Blog
Ako sa zbaviť hmyzu v domácnosti - najlepšie bez chémie

Ako sa zbaviť hmyzu v domácnosti - najlepšie bez chémie

Miroslava
Miroslava 12.03.2021
foto: iStock
Neželaných malých návštevníkov v domácnostiach môžeme odstrániť aj bez použitia insekticídov. Existuje niekoľko spoľahlivých a bežne dostupných prostriedkov za pár eur.

Ploštice v dome. Ako sa ich zbaviť? 

Ploštice sú považované za veľmi nepríjemného škodcu, pretože sú odolné a rýchlo sa reprodukujú.

Ich existencia je opradená množstvom mýtov. Medzi najčastejšie patrí, že sa vyskytujú iba počas leta, dokážu lietať, skákať a štípu iba cez noc. V skutočnosti sú ploštice v dome celoročnými votrelcami, pohybujú sa lezením a štípance rozdávajú, keď sa im zachce. 

Ak si kladieme otázku, ako sa zbaviť ploštíc v dome, neznamená to vždy nutnosť vyhodiť obľúbený matrac alebo koberec. 

Pri odstraňovaní tohto bezkrídleho hmyzu v prvom rade identifikujeme zamorené povrchy. Jedná sa nielen o matrace, čalúnený nábytok, ale aj o plochy za obrazmi, garnižami, či štrbiny stien a tapiet. Následne ich dôkladne povysávame, poprípade použijeme parný čistič.

8392

Textílie, s ktorými prišli ploštice do kontaktu, perieme pri teplote 90 stupňov Celzia, v trvaní minimálne 30 minút. Do pracieho prášku pridáme tymiánový olej, ktorý je účinným bojovníkom proti škodcom a parazitom. Vhodnou voľbou je aj nimbový olej. Oba môžeme používať i v rámci prevencie do aromalampy, alebo nimi pravidelne pokvapkať papierový či bavlnený obrúsok a dať napríklad pod plachtu. 

Nemali by ste zabúdať na to, že ploštice v dome majú rady zaprataný priestor. Preto sa snažte, aby interiér nebol zbytočne preplnený. Dôkladné upratovanie, dostatočné vetranie a dodržiavanie zásad všeobecnej hygieny by mali byť samozrejmosťou. 

Neprehliadnite:

Mravce v dome. Čo s nimi? 

Mravce a okrídlené mravce sa v domácnosti stanú minulosťou, keď im zabránime medzi sebou komunikovať prostredníctvom zanechávania feromónovej stopy. Pomôže obyčajná mydlová voda, krieda alebo éterické oleje. 

Spreje z éterických olejov vyrobíme zmiešaním dvoch pohárov vody a 5 až 10 kvapiek esenciálneho oleja. Vhodnou voľbou je čajovníkový, mätový, citrónový alebo škoricový esenciálny olej. Podobne, ako na ploštice v dome, aj na mravce funguje neriedený nimbový olej. 

Mravce v kuchyni foto: iStock

Ďalšou možnosťou, ako na mravce v dome, je posypanie mravcov potravinárskou kremelínou, kukuričným škrobom, kajenským korením, kávovou usadeninou, práškom do pečiva alebo zmesou droždia a cukru. 

Tieto neškodné prostriedky pomôžu aj vtedy, keď si kladieme otázku, ako sa zbaviť mravcov faraónov. Je to oveľa efektívnejšie ako spoliehanie sa na insekticídy, pretože mravce ich dokážu odhaliť. 

Na okrídlené mravce v dome používame lepiacu pásku alebo lepiaci papier zavesený na miestach s najväčším výskytom lietajúcich mravcov. 

6007

Mole v kuchyni a šatníkové mole

Po vytriedení potravín, ktoré boli napadnuté moľami, ošetríme police kuchynskej linky prírodným postrekom pozostávajúcim z vody, octu a kyseliny citrónovej. Potraviny preventívne umiestnime do sklenených alebo plastových dóz. 

Mole v kuchyni i mole v šatníkovej skrini odpudí repelent, ktorý si vyrobíme tak, že do plátených či bavlnených vrecúšok vložíme voňavú sušenú levanduľu, klinčeky alebo eukalyptus. Pomôže aj strúčik cesnaku. 

Levaduľa proti moliam foto: iStock

Ako na šváby a blchy v domácnosti

So švábmi zatočí zmes cukru a práškového boraxu v pomere 1:3, porozsýpaná v mieste prítomnosti švábov. Cukor funguje pre šváby ako návnada a borax ich usmrtí. Borax je netoxická kryštalická látka - soľ kyseliny boritej. Využíva sa na ničenie mravcov a švábov, ale aj ako prísada do čistiacich a pracích prostriedkov i do kozmetiky. Podobne ako borax účinkuje aj jedlá sóda. 

Pri blchách použijeme v inkriminovaných priestoroch čistý borax, netreba ho kombinovať s cukrom a ani so žiadnou inou zložkou. Po 24 hodinách povrchy povysávame. Dávame pozor, aby sa k boritej soli nepriblížili deti či zvierací miláčikovia.

V prípade, že blchy sa do interiéru dostali vďaka psovi či mačke, je potrebné urobiť aj preventívne opatrenia. Napríklad kúpiť zvieraťu prírodný obojok proti blchám.

Mačka s obojkom proti blchám foto: iStock


Zdieľajte článok:

Ako sa zbaviť ploštíc a hmyzu v dome

Na začiatok stránky