Blog
Všetko čo potrebujete vedieť o kuchynských zástenách

Všetko čo potrebujete vedieť o kuchynských zástenách

Kamila
Kamila 07.02.2019
Dobrá zástena za kuchynskú linku ladí so zvyškom kuchyne a ľahko sa udržiava. Ceny kuchynských zásten závisia najmä od použitého materiálu. Najlacnejšie alternatívy zo zoznamu možných riešení vypadávajú v prípade, že varíte na plyne. Ak si zvolíte indukčnú či elektrickú varnú dosku, možností je viac.

Plánujete novú kuchyňu, alebo si len chcete oživiť starú linku? Zvažujete novú kuchynskú zástenu? Platí tu jediné pravidlo. Na trhu nájdete všetko, na čo si zmyslíte. Vyberáte si v podstate podľa toho, čo unesie peňaženka.

Cena kuchynskej zásteny bude iná, ak ste kreatívni a zruční a chcete si za linku nakresliť vlastný motív či vyskladať kúsok steny mozaikou z kamienkov, a iná v prípade, že chcete za linku dať bezpečnostné sklo s fotkami vašich detí či prírodný kameň na mieru.

Na čo slúži zástena

Kuchynská zástena, to nie je len priestor za kuchynskou linkou medzi kuchynskou doskou a hornými skrinkami, ktorý treba nejako zaplniť. Musí splniť základnú úlohu, teda ochrániť stenu pred zašpinením.

Zástena zároveň dotvára celkový vzhľad kuchyne. Ak tam nepasuje, kuchyňa jednoducho nebude vyzerať dobre. Ideálne je, ak zástenu zladíte s pracovnou doskou, skrinkami či podlahou v kuchyni.

8293

Plyn alebo elektrina?

Najdôležitejšie kritérium výberu kuchynskej zásteny je odpoveď na otázku, aký spotrebič použijete na varenie. Za indukčnou alebo elektrickou varnou doskou môžete použiť materiál aký sa vám páči.

Pri varení na plyne budete musieť strpieť isté obmedzenia. Musíte totiž použiť materiál, ktorý dobre odvádza teplo a odolá vysokým teplotám. Bežné laminované či fóliované panely, ale ani bežné sklo, nie sú vyhovujúce.

Použiť treba materiály, ktoré vydržia viac a sú o niečo drahšie. Napríklad kalené sklo, kameň, antikoro či takzvané kovolamináty, teda dosky, ktorých povrch tvorí metalická fólia. Klasikou je samozrejme keramický obklad.

Sklenené kuchynské zásteny

Ak chcete byť „in“, už niekoľko rokov je v móde jednoliata plocha bez škár, v ktorých by sa mohli zachytávať nečistoty a mastnota. Preto ak sa chcete venovať viac vareniu ako upratovaniu, vyberte si kuchynskú zástenu zo skla.

V ponuke na trhu nájdete viacero druhov rôznej bezpečnostnej úrovne, farebnosti a vzorov. Nie všetky sú vhodné do každého priestoru. Od toho závisí aj cena sklenenej kuchynskej zásteny.

Lacobel sklo

Je to bežné sklo, na ktoré je počas výroby nanesený farebný lak. Ten môže byť z jednej strany chránený fóliou. Lacobel sklo sa vyrába zvyčajne ako tabuľa s rozmermi 1,6 krát 2,5 metra, ak teda potrebujete dlhšiu zástenu, musí sa sklo nadpojiť. Aj farebnosť býva obmedzená, zvyčajne na približne 15 – 25 farieb.

Lacobel sklo je vhodné za indukčnú a elektrickú varnú dosku, nie však za plynovú. Teplota je tu totiž vysoká, sklo by mohlo prasknúť. Problematické by tiež mohli byť výrezy na zástrčky. Cena sa pohybuje od 50 do 65 eur za štvorcový meter, s montážou to však bude od 150 až 170 eur za štvorcový meter.

Kalené sklo

Je odolnejšie, vhodné aj za plynovú dosku. Vyrába sa tak, že sa na bežné sklo nanesie farba a následne sa vypáli v kaliacej peci. Ešte pred zakalením sa musia vyrezať všetky otvory na vypínače a elektrické zástrčky. Zástena z kaleného skla sa preto vyrába na mieru.

Na trhu je v rôznych hrúbkach, najbežnejšia hrúbka na kuchynskú zástenu je 6 milimetrov. Jeden kus môže mať niekde 2,4 metra, inde 3,2 metra, za príplatok až 4 metre, výšku zvyčajne do 1,6 metra, niekde aj 2,1 metra. Záleží od dodávateľa.

