Blog
Vonkajšie rolety či žalúzie? Rozdiel je v cene aj funkcii

Vonkajšie rolety či žalúzie? Rozdiel je v cene aj funkcii

Jana
Jana 16.08.2019
foto: Lomax
Ako príbytku poskytnúť okrem želaného množstva slnečných lúčov aj dostatočné tienenie, to je vzhľadom na klimatické zmeny čoraz dôležitejšia otázka aj v našich končinách. Efektívnym riešením je vonkajšie tienenie zastúpené dvomi hlavnými kategóriami - exteriérové žalúzie a vonkajšie rolety.

Výhody roliet

Najlacnejšou voľbou sú plastové vonkajšie rolety. Na rozdiel od ich hliníkovej drahšej sestry sa dajú ovládať len manuálne. Nehodia sa preto na obrovské presklené plochy, ale skôr na klasické okná.

Vonkajšia platová roleta na okno s rozmermi 90 x 150 cm vyjde na 60 až sto eur. Cena môže byť aj o pätinu nižšia, ak sa podarí vystriehnuť u niektorého predajcu akciovú ponuku. Kvalitnejšie hliníkové vonkajšie rolety, ktoré by sa vyťahovali a sťahovali pomocou šnúrky či kľuky, vychádzajú pri takom okne takmer na dve stovky eur. V prípade pridania elektrického motora sa cena zvýši ešte o ďalších približne 50 eur.

Vonkajšie rolety farebne zladené s fasádou a strechou foto: Lomax

Pri roletách sa dá v miestnosti dosiahnuť úplná tma. Vyhovovať teda môžu ľuďom, ktorí pracujú na zmeny a potrebujú cez deň dospať nočnú, no závesy pre nich nie sú dosť účinné. Rolety v porovnaní so žalúziami tiež lepšie tepelne aj zvukovo miestnosť odizolujú.

Na vonkajšie rolety sa dá pridať bezpečnostný zámok, čím sa z nich stáva doplnková ochrana pred zlodejmi. Sú tiež stabilnejšie v prípade zlého počasia.

Výhody žalúzií

Exteriérové žalúzie na rozdiel od roliet umožňujú reguláciu osvetlenia interiéru - od žiadneho tienenia až po takmer úplné zatemnenie. Ani pri ich stiahnutí až po spodnú hranu okna nemusí byť v miestosti úplná tma, závisí to od naklonenia lamiel.

Vonkajšie rolety na prízemí bytovky Vonkajšie rolety na rozdiel od žalúzií slúžia aj ako bezpečnostný prvok domu či bytu foto: Lomax

Aj pri čiastočnom zatemnení žalúzie bránia zvedavým pohľadom od susedov a pomôžu tiež stlmiť hluk z ulice. Dnu by sa tiež vďaka nim malo dostať menej prachu a sťažené podmienky bude mať aj hmyz. Podobne ako rolety predlžujú životnosť okien aj interval ich umývania.

Čo majú žalúzie a rolety spoločné

Ich hlavnou úlohou je brániť prehrievaniu interiéru v lete a chrániť pred chladom v zime. V porovnaní s nezatieneným oknom dokážu v letných mesiacoch znížiť prienik tepla zvonku dovnútra na polovicu aj menej. Teplota v miestnosti tak môže byť citeľne nižšia ako bez tienenia - pri veľkom okne aj o 5 stupňov.

Žalúzie a rolety dokážu brániť aj úniku tepla v zime. Samozrejme za predpokladu, že sú úplne zatiahnuté. Obyčajné okno s dvojsklom tak získa izolačné vlastnosti trojskla. To už sa môže prejaviť v účtoch za kúrenie.

912

V prípade, že na novom príbytku bude mnoho presklených plôch, ktoré treba zatieniť, a rozpočet nepustí, žalúzie a rolety sa môžu skombinovať. Na menšie okná, ktoré sú napríklad na prízemí a majiteľ by ich chcel opatriť zámkom, prípadne sa nachádzajú na veternej strane nehnuteľnosti, môžu ísť rolety. Na väčšie plochy v miestnostiach, kde netreba úplnú tmu, zase žalúzie.

Vnútorné rolety a žalúzie majú v termoregulácii bytu zanedbateľný efekt. Okrem dekoratívnej funkcie dokážu regulovať inetenzitu svetla v miestnosti, to je všetko.

