Blog
Rekonštrukcia kúpeľne: Ako postupovať v malom byte?

Rekonštrukcia kúpeľne: Ako postupovať v malom byte?

09.06.2022
foto: iStock
Kúpeľňa patrí medzi najdôležitejšie miestnosti v domácnosti. Poskytuje praktické vlastnosti a umožňuje vám pripraviť sa do práce či školy. Využíva sa aj na relax, oddych či nachystanie do postele. Mala by byť preto nielen funkčná, ale aj štýlová a moderná. Keď sa rozhodnete pre jej rekonštrukciu, musíte sa držať niekoľkých základných krokov. Len vďaka nim sa dostanete k vytúženému výsledku.

Zvážte svoj rozpočet

Rekonštrukcia malej kúpeľne vás bude niečo stáť. Niektoré prerábky sú lacnejšie, iné drahšie. Všetko sa odvíja od toho, aké zariadenie máte a v akom stave miestnosť je. Stará kúpeľňa zo 70. rokov už dávno nespĺňa potrebné štandardy. S veľkou pravdepodobnosťou v nej budete preto musieť vymeniť úplne všetko. Pod tým sa myslí nielen nábytok, ale aj svetlo do kúpeľne, WC a ďalšie detaily.

V modernejších interiéroch je to trochu inak. Niektoré kusy nábytku, prípadne iného zariadenia, budete môcť použiť aj po tom, ako skončíte s rekonštrukciou.

Bežná cena renovácie kúpeľne sa pohybuje v rozmedzí od 2 000 do 7 000 eur. Na výslednú sumu má vplyv aj samotná veľkosť miestnosti. Následne zaváži aj použitý materiál a to, či si na pomoc prizvete odborníkov.

Do zariadenia sa nebojte investovať

Na zariadení do kúpeľne sa neoplatí šetriť. Lacný nábytok, lišty alebo obklady vám vydržia veľmi krátko. Po určitom čase vám začnú spôsobovať problémy a vy môžete začať s renováciou odznova. Vo výsledku vás tak zariadenie vyjde raz toľko.

Kvalitné a dobré zariadenie neznamená hneď to najdrahšie. Pri výbere sledujte okrem ceny aj použitý materiál a recenzie. Najlepšie urobíte, keď sa obrátite na obchody a dodávateľov s dlhoročnými skúsenosťami.

9089

Nezabudnite na prechodný domov

Pred rekonštrukciou kúpeľne si musíte spísať podrobný plán. Mal by obsahovať, koľko času si na renováciu vyhradíte, koľko za ňu chcete dať a najmä, kde budete bývať. Na prvý pohľad to tak síce nevyzerá, no bez kúpeľne bude váš život značne obmedzený.

Ak máte v blízkosti rodinu alebo známych s izbou navyše, na niekoľko dní sa môžete zložiť u nich.

Pred odchodom z bytu alebo domu nezabudnite zakryť zariadenie v ostatných izbách. Keď sa dá, pozatvárajte aj dvere. Po skončení prác budete mať oveľa menej roboty s upratovaním.

Búrať či nebúrať bytové jadro?

Tesne pred renováciou je dobre premyslieť si, či chcete búrať jadro. To, či bude rekonštrukcia kúpeľne bez búrania, alebo s ním, sa odvíja od typu. Poznáme niekoľko typov bytových jadier:

  • Murované – stretnete sa s nimi v starších tehlových bytoch. Murári ich stavali ešte v prvej polovici 20. storočia. Jadro vyzerá jednoducho, no vie skomplikovať každú rekonštrukciu.
  • Panelové – jadro tvorí železobetón aj so stropom a podlahou.
  • Umakartové – stretnete sa s nimi v panelových bytoch, ktoré sa stavali v 60. – 80. rokoch minulého storočia. Ich telo je spravidla celé umakartové s laminatovým stropom. Zopár ich však disponovalo aj kovovým rámom. Umakartové jadrá majú aj viaceré podtypy.

