Blog
Aké závesy sa hodia do vášho bytu?

Aké závesy sa hodia do vášho bytu?

24.05.2021
foto: iStock
Štvorbodový manuál ako si vybrať praktické a vkusné závesy do spálne alebo obývačky.

Už dlho nepredstavujú len spôsob ako zatemniť interiér a chrániť pred dotieravými pohľadmi susedov. Závesy sú bytovým doplnkom, ktorý miestnosť zútulní a doladí. Čo si treba ujasniť pred nákupom moderných záclon a závesov? 

1. Vyberte si správny typ 

Kľúčovou úlohou pri výbere závesov je určenie vhodného typu:

Nitkové závesy sú obľúbené kvôli svojej variabilite. Poslúžia ako závesy v obývačke na oknách, závesy na dverách alebo ako deliaca priečka v miestnosti. V lete poskytujú čiastočnú ochranu proti hmyzu a, samozrejme, spĺňajú dekoračnú funkciu. Môžete si vyberať z rôznych farieb, vzorov i materiálov. 

Panelové posuvné (japonské) závesy. Hľadáte do obývačky s veľkými oknami moderné a flexibilné závesy, ktoré môžete kombinovať? Panelové závesy sú zložené z niekoľkých čiastočne sa prekrývajúcich panelov, pričom s každým z nich sa dá hýbať a umiestniť ho podľa svojich predstáv.

1141

Japonské posuvné závesy dávajú príležitosť použiť na každom paneli inú farbu, vzor alebo materiál a vytvoriť zo závesov do obývačky originálny dekoračný prvok podľa vlastnej fantázie. 

Panelové závesy sa hodia najmä do obývacích izieb, nakoľko nedokážu zabezpečiť úplné zatemnenie interiéru. 

Zatemňovacie závesy. Názov napovedá, že ide o závesy, ktoré neprepúšťajú svetlo. Tieto takzvané "blackout" závesy sú určené najmä do miestností využívaných na odpočinok, teda do spální, pretože tma je jedným z predpokladov kvalitného spánku.

Praktickým riešením do spálne môžu byť napríklad luxusné čierne zatemňovacie závesy so všitou riasiacou páskou, ktoré sa zavesia na štipce alebo háčiky. Majú schopnosť úplne zabrániť vniknutiu pouličného osvetlenia do interiéru počas noci a slnečného svetla počas dňa. 

Kombinácia rímskych roliet a dlhých závesov ležiacich na podlahe Kombinácia rímskych roliet a dlhých závesov ležiacich na podlahe foto: iStock

Ak chcete mať doma závesy v provensálskom štýle, siahnite po zatemňovacích závesoch v tmavofialovej farbe. Túžite mať v spálni príjemné šero? Namiesto blackout zatemňovacích závesov zvoľte radšej variant zvaný "dimout".

Korálkové závesy zhotovené z drevených, keramických alebo sklenených korálikov môžu byť dominantným prvkom miestnosti.

Ak považujete akékoľvek záclony a závesy za prežitok, nahraďte ich interiérovými a exteriérovými žalúziami alebo roletami. V porovnaní so závesmi sa výraznejším spôsobom podieľajú na znížení intenzity svetla i tepla zo slnečného žiarenia, dajú sa umiestniť do rôznych polôh a sú odolnejšie. Predstavujú univerzálne a nadčasové riešenie.

2. Výber materiálu, farieb a vzorov

Potrebujete interiér opticky zväčšiť a presvetliť? Poobzerajte sa po závesoch v svetlých odtieňoch v hladkej textúre a s jemným leskom. Umiestnite ich od stropu až po podlahu. Naopak, tmavé a vzorované závesy miestnosť zmenšujú. Na zútulnenie veľkej miestnosti použite závesy z hrubých tkanín vo výraznejších farbách. 

Samotnú farbu voľte podľa toho, či má byť záves neutrálnym, alebo výrazným bytovým doplnkom. V prvom prípade siahnite po závesoch v pastelových odtieňoch a vo farbách stien. Pri druhej alternatíve dbajte na to, aby zvolená výrazná farba závesov bola v harmónii s ostatnými bytovými doplnkami. Do spálne sú výborným riešením jednofarebné závesy, prípadne jednoduché vzory. 

70

Luxusne pôsobia hodvábne, saténové a brokátové závesy. Hodia sa do obývačky. Do detskej izby či do kuchyne sú vhodné skôr syntetické materiály. Netreba ich žehliť a majú nižšiu cenu. Môžete ich často prať a meniť, hoci aj podľa ročného obdobia. Zo syntetických materiálov sa používa najmä polyester. Prírodné materiály majú dlhú životnosť, sú príjemné na dotyk, tvarovo stále, ale náročnejšie na údržbu. Z prírodných materiálov sa používa napríklad bavlna a ľan. 

Obývačku, kde je balkón a okno, môžete v čase odpočinku zatemniť voálovými závesmi. Voál je husto tkaná látka vyznačujúca sa vysokou odolnosťou. 

3. Venujte pozornosť typu zavesenia

Skôr, ako sa pustíte do kúpy konkrétneho typu závesného systému, mali by ste mať jasno v tom, či budete vešať iba záves, alebo aj záclonu. Ak ste sa rozhodli pre záclonu i záves, voľte dvojitú garnižu, resp. koľajnicu, a dvojitý nosník. 

Vešanie závesu s háčikmi do stropnej koľajničky Vešanie závesu s háčikmi do stropnej koľajničky foto: iStock

Medzi najčastejšie typy zavesných systémov patria garniže. Pri ich výbere myslite nielen na estetickú funkciu, ale aj nosnosť a intenzitu používania. To znamená, že garniža musí ladiť so štýlom závesu, ale aj vyhovovať jeho vlastnostiam. Šírkový presah garniže nad oknom má byť z každej strany 15 – 25 centimetrov a odporúča sa výška 20 cm nad okenný rám. 

Koľajnice sú napevno pripevnené k stropu. Predstavujú praktické a funkčné riešenie na zavesenie moderných záclon a závesov. 

Minimalistickým a moderným spôsobom uchytenia závesov je oceľové lanko. 

4. Zvoľte správne rozmery

Kusové závesy sú hotovým produktom, ktorý je k dispozícii v rôznych rozmeroch. Nevyžadujú si úpravy a dajú sa rovno zavesiť. 

Záves na klasickej drevenej garniži Záves na klasickej drevenej garniži foto: iStock

Pri metrážových závesoch zistite šírku okna a číslo vynásobte dvomi alebo tromi. Budete mať k dispozícii dostatok materiálu na nariasenie. Ak nemáte skúsenosti so šitím, riasenie a šitie lemov nechajte na skúsenú krajčírku.

Závesy majú siahať 2 – 5 centimetrov nad podlahu. Tohto pravidla sa však nemusíte držať striktne, pretože aktuálnym trendom sú závesy naaranžované na podlahe. 


Zdieľajte článok:

Aké závesy sa hodia do vášho bytu?

Na začiatok stránky