Blog
Päť vecí, na ktoré treba myslieť pri výbere novej sedačky

Päť vecí, na ktoré treba myslieť pri výbere novej sedačky

15.02.2019
foto: Pixabay / CC0
Či už si kupujete svoju prvú sedačku alebo potrebujete vymeniť starú za novú, myslite pri jej výbere na päť hlavných vecí. Poradíme ako zohľadniť účel sedačky, zvoliť najvhodnejší materiál, druh rámu a veľkosť. V článku nájdete aj orientačný cenový prehľad.

Sedacia súprava je základ každej obývačky a centrum diania v domácnosti. Pozeráme z nej televízor, čítame na nej obľúbenú knihu, debatujeme s rodinou či návštevou alebo len tak oddychujeme. Sedačka by mala poskytovať maximálne pohodlie a vydržať roky. Na čo si dávať pri jej výbere pozor?

1. Správna veľkosť je základ

Veľkú sedačku by chcel každý. Ale máte na ňu v obývačke dostatok miesta? Príliš veľká sedačka môže opticky miestnosť ešte zmenšiť a pôsobiť ťažkopádne. Ak máte malú obývačku, poobzerajte sa radšej po menšej sedačke s nízkymi ramenami (alebo žiadnymi).

Ak máte veľkú obývačku, môžete si bez obáv kúpiť veľkú sedačku do U tvaru alebo sedaciu súpravu s kreslom. Vždy sa ale rozhodnite, koľko priestoru chcete, aby sedačka v obývačke zaberala. Nezabúdajte, že by sa okolo nej malo bez problémov prechádzať a ešte by mal zostať priestor na konferenčný stolík, prípadne kreslo alebo ušiak. V prvom rade si všetko dôkladne odmerajte. Rozmery novej sedačky si vyznačte na podlahu lepiacou páskou. Podľa toho ľahko zistíte, či sa vám bude hodiť do miestnosti.

Čierna kožená pohovka foto: Pixabay / CC0

2. Na aký účel bude sedačka slúžiť?

Ak máte v domácnosti nedostatok priestoru, poobzerajte sa po sedačke s úložným priestorom, do ktorého schováte veci, ktoré potrebujete len občas. Ak chcete sedačku využívať aj na príležitostné spanie, potom si vyberte rozkladaciu pohovku, prípadne k nej umiestnite rozkladacie kreslo.

Trávite na sedačke veľa času alebo máte časté návštevy? Potom sa vám bude hodiť sedacia súprava s viacerými miestami na sedenie do tvaru U. Jej veľkou výhodou je, že pri rozhovoroch si môžete vidieť do tváre. Ak máte v miestnosti nevyužitý kút, potom sa poobzerajte po praktických rohových sedačkách.

4463

3. Investujte do kvalitného rámu

Životnosť sedačky ovplyvňuje najmä jej konštrukcia. Ak nechcete sedaciu súpravu po pár rokoch používania vymieňať, potom radšej siahnite po kvalitnom ráme z masívneho dreva alebo ocele. Väčšina rámov sa žiaľ vyrába z drevotriesky, ktorá je síce lacná, no vydrží oveľa menej.

4. Vyberte si správny materiál a farbu

Koža je štýlová, elegantná, dodá sedačke luxusný vzhľad a ľahko sa čistí. Jej nevýhodou je vyššia cena. Lacnejšou náhradou kože je syntetická ekokoža. Nižšia cena však nie je jej jediné pozitívum. Ľahko sa čistí a je vhodná pre alergikov.

Nevýhodou ekokože je, že povrchová vrstva materiálu sa časom začne olupovať. V chladnejších mesiacoch môže byť sedačka chladná a v lete zas teplá. Ekokoža by sa nemala nevystavovať priamemu slnečnému žiareniu a čistiť agresívnymi chemickými prostriedkami.

Látkové sedačky ponúkajú v porovnaní s ekokožou oveľa širší výber farieb a vzorov. Sú lacnejšie a vo všeobecnosti pohodlnejšie. Ťažko sa však čistia, preto sa odporúča chrániť ich pred zašpinením prehozom alebo dekou. Najlacnejšie sú bavlnené poťahy. Ak si potrpíte na luxus, v ponuke sú aj hodvábne damašky, s ktorými sa budete cítiť ako v kráľovstve.

Mikroplyš je materiál, ktorý má husté chĺpky, je hrejivý a príjemný na dotyk. Nestráca farbu a ľahko sa čistí, takže väčšinu škvŕn z neho jednoducho odstránite. Časom sa jeho vlas môže uležať, to sa však dá napraviť parou. Menej kvalitný mikroplyš je citlivý na mechanické opotrebovanie.

9052

Ak plánujete sedačku umiestniť blízko okna, zvoľte radšej syntetický materiál poťahu. Prírodné materiály môžu časom vyblednúť. Máte doma malé deti alebo neposlušné domáce zvieratká? O sedačkách vo svetlej farbe radšej ani neuvažujte. Tlmené farby pôsobia elegantným dojmom a môžete k nim zvoliť aj pestré doplnky. Farba sedačky by mala byť vždy v súlade s interiérom miestnosti.

5. Aj cena hrá  rolu

V obchodoch nájdete sedačky v rozmedzí od pár stoviek až po niekoľko tisíc eur. Cena závisí najmä od materiálu rámu, poťahu a dizajnu. Ak môžete do novej pohovky investovať viac peňazí, vyberte si kvalitný oceľový alebo drevený rám a kožený poťah. Ak si plánujete kúpiť sedačku za čo najnižšiu cenu, poobzerajte sa po ráme z drevotriesky a poťahom z bavlny. 

Orientačné ceny (stredná kvalitatívna trieda)

Pohovky a gauče Sedacie súpravy do U Rohové sedačky
látka 200 - 700 € látka 500 - 1500  € látka 400 - 800 €
eko koža 300 - 800 € eko koža 600 - 1500 € eko koža 500 - 1500 €
koža 600 - 1500 € koža 800 - 2500 € koža 800 - 1500 €

Zdieľajte článok:

Rady ako si vybrať sedačku a cenový prehľad sedacích súprav

Na začiatok stránky