Blog
Ako zariadiť obývačku: Menej je takmer vždy viac

Ako zariadiť obývačku: Menej je takmer vždy viac

Jana
Jana 31.05.2019
foto: Pexels / PexL
Či bývate v panelákovom byte alebo vlastníte vilu nad mestom, obývačka je miestnosť reprezentujúca váš vkus aj životný štýl. Inak bude vyzerať obývačka starého mládenca, mladého páru a inak viacčlennej rodiny s malými deťmi.

Bez ohľadu na to, aký štýl je človeku blízky, pri zariaďovaní obývacej izby platí klasické pravidlo - menej je niekedy (takmer vždy) viac. Dominanta, ktorá pritiahne pozornosť a padne na ňu zrak pri vstupe do izby, by mala byť ideálne jedna.

Neprehliadnite:

Vo veľkom rodinnom dome to môže byť krb či obrovská knižnica. Milovníci filmov budú klásť váhu na „pozerací“ kútik. Dominantou však môže byť aj veľké zrkadlo či umelecké dielo v podobne sochy alebo obrazu. V prípade veľkej rodiny môže v obývacej izbe pútať pozornosť koláž s fotkami.

5450

Pravidlá pre malé byty

Obývacia izba bude vyzerať väčšia, ak budú steny biele, prípadne čo najsvetlejšie. Nábytok nemusí byť nutne natlačený na stenách. Stačí ho posunúť pár centimetrov do priestoru a obývačka bude vyzerať vzdušnejšia. Dizajnéri odporúčajú nábytok na nožičkách, ktorý tiež prinesie väčšiu vzdušnosť.

Obývačka s bielou pohovkou a modernými obrazmi Komu nesedí pestrá farebnosť, môže siahnuť po čierno-bielej kombinácii doplnenej šedou. foto: Pixabay / CC2.0

Kľúčovým slovom v malom priestore je viacúčelnosť. Gauč nemusí byť veľký, ale mal by byť pohodlný, ideálne s úložným priestorom vo vnútri alebo rozkladací na príležitostné prespanie návštevy. Namiesto jedného veľkého konferenčného stolíka sú lepšie dva menšie, ktoré sa môžu v prípade potreby ľahko premiestňovať a zasúvať do seba. Ak koberec, tak radšej veľký, ktorý vizuálne miestnosť zjednotí.

Ako zorganizovať sedenie

V malej obývačke by obrovská sedačka zabrala zrejme väčšinu voľného priestoru. Postačí menší gauč a ak sa zmestí, aspoň jedno menšie kreslo. V prípade väčších návštev treba siahnuť po skladateľných stoličkách.

4463

Kto s priestorom problém nemá, môže si vyberať sedačku podľa počtu členov domácnosti či veľkosti a častosti návštev. Ak sa pohovka doplní o kreslo, taburetku či leňošku, platí, že by mali byť rozmiestnené do polkruhu či kruhu. Aby ľudia pri rozhovore na seba videli a počuli sa. K sedeniu patrí aj nižší stolík – na odkladanie čaju, ovládača či časopisov.

Aby bolo v obývačke príjemne

O zútulnenie sa postarajú vankúše – môžu byť rôznych farieb, rozmerov, aj z rôznorodých materiálov. Svoje urobia tiež doplnky v podobe kvetov, obrazov či fotografií. Dôležité je tiež správne vybrané osvetlenie - výrazný luster alebo stojaca lampa. V malom priestore môžu pomôcť lampy, ktoré sa dajú pripevniť na stenu a nezaberú tak vzácny priestor na podlahe.

Obývačka ladená do bielej farby Veľké zrkadlo opticky zväčší priestor, rovnako ako prevažujúca biela farba. foto: iStock

Nábytkom sa v súčasnosti skôr šetrí. Pod televízor, ak nevisí na stene, stačí menší stolík. K tomu zopár poličiek. V novostavbách býva obývacia izba často spojená s kuchyňou. Jej súčasťou sa tak stáva aj jedálenský stôl so stoličkami.

V akom štýle

Aby sa človek v obývačke cítil príjemne, mal by si ju zariadiť podľa štýlu, ktorý mu je najbližší. Niekoho osloví škandinávsky štýl, iného vidiecka romantika. Námety sa dajú nájsť aj na industriálnu či retro nôtu. Farebnosť treba tiež zvoliť podľa vkusu – niekto uprednostní čierno-bielu kombináciu, iný staví na teplé farby, prípadne prírodné tóny.

 


Zdieľajte článok:

Ako zariadiť obývačku: Nábytok, dekorácie, farebnosť

Na začiatok stránky