Farebné možnosti sú bohaté, zvyčajne vyberáte z palety okolo 200 farieb. Na stenu sa zástena pripevňuje najčastejšie lepením, ale aj kovovým profilom alebo bodovým kotvením.

Hoci pravdepodobnosť, že sa rozbije, je malá, ak sa tak stane, jednotlivé črepiny nebudú mať ostré hrany. Rozbijú sa na veľké množstvo malých neostrých čiastočiek. Kalené sklo je teda lepšie aj z hľadiska bezpečnosti.

Počítať treba s cenou materiálu od 100 eur za štvorcový meter, navyšuje ju však doprava, montáž a počet otvorov, ktoré do skla treba vyrezať. Orientačne treba rátať s celkovou cenou 300 až 400 eur za štvorcový meter.

Grafosklo

Ak si namiesto jednotnej farby vyberiete farebnú potlač, zaplatíte ešte o niečo viac. Môžete sa však popri varení tešiť napríklad z pohľadu na fotky z dovolenky, obrázky detí či vnúčat. Prípadne si obrázok alebo vzor vyberiete z fotobanky.

4203

Obrázok je vytlačený priamo na sklo. Obrázky sú trvácne, ani po rokoch nestrácajú svoju farebnosť. Tu cena môže závisieť aj od toho, ako veľmi farebný obrázok ste si vybrali. Cena je vyššia, ak je použitých farieb viac.

Od čoho závisí cena sklenej zásteny

Je samozrejme rozdiel, či si sklenenú zástenu objednáte len za sporák alebo ju budete mať za celou dlhou linkou. Cena teda závisí najmä od plochy, ktorú chcete pokryť, ale aj od typu povrchovej úpravy – jednofarebné sklo je lacnejšie ako sklo s digitálnou potlačou.

Pomerne veľký rozdiel je v tom, či si zvolíte úplne číre sklo alebo bežné s trochu nazelenkavým odtieňom (niektoré firmy majú v ponuke len drahšie číre sklo). Rozdiel v cene býva aj 40 eur na štvorcový meter.

Cena závisí aj od ďalšieho opracovania skla. Rastie, ak je výrezov na zástrčky či vypínače viac. Za každý otvor v skle si firmy účtujú najčastejšie 8 až 12 eur. Ak ide o otvor na dvojzásuvku, tak dvojnásobok.

Do úvahy sa berie ešte typ montáže. Je rozdiel, či je sklo lepené alebo sa montuje do lišty. Montáž sa pohybuje od 35 eur za štvorcový meter. A niekde platíte ešte príplatok za ochrannú vrstvu, po aplikovaní ktorej sa sklo ľahšie čistí.

Dodávatelia zásten nemajú jednotnú štruktúru cenníkov. V zásade platí, že ak sa vám kuchynská zástena zdá byť z tých drahších, väčšinou je v cene už zahrnuté všetko – od zamerania cez výrezy až po montáž. Ak je oproti konkurencii ponuka lacnejšia, háčik môže byť v tom, že v cene nie je započítané všetko.

Niektoré firmy pošlú cenovú ponuku aj emailom, prípadne ju poskytnú telefonicky. Ak máte presnú predstavu o rozmeroch, farebnosti a počte otvorov, cenu si viete vypočítať na weboch niektorých dodávateľov. Ale môžete sa stretnúť aj s tým, že cenovú ponuku dajú až po zameraní.

Zástena je objednaná, čo ďalej?

Od zamerania po montáž zásteny ubehne zvyčajne mesiac -  obvykle sa uvádza dodacia doba od 14 do 40 dní. Záruka býva podľa typu cenovej ponuky 2 až 5 rokov.

S garanciou je to tak, že záruka platí, ak si objednáte komplet služby od zamerania po montáž. Ak by ste si vymerali rozmery sami a sami si tiež chcete zástenu namontovať, záruka nemusí byť žiadna, alebo kratšia.

Niektoré firmy ponúkajú aj ošetrenie skla ochrannou vrstvou nanoprípravkami, ktoré zabraňujú usadzovaniu nečistôt. Vtedy sa povrch ľahšie čistí.