Rada odborníka
Mnohí ľudia sa snažia vyhnúť búraniu jadra kvôli komplikovanosti a finančnej náročnosti. Ak si ale dáte jadro vybúrať, môžete zistiť, či nemáte problémy so zatekaním, plesňou, alebo zlou elektroinštaláciou.

Rekonštrukcia kúpeľne: Ako postupovať v malom byte? - #1038 foto: iStock

Prestavba bytového jadra – návrhy

Prestavbu bytového jadra by ste mali nechať na odborníkov. Ide o komplikovaný a finančne náročný proces. Človek bez skúseností ho nemusí zvládnuť. Kontaktujte odborníkov a dajte si urobiť niekoľko návrhov. Jadro nemusí byť len nepekným kúskom nachádzajúcim sa v kúpeľni.

Necháte to na profesionálov alebo všetko spravíte sami?

Keď sa rozhodnete, že budete renovovať kúpeľňu, máte dve možnosti. Buď si spravíte všetko svojpomocne, alebo sa obrátite na odborníkov. Každá z alternatív má svoje výhody a nevýhody.

Profesionálna firma

Pri voľbe profesionálnej firmy získate vysoký komfort. Profesionáli urobia všetko za vás. Jediné, čo budete musieť spraviť vy, je vybrať si štýl interiéru, obklady a zariadenie. Odborníci vyhodia starý materiál, nakúpia nový a vytvoria kúpeľňu na kľúč. Potom, ako vám ju odovzdajú, nemáte žiadnu prácu navyše.

Nevýhodou profesionálnej firmy je to, že je spravidla drahšia. Samozrejme, jednotlivé ceny sa odlišujú od samotných spoločností, no za prácu profesionálov budete musieť niečo zaplatiť.

Rekonštrukcia kúpeľne: Ako postupovať v malom byte? - #1034 foto: iStock

Renovácia kúpeľne svojpomocne

Ak vám nevadí zašpiniť si ruky a máte časový priestor, pustite sa do renovácie sami. Zbavte sa starého nábytku a doplnkov a vybúrajte všetko, čo v interiéri nemá byť. Následne začnite stavať. Dbajte ale na to, že vaňa, sprchový kút aj toaleta majú určité pravidlá. Musíte ich správne vyspádovať a uistiť sa, že počas kúpania nebude voda vytekať von do miestnosti.

Rada odborníka
Pred začatím prác nezabudnite rekonštrukciu oznámiť. Do spoločných priestorov umiestnite oznam. V prípade, že budete zasahovať do nosných stien, vybavte si aj stavebné povolenie.

Zistite si aktuálne trendy

Či už ste sa pustili do rekonštrukcie WC v paneláku, alebo renovujete kúpeľňu, prezrite si aktuálne trendy. Zistite, čo je moderné a svoje poznatky využite pri výbere obkladov, sanity aj batérií.

Spojenie s prírodou

Kúpeľňa sa v niektorých prípadoch môže zdať príliš strohá a chladná. Príjemné teplo domova do nej prinesiete pomocou prírodných materiálov. Klasikou je drevo, no ak sa bojíte, že sa zničí, siahnite po jeho imitácii. Na trhu nájdete zaujímavé kachličky s dreveným dekorom. K ďalším obľúbeným materiálom patrí ratan, drevotrieska či ľan.

Okrem materiálov využite aj izbové rastliny. Keď je v miestnosti málo svetla, zvoľte druhy, ktorým nevadí nedostatok slnečných lúčov. Originálna je takisto masívna machová stena.

Rekonštrukcia kúpeľne: Ako postupovať v malom byte? - #1035 foto: iStock

Luxus a elegancia v jednom

Ak túžite po luxusnej kúpeľni, kde si užijete dobrý domáci wellness, stavte na tmavé farby. Perfektná je fialová, čierna a tmavohnedá. V týchto farbách nakupujte aj obklady, podlahu a doplnky. Keď sa vám bude zdať celok príliš tmavý, zvoľte doň svetlé dekorácie a textil, ako napríklad uteráky a osušky.

