickom štýle dôležitá Najčastejšou farbou v minimalistickom interiéri býva biela – pre svoju čistotu, jasnosť a nekomplikovanosť foto: iStock

Najčastejšími materiálmi boli linoleum, koža, koženka, chróm, sklo a lakované drevo. Tvary nábytku boli strohé, materiálové zloženie doplnené aj o niklové rúrky a umelé hmoty. Úlohou bolo zlepšiť úroveň života a vytvoriť „zdravý byt“.

Farebnosť a materiály

V centre pozornosti je priestor a svetlo. Najčastejšou farbou v minimalistickom interiéri býva biela – pre svoju čistotu, jasnosť a nekomplikovanosť. Ak však máte pocit, že je pre vás príliš sterilná alebo fádna, siahnite po svetlej maslovobielej alebo krémovej. Mala by však prevažovať nad ostatnými farbami. Dobre pôsobí, ak ju skombinujete so sivou, alebo niekoľkými odstupňovanými odtieňmi sivej.

5335

V takom priestore potom vynikne ako akcent jednoduchý kus nábytku v prírodnej farbe a s výraznou štruktúrou dreva, jednoduchý veľkorozmerný obraz alebo stojanová lampa v niektorej z výrazných základných farieb či z lesklého kovu. Zaujímavé môže byť aj použitie čiernej farby, buď ako decentného doplnku alebo aj vo veľkých plochách. Keď sa skombinuje s bielymi, zlatými alebo striebornými akcentami, môže pôsobiť luxusne až extravagantne.

Materiály by mali byť hlavne prírodné – drevo, kameň, koža alebo aj sklo. Dopĺňajú ich kovy (hliník, oceľ a chróm). Nenápadné kovové nožičky podopierajú jednoduchý nábytok, ktorý vďaka nim „levituje“ nad podlahou a tým vzniká pocit vzdušnosti.

Ako na to

Pri návrhu minimalistického interiéru začnite najväčšími plochami – stenami a podlahou. Vzhľadom na minimum nábytku a vecí v priestore sú výraznou súčasťou dizajnu interiéru. Podlaha v rôznych miestnostiach by mala byť skoordinovaná, ideálne jeden typ a farba. A pravdaže, čo najjednoduchšia.

6814

Úplných puristov nadchne hladká betónová podlaha, prípadne veľkoformátové kamenné alebo keramické platne. Tí, čo chcú vniesť do svojho domova viac tepla, uprednostnia kvalitnú drevenú podlahu s menej výraznou kresbou (zabudnite na rustikálne dekory). Tu je zhrnutie základných pravidiel:

  • Snažíme sa dosiahnuť voľné, svetlé a vzdušné priestory, ktoré „dýchajú“.

  • Používame striedme, neutrálne farby. Prevažuje biela alebo iný neutrálny svetlý odtieň (krémová, maslová, svetlosivá).

  • Minimum nábytku a vecí v priestore, čisté línie, elegancia, jednoduchosť, prehľadnosť.

  • „Skrytý“ nábytok – nenápadné, zabudované skrine a skrinky, ktoré akoby boli súčasťou steny.

  • Nadčasovosť a zároveň nenápadný, no zaujímavý a do detailov premyslený dizajn a technická stránka zariadenia.

  • Miestnosť má väčšinou jednu dominantu (lampu, obraz, vzor na stene, kus nábytku). Tento dizajnérsky, prípadne umelecký kúsok vieme oceniť o to viac, že našu pozornosť nerozptyľuje nič iné.

  • Dôležité je osvetlenie, nenápadné a funkčné, ktoré môže byť doplnené jedným výrazným dizajnérskym kúskom.

  • Minimum textílií. Kusové koberce s geometrickým vzorom alebo jednofarebné, niekedy chýbajú aj záclony a závesy na oknách, aby sa docielil presvetlený a otvorený vzhľad. Kvetinkové vzory tu nemajú čo robiť!

  • Charakteristická je praktickosť a funkčnosť, minimum dekorácií a doplnkov.

Tradičný japonský interiér Japonský interiérový dizajn, to je minimalizmus dotiahnutý takmer do dokonalosti. foto: iStock

Okrem „nášho“ funkcionalizmu má inšpiratívny vplyv na minimalistické interiéry aj „ďalekovýchodná“ tradičná japonská architektúra. Spomeňte si na obrázky klasických japonských miestností, kde na zemi máte iba tatami a nízky stolík s vankúšikmi na sedenie okolo neho. Väčšina vecí je ukrytá za posuvnými stenami a akcent tvorí iba naaranžovaná dekorácia – ikebana alebo 200 rokov starý bonsaj. Tu je minimalizmus dotiahnutý takmer do dokonalosti.

Vo vašom byte nemusíte ísť až do takýchto extrémov, berte to skôr ako zaujímavú inšpiráciu a príklad toho, aká atmosféra sa dá docieliť premysleným zredukovaním prvkov v priestore.


Zdieľajte článok:

Minimalistický štýl: čím sa vyznačuje a ako ho nepokaziť

Na začiatok stránky