Od čoho závisia ceny

Kto chce zistiť, koľko približne zaplatí za meter štvorcový tienenia, najlepšie spraví, keď jednotlivé firmy priamo osloví. Keďže rozmery okien či balkónov môžu byť pomerne pestré, cenníky na webe sú skôr výnimkou. Konkrétnu ponuku zašlú jednotlivé spoločnosti na základe zadaných parametrov.

Vonkajšie žalúzie na rohovom okne foto: Lomax

Ceny externých žalúzií závisia najmä od spôsobu ovládania, ale aj od tvaru a veľkosti lamely. Na niektorých weboch sa dajú nájsť príklady okien určitých rozmerov, výnimočne sa dajú navoliť aj vlastné parametre.

Cena za meter štvorcový žalúzie s lamelami v tvare písmena Z šírky 90 mm, s ovládaním pomocou kľuky, sa pohybuje okolo dvoch stoviek eur. Motor s jednoduchým vypínačom posunie cenovku bližšie k trom stovkám eur. Ak by sa žalúzie obsluhovali pomocou diaľkového ovládania, na jeden meter štvorcový okna si treba pripraviť približne štyristo eur.

Orientačný cenový prehľad

Technológia tienenia Približná cena za okno 150 x 200 cm
Vonkajšie žalúzie s krytom z hliníkového plechu a motorom, striebornej farby, typ C 80 (tvar a šírka lamely) 381 €
Vonkajšie žalúzie s krytom z hliníkového plechu a motorom, striebornej farby, typ C 60 436 €
Vonkajšie žalúzie s krytom z hliníkového plechu a motorom, striebornej farby, typ Z 90 422 €
Vonkajšie žalúzie s krytom z hliníkového plechu a motorom, striebornej farby, typ Z 70 439 €
Vonkajšie hliníkové rolety s priznaným boxom a kľukou, striebornej farby 397 €
Vonkajšie plastové rolety fixované cez automat 69 €
Zdroj: climaxba.sk, byvatmoderne.sk

Základné typy žalúzií

Vonkajšie žalúzie môžu mať lamely vedené lankom alebo pomocou vodiacich líšt. V prípade, že v lokalite často silno fúka, odporúčajú výrobcovia lišty, ktoré majú po bokoch tesnenie minimalizujúce pohyb lamiel vo vetre. Kvalitnejšie lamely by tiež mali mať na hrane gumové tesnenie, vďaka ktorému o seba „necinkajú“.

Lamely sa vyrábajú v tvare písmenok S, C či Z v rôznych šírkach od 60 do 90 mm. Na výber býva široká paleta farieb, takže sa dajú zladiť s oknami či inými prvkami v exteriéri.

Vonkajšie žalúzie na prízemí rodinného domu foto: Lomax

Jednoduché alebo inteligentné ovládanie?

V prípade motorom poháňaných žalúzií môže byť ich ovládanie centrálne, na všetky žalúzie na dome či byte, alebo len na vybrané skupiny okien. Ak sa exteriérové žalúzie doplnia o slnečný senzor, môžu sa automaticky spustiť, keď začne v lete slnko silno hriať. V zime sa naopak môžu naklopiť tak, aby mohli slnečné lúče miestnosť vyhrievať, prípadne sa úplne vytiahnu.

9091

Okrem slnečného môžu mať byť žalúzie doplnené aj o veterný či dažďový senzor. Vďaka nim sa vytiahnu, keď sa zhorší počasie, a nepoškodia sa. Pohyb žalúzií sa tiež dá nastaviť na určitú hodinu, kedy sa automaticky spustia podvečer a vytiahnu ráno.

Žalúzie sa môžu automaticky vyťahovať a zaťahovať aj keď sú majitelia napríklad na dovolenke – a odradiť tak od návštevy prípadných zlodejov. Čím bezstarostnejšia obsluha, tým to viac stojí.

Na tienenie myslite už pri plánovaní

Pri stavbe domu je dobré myslieť na vonkajšie tienenie už pri projektovej dokumentácii. Ak aj v rozpočte prostriedky na žalúzie zatiaľ nie sú, nie je zlé mať pre ne nad oknami do budúcna pripravené „kastlíky“.

Vonkajšie žalúzie - podomietková schránka Montáž do podomietkovej schránky foto: Lomax

V prípade, že na dome už je dokončená fasáda, inštalujú sa priznané krycie plechy. V takomto prípade sa však zvyčajne zníži svetlosť okna, ktoré plech čiastočne zakryje.

Vonkajšie žalúzie - krycí plech Montáž s krycím plechom foto: Lomax


Zdieľajte článok:

Ceny exteriérových žalúzií závisia najmä od ovládania

Na začiatok stránky