Blog
Glamour je o pocite luxusu. Vyčarujte si ho bez veľkých výdavkov

Glamour je o pocite luxusu. Vyčarujte si ho bez veľkých výdavkov

31.10.2019
foto: iStock
Slovník definuje "glamour" ako krásu alebo šarm, ktoré robia ľudí alebo veci príťažlivými. Je to štýl okázalý, noblesný a luxusný. Navodzuje atmosféru sofistikovaných príbytkov filmových hviezd zo zlatej éry Hollywoodu. Obľubujú ho ľudia, ktorí si radi doprajú príjemné a reprezentatívne veci.

Glamour má v sebe určitú teatrálnosť, ktorá je v iteriérovom dizajne vyjadrená sýtymi farbami, lesklými kovmi (predovšetkým zlatom), trblietkami a mäkkými a honosnými textíliami. Správny glamour interiér by mal vyzerať nenútene, ale tiež trochu nedostupne a záhadne. Je svojím spôsobom únikom z každodenného života a vytvára atmosféru nevšednej reality.

6694

Glamour nemusí byť taký nedostupný, ako na prvý pohľad vyzerá. Správnou kombináciou materiálov a farieb si môžete vytvoriť fascinujúci interiér aj bez prečerpania účtu do mínusu.

Kontext a história štýlu glamour

Pôvodne slovo glamour znamenalo magické zaklínadlo alebo ilúziu vytvorenú čarodejnicami. Koncom 19. storočia sa už používalo skôr na označenie nemagickej veci, pomocou ktorej bolo možné vytvoriť atraktívnejší vizuálny dojem.

Luxusná sivá čalúnená pohovka s glamour doplnkami foto: iStock

Z historických štýlov sa vzhľadu glamour najviac približovalo Art Deco, ktoré kombinovalo moderný štýl s dokonale zvládnutým remeselným vyhotovením a drahými materiálmi. Používali sa často exotické suroviny ako ebenové drevo alebo slonovina a popri tom aj nové materiály – chróm, nehrdzavejúca oceľ a plasty. Typické boli výrazné geometrické vzory, často tvorené zlatými alebo striebornými líniami na tmavšom podklade.

Typické farby a materiály v glamour štýle

Pre glamour v bývaní je typická hojnosť mäkkých textílií. Sedací nábytok je čalúnený a pohodlný, textílie sa používajú také, ktoré poskytnú príjemný dotykový pôžitok. Nájdeme tu ľahký hodváb, hladký satén, ťažký brokát, hebký zamat alebo luxusný damašek. Obľúbené sú aj doplnky z kožušín. Materiál nábytku môže byť od drahých a kvalitných drevených dekorov až po lakované, lesklé kovové alebo aj zrkadlové povrchy.

5757

Charakteristickou črtou je lesk, či už ide o kovové prvky, ozdobné kryštáliky zdobiace látky a dekoratívne predmety alebo metalický lesk na tapetách alebo textíliách. Z kovov je najčastejšie používané zlato, ale aj striebro, mosadz alebo bronz, hlavne aby sa leskli a vytvárali dojem luxusu. Kovové svietniky, misy, lampy alebo vázy majú buď dokonale hladký povrch, alebo sú zdobené tepaním, ktoré vytvára zaujímavú a jedinečnú textúru.

Farby podčiarkujú okázalosť a eleganciu štýlu glamour. Najčastejšie sú používané sýte odtiene červenej, bordovej a fialovej, ale tiež čierna, tmavosivá, tmavomodrá alebo fľaškovo zelená. Dobre pôsobia aj jemnejšie farby – ružová alebo slonovinová, ktoré hlavne v kombinácii so zlatou vyzerajú sofistikovane a zároveň romanticky. Zaujímavo pôsobia aj inak nečakané kombinácie ako sú bordová s fialovou alebo tmavozelená s ružovou. Stmeľujúcim prvkom je tu prítomnosť zlatých, prípadne mosadzných doplnkov.

Ružová pohovka a kovová stojanová lampa v sivej glamour obývačke foto: iStock

Ako zariaďovať v štýle glamour

Svoj byt si môžete zariadiť v glamour štýle aj v prípade, že nie ste filmová hviezda. Nemusí to byť ani také drahé, ako to vyzerá, stačí poznať zopár pravidiel a trikov.

Začnite stenami – mali by mať zaujímavú a výraznú farbu, na pozadí ktorej vyniknú lesklé kovové doplnky. Ďalšou možnosťou sú tapety, napríklad s výrazným a trochu extravagantným rastlinným motívom, alebo decentnejšie s geometrickým vzorom a kovovým leskom, povedzme v štýle art deco.

Glamour pohovky a kreslá sú mäkké a čalúnené. Mávajú oblé, niekedy až historizujúce tvary. Sektorový nábytok tu určite nenájdete, zariadenie vždy tvoria zaujímavé solitéry. Tie sú často bohato zdobené, prípadne môžu mať aspoň náznak barokových kriviek.

4463

Doplnky podčiarkujú atmosféru luxusu. Na pohovkách a posteliach nájdete vankúše, či už hladké saténové, hebké zamatové, aj huňaté kožušinové.  Zaujímavý detail dodajú vázy, misy, svietniky – z lesklých kovov alebo keramické.

Konferenčný stolík môže byť z masívneho dreva s prezdobenými barokovými nohami, alebo aj v jednoduchších geometrických tvaroch kombinujúci hladkú mramorovú dosku s lesklou zlatou podnožou. Zaujímavý kontrast dosiahnete, ak k nemu doplníte koberec s vysokým vlasom.

Osvetlenie je v glamour štýle dôležité. Malo by zvýrazniť a podčiarknúť lesk kovových povrchov. Glamour obývačka má väčšinou veľký ústredný krištáľový luster. Doplnkové osvetlenie tvoria stolové, stojanové alebo nástenné lampy, ideálne z lesklých kovov.

Manželská posteľ v čiernobielej glamour spálni foto: iStock

V spálni je hlavným prvkom veľká posteľ. Či už má zaujímavé moderné tvary, alebo je vo vintage štýle, dôležité je, aby bola čalúnená, mäkká a pohodlná. Patrí sem aj veľké zrkadlo s barokovým rámom a náladové osvetlenie. Celkovo by mala spálňa navodzovať zmyselnú atmosféru a pocit, že si môžete dopriať trochu rozmaznávania.

Pohrajte sa s rôznymi druhmi kontrastov – matné a lesklé farby, hladké a štruktúrované povrchy a tiež teplé a studené materiály. Nepreháňajte to ale s doplnkami. Glamour je výrazne dekoratívny, treba však dať pozor, aby neskĺzol do gýčovitosti.

Glamour štýl nepatrí medzi „domácke“ štýly a určite by sme ho nenašli v drevenici. Je to mestský štýl, ktorý patrí ideálne do väčších priestorov, najlepšie s trochou histórie. Zosobňuje dobrodružný, zmyselný, ale zároveň sofistikovaný a niekedy aj trochu extravagantný spôsob života.

2267

Zdieľajte článok:

Glamour štýl bývania: Nie je to len o drahých veciach

Na začiatok stránky