Blog
Čo môžete čakať od interiérového dizajnéra

Čo môžete čakať od interiérového dizajnéra

11.06.2019
Čo by mal človek vedieť predtým, než sa vyberie za interiérovým dizajnérom? Aké trendy práve letia? Ktoré chyby ľudia pri zariaďovaní interiérov robia najčastejšie? Na naše otázky odpovedá dizajnérka Ľudmila Lešánek zo zvolenského interiérového štúdia LL Design.

Čo môžem očakávať od interiérového dizajnéra a s čím mi naopak pomôcť nedokáže?

Interiérová dizajnérka Ľudmila Lešánek Mgr. art. Ľudmila Lešánek foto: LL Design Interiérový dizajnér je osoba, po ktorej často krát ľudia siahnu až keď si nevedia rady pri renovácií alebo zariaďovaní svojich domovov. Dizajnér má široký záber informácií, vie vás oboznámiť s najnovšími trendmi a novinkami na trhu, odporučiť správny výber materiálov či dodávateľov. Dokáže vystríhať pred prípadnými hrozbami, ktoré sú možné pri renovácii alebo zariaďovaní interiéru. Profesionálny dizajnér je aj odborníkom na kúpeľňové obklady, sanitu, elektrinu, osvetlenie až po ergonomické riešenie nábytku či funkčnosť celého interiéru. Na druhej strane dizajnér nevie posúdiť statiku niektorých rekonštrukčných prác, a preto sa v týchto prípadoch obracia na špecialistu.

Je pre dizajnéra náročnejšie prerábať "zabývaný" interiér alebo navrhovať zariadenie priestoru, ktorý sa ešte len stavia?

Určite je pre dizajnéra lepšie navrhovať priestor, ktorý je ešte len vo výstavbe. Nie je obmedzený pôvodným stavom a môže navrhnúť ideálnu dispozíciu. Až následne do nej dopracuje pozície osvetlenia a elektroinštalácie, ktoré je dôležité zapracovať do návrhu už v tejto fáze. Pri zabývanom priestore sa častokrát upúšťa od zmeny pozície osvetlenia a iných búracích prác. Čiže dizajnér sa musí prispôsobovať existujúcemu stavu.

3847

Má význam najať si interiérového dizajnéra aj v prípade, že sa ponáhľam a nechcem si nič dávať vyrobiť na mieru, len nakupovať hotové veci?

Pri stretnutí s klientom sa ho medzi prvými otázkami pýtam, či má vyhliadnuté reálne nábytky alebo môžem navrhnúť nábytok na mieru. Samozrejme nie je problém zariadiť interiér existujúcim nábytkom, keďže na trhu je bohatý výber pekných a kvalitných kúskov. Avšak čo sa týka kuchyne, tú by som určite odporúčala vyrobiť na mieru, pretože každý priestor je individuálny a so sektorovými kuchyňami sa ťažko vytvára funkčná kuchyňa, ktorá by mala presne zapasovať do daného priestoru.

Návrh obývačky s krbom od Ľudmily Lešánek Priestor v prírodných tónoch ozvláštňujú lesklé povrchy foto: LL Design

Koľko ma budú stáť služby interiérového dizajnéra?

Nákladovosť projektu sa odvíja najmä od metrov štvorcových so zohľadnením náročnosti návrhu, preto je každý jeden projekt špecifický. Pri porovnávaní si jednotlivých cenových ponúk odporúčam sústrediť sa na to, čo konkrétne ponuky zahŕňajú a čo nie.

Dokáže mi dizajnér peniaze aj ušetriť?

Určite vie. Hlavne v prípadoch, keď ho klient osloví v zárodku rekonštrukcie či stavby. Na základe návrhu viete pripraviť inštalácie ešte v rámci hrubej stavby a nemusíte dodatočne zasahovať už do vystierkovaných stien. Taktiež podľa komplexného návrhu viete, aký typ a druh nábytku máte kúpiť a nemusíte iba tak tápať a nakupovať "dočasné" nábytky, kým nájdete alebo zladíte niečo vhodnejšie. Týmto vie dizajnér ušetriť klientovi nielen peniaze, ale aj čas.

3847

Aké sú teraz najvýraznejšie módne trendy v interiérovom dizajne? Akú farbu, materiál, povrch či štýl ľudia teraz najčastejšie žiadajú?

Za aktuálny módny trend určite považujem exotické vzory. Krásne výrazné tapety v zelených odtieňoch, rastlinné a kvetinové vzory použité či už na obrazoch, vankúšoch alebo závesoch oživia celý interiér. Netreba sa v tomto smere báť experimentovať. Ide o doladenie interiéru doplnkami, ktoré sa samozrejme dajú kedykoľvek vymeniť.

I machové steny a obrazy možno považovať za veľký hit a v bytoch aj komerčných priestoroch. Ľudia v poslednej dobe omnoho viac inklinujú k prírode a radi prepájajú svoje životy s ňou, a práve toto je možnosť ako si dopriať trochu prírody aj doma. Výhodou je, že machové steny a obrazy si nevyžadujú žiadnu extra údržbu až po dobu 10 rokov. 

Čo raz viac sa do popredia tlačí glamour štýl. Ide o štýl, ktorý okúzli leskom, extravaganciou aj eleganciou. Lesklé materiály pôsobiace draho a luxusne doladené zaujímavými prvkami akými sú napríklad výrazne farebná sedačka, leňoška či iný zaujímavý kus nábytku, je to, čo tento štýl charakterizuje. Každý jeden použitý prvok je iný a odlišný od toho druhého, ale zároveň spolu tvoria zladený a vkusný interiér.

Reprezentatívna obývačka - návrh dizajnérky Ľudmily Lešánek Návrh reprezentatívnej obývačky v glamour štýle foto: LL Design

Kde ľudia robia najväčšie a najčastejšie chyby, keď si zariaďujú byt bez pomoci profesionálneho dizajnéra?

Povedzme si na rovinu, nestaviame a neprerábame svoje bývanie každý deň. Pri prerábke, či už ju riešime svojpomocne alebo s odborníkom, nadobúdame nové skúsenosti a informácie, ktoré by sme neskôr vedeli úplne inak využiť, čo by sa odzrkadlilo pri následnej renovácii. V tomto vám vie do veľkej miery pomôcť práve dizajnér. Nielen že sa v tomto obore dennodenne pohybuje, ale každým svojím novým projektom nadobúda viac informácií, ktoré následne môže premietnuť do svojich ďalších projektov. Nehovoriac o tom, že nové materiály a trendy idú veľkou rýchlosťou vpred a to, čo bola špička pred desiatimi rokmi, dnes už nemusí platiť.

Časté chyby sú zlé dispozičné riešenie v kombinácii s nevkusnými materiálmi a nábytkom. Neriešiteľné problémy s chýbajúcou zásuvkou či vývodom vody, nedostatočné osvetlenie či nedostatok miesta z dôvodu použitia zbytočne veľkého nábytku.


Zdieľajte článok:

Čo môžete čakať od interiérového dizajnéra

Na začiatok stránky