Eleganciu doplnia aj metalické detaily, napríklad zlaté kľučky alebo strieborné orámovanie dvierok. Nezabúdajte ani na osvetlenie vo forme bodových svietidiel a LED pásikov.

Rekonštrukcia kúpeľne: Ako postupovať v malom byte? - #1036 foto: iStock

Prečítajte si aj:

Nadčasové materiály a farby

Kúpeľňu by ste mali zariaďovať s ohľadom na budúcnosť. Vyberajte nadčasové materiály, ktoré budú vyzerať dobre aj po rokoch a ľahko sa nezničia. Do tejto skupiny patrí drevo, mramor a kov. Kombinovať ich môžete aj navzájom, prípadne zvoľte len jeden a vytvorte jednoliaty celok.

Rekonštrukcia kúpeľne: Ako postupovať v malom byte? - #1039 foto: iStock

Z farieb je najobľúbenejšia biela. Láka pohľady svojou jednoduchosťou, opticky otvára interiér a prináša doň potrebné svetlo. Ak sa vám zdajú biele obklady príliš nudné, doplňte ich kachličkami v krémových odtieňoch alebo s drsným povrchom.

Do minimalizmu sa hodia jednoduchšie batérie a biela alebo krémová sanita. Ak chcete vytvoriť kontrast, do bieleho interiéru vyberte doplnky v tmavo čiernej farbe.

8066

Pustite sa do realizácie

Keď rekonštrukciu začnete, čaká vás niekoľko dní bez funkčnej toalety a sprchy, nehovoriac o hluku a nečistotách. Po vybúraní všetkého, čo potrebujete, zavolajte elektrikárov. Vymenia vám staré rozvody a postarajú sa o bezpečnú elektroinštaláciu. Následne nezabudnite na to, že na hotovú elektroinštaláciu sa musí pozrieť revízny technik.

Murovanie sprchového kúta alebo iných častí uľahčujú tvárnice a sadrokartónové priečky. Potom prichádza na rad penetračný náter a obloženie obkladom. Ďalej pokračujte takto:

  • zapojte zásuvky,
  • namaľujte steny alebo nalepte tapety,
  • inštalujte sanitu,
  • do miestnosti umiestnite kúpeľňové skrinky a ďalšie príslušenstvo.

Rekonštrukcia kúpeľne: Ako postupovať v malom byte? - #1033 foto: iStock

Najčastejšie otázky

  • Koľko stojí rekonštrukcia malej kúpeľne?

Cena prerábky sa pohybuje v rozmedzí od 2 000 do 7 000 eur, no môže byť vyššia aj nižšia. Všetko závisí od veľkosti miestnosti, zariadenia a materiálu.

  • Mám zvoliť vaňu alebo sprchový kút?

Sprchový kút je univerzálny a šetrí miesto. Využijú ho najmä ľudia, ktorí chcú len rýchlu sprchu. Vaňa zaberá viac miesta, no poskytuje lepší oddych a relax.

  • Budem potrebovať stavebné povolenie?

Ak plánujete upravovať len obklady, priečky a omietky, tak nie. Ak však budete zasahovať do nosných stien alebo meniť dispozičné riešenie, povolenie potrebujete.

  • Čo zvážiť pred začatím rekonštrukcie?

Pred začatím renovácie si nastavte rozpočet a vyberte štýl zariadenia. Následne zvoľte obklad, batérie a sanitu a zaobstarajte si všetok materiál.

  • Kúpeľňa s toaletou alebo bez nej?

V malých kúpeľniach nemusí byť na toaletu miesto, preto ju radšej oddeľte. To isté platí aj vtedy, keď je vás doma viac.


Zdieľajte článok:

Rekonštrukcia kúpeľne: Ako postupovať v malom byte?

Na začiatok stránky