Laminátové kuchynské zásteny

Ďalšou možnosťou (a treba povedať, že výrazne lacnejšou), ak chcete mať priestor za kuchynskou linkou bez škár, je použitie rovnakého materiálu, z akého máte pracovnú dosku. Zástenu si objednáte spolu s kuchynskou linkou a spolu s ňou sa bude aj montovať. Otvory na zásuvky sa vyrežú priamo na mieste.

Kuchynská zástena Homapal Laminátová imitácia obkladačiek foto: Fibo-Trespo AS

V podstate ide o drevotrieskové dosky, ktoré majú povrch upravený odolnou fóliou, alebo kompaktné vysokotlakové lamináty. Dizajn je rovnaký ako má pracovná doska, zástena je akurát tenšia – od 3 do 20 mm, štandardom sú však 8 až 10 mm zásteny. Povrch je odolný voči poškriabaniu a oderkom. Dizajn si môžete vybrať z množstva vzorov, obľúbené sú najmä imitácie kameňa či dreva.

Odolnosť laminátovej zásteny s fóliou voči priamemu teplu nie je dostatočná na plynový sporák, preto zaň pridajte ešte plát tvrdeného skla. Vysokotlakový laminát je odolnejší ako bežný, zvládne teploty do 120 stupňov.

Od čoho závisí cena laminátovej zásteny

Ak by ste si zástenu z laminátu kupovali osobitne, na trhu nájdete rozmery 60 centimetrov na výšku až do dĺžky vyše 4 metrov. Vtedy sa cena počíta za bežný meter a začína sa od 25 eur vyššie.

Ak potrebujete väčšiu výšku, možno budete mať problém zohnať dosku s dostatočnou dĺžkou. Tu sa zvyčajne cena počíta od štvorcového metra a pohybuje sa od 27 eur vyššie. Vysokotlakové lamináty podľa hrúbky a vzoru začínajú na sume od 50 eur za štvorcový meter.

870

Kovolaminát

Ďalšou skupinou sú takzvané kovolamináty. Ide najčastejšie o vysokotlakový laminát, takzvanú HPL dosku, na ktorú je prilepená tenká kovová fólia. Môže mať vzhľad hliníka, ocele, nerezu, medi či mosadze.

Kovový vzhľad v kuchyni je v poslednom čase veľmi žiadaný (viď úvodné foto), navyše sa tento kovolaminát dobre udržiava. Povrch nemusí byť len hladký, môže mať jemnú textúru, farbu, či vzor, je len na vás, čo si vyberiete a doladíte so zvyškom kuchyne.

Vyrába sa v niekoľkých rozmeroch a hrúbkach. Najčastejšie sa stretnete s výškou 1,2 metra a dĺžkou 2,4 či tri metre. Hrúbka dosky býva tiež rôzna, najbežnejšia má 8 a 10 milimetrov, kovová fólia má 0,8 až 1,3 milimetra.

Za dosku s dekorom z hliníka zaplatíte od 40 eur za štvorcový meter, o niečo drahšie sú nerezové a chrómové povrchy – od cca 60 eur za štvorcový meter, a ešte drahšie bývajú dosky s medeným povrchom – od cca 80 eur za štvorcový meter.

Bežnejšie povrchy, ktoré sú lacnejšie, mávajú firmy zvyčajne na sklade, pri drahších s netypickým povrchom treba počítať s dodávkou cca 3 týždne.

Umývateľná tapeta

Že by ste si za sporák či kuchynský drez dali tapetu? Aj po tomto veľmi jednoduchom riešení zrejme siahne dosť ľudí. Samozrejme, nejde o obyčajnú tapetu, ale o umývateľnú PVC tapetu s potlačou odolnú voči UV žiareniu, vode i teplu.

1907

Pozor, umývateľných tapiet je na trhu dosť, ak ju však chcete umiestniť za sporák, hľadajte takú, ktorá má certifikát nehorľavosti.

Vybrať si môžete z množstva vzorov a farieb a zladiť ju tak možno s modernou i staršou kuchynskou linkou. V kuchyni potom navodíte dojem, že zástena je z dreva, štýlových obkladačiek, či sklobetóniek, a pritom to bude tapeta. Dajú sa tiež vytvárať plastické efekty.

Štandardne sa tieto tapety ponúkajú s rozmermi 300 x 60 cm. Cena je okolo 125 eur - 145 eur. Na trhu nájdete aj možnosť vyrobiť na objednávku akýkoľvek rozmer v jednom kuse v cene 79 eur za každý začatý štvorcový meter.


Zdieľajte článok:

Ceny kuchynských zásten, ako si vybrať materiál na zástenu

Na začiatok stránky