Blog
Podlaha do kuchyne, ktorá vydrží roky: Ako ju správne vybrať?

Podlaha do kuchyne, ktorá vydrží roky: Ako ju správne vybrať?

Miroslava
Miroslava 26.04.2022
foto: iStock
Kuchyňa je srdcom domova. Ide o miestnosť, v ktorej sa neustále niečo deje. Chystajú sa v nej raňajky, obedy a večere. Okrem toho sa pri jedálenskom stole konzumujú pokrmy a niektorí pri ňom majú tendenciu aj pracovať. Miestnosť preto musí byť správne zariadená a nesmie jej chýbať kvalitná podlaha. Ako zvoliť tú najlepšiu?

Pred výberom podlahy do kuchyne

Pred samotným výberom podlahy do kuchyne je nutné zvážiť niekoľko vecí:

  • Spôsob používania kuchyne – seniori alebo ľudia, ktorí veľa nevaria, nepotrebujú tvrdú dlažbu do kuchyne. Na druhej strane, rodiny s deťmi a milovníci varenia by sa mali poobzerať po odolných a trvácnych materiáloch.
  • Dizajn – ak chcete, aby sa moderná podlaha do kuchyne dala zladiť s inými miestnosťami, zvoľte napríklad jednoliaty typ. Inou alternatívou je laminát. S ním sa dá urobiť neviditeľný prechod dlažby bez nutnosti použitia líšt.
  • Špeciálne požiadavky – keď máte napríklad domácich miláčikov, možno budete chcieť skôr tmavšiu podlahu, aby na nej neboli vidno chlpy. Keď máte deti, môžete požadovať rôzne bezpečnostné prvky.

Vhodné materiály do kuchyne

Aj napriek tomu, že sa to možno nezdá, do kuchyne sa dá použiť veľa rôznych materiálov. Niektoré sú odolné viac, iné menej. Vyberať by ste si mali na základe vašich potrieb.

Prečítajte si aj:

Podlaha do kuchyne, ktorá vydrží roky: Ako ju správne vybrať? - #1027 foto: iStock

Dlažba

Dláždená podlaha patrí k tým najodolnejším. Nájdete ju v mnohých farebných prevedeniach a za skvelé ceny. Ľahko sa čistí a vydrží dlhé roky. Pri jej výbere sa však zamerajte na modely s protišmykovou úpravou. Zaistíte si tým dostatočnú bezpečnosť.

Dlažba sa hodí do každého štýlu. Okrem jednofarebných modelov môžete zvoliť aj zaujímavé kombinácie dlažby či dokonca imitáciu dreva. Tento typ podlahy do kuchyne je ale studený. Preto je dobré porozmýšľať nad jeho kombináciou s podlahovým kúrením.

Alternatívou je vinylová podlaha do kuchyne známa tým, že je odolnejšia a nie je taká chladná.

Podlaha do kuchyne, ktorá vydrží roky: Ako ju správne vybrať? - #1030 foto: iStock

Laminátová podlaha

Ak premýšľate nad plávajúcou podlahou do kuchyne, vyskúšajte laminát. Jeho silnou stránkou je odolnosť voči škrabancom a schopnosť zvládnuť aj náročné podmienky. Okrem toho je farebne stály a na výber máte stovky rôznych prevedení. 

Nevýhodou laminátu je fakt, že keď sa na určitom mieste poškodí, musíte vymeniť celú podlahu.

Vedeli ste, že
… voda nie je v súčasnosti pre podlahu v kuchyni žiadny problém? Vodeodolná plávajúca podlaha si poradí s rozliatymi tekutinami aj vyššou vlhkosťou.

7825

Marmoleum

Plávajúca podlaha je možno pekná, no ak by ste hľadali praktickosť, vyskúšajte marmoleum. Ide o linoleum do kuchyne v sýtych farbách a vzoroch. Je antistatické a ľahko sa čistí. Nevýhodou je pomerne ľahké poškodenie. Hodí sa teda do menej používaných kuchýň.

Podlaha do kuchyne, ktorá vydrží roky: Ako ju správne vybrať? - #1031 foto: iStock

Prírodné materiály

Preferujete skôr prírodné materiály? Do kuchýň sa zvyčajne používa:

  • Drevo – najmä tvrdé dreviny, ako dub alebo buk. Drevené podlahy sú veľmi populárne pričom je vhodný napr. aj bambus, ktorý zvláda vyššiu vlhkosť.
  • Kameň – do kuchýň sa využíva zvyčajne mramor, žula a pieskovec. Ide o drahší, no štýlový a moderný materiál.
  • Korok – má skvelé zvukovo-izolačné vlastnosti, je vodeodolný a teplý. Korkové podlahy sa vyznačujú tiež nenáročnou údržbou a tým, že neabsorbujú prach.
7799

Rada odborníka:
Ak hľadáte niečo jedinečné a odolné, stavte na liatu podlahu do kuchyne. Svojím bezšpárovým vzhľadom poteší srdce nejedného perfekcionistu.

Inšpirujte sa najnovšími trendmi

Každý materiál má svoje výhody a nevýhody. Pred ich výberom by ste o nich však mali vedieť a počítať s nimi. Dlažba a drevo sú starou dobrou klasikou, no keď túžite po niečom modernom, siahnite napríklad po korku alebo marmoleu. Nadčasovosť a štýlovosť príbytku podporíte aj tým, keď do celej domácnosti zvolíte jednotné podlahy, čiže v rovnakej farbe a materiáli. Zariaďte si kuchyňu presne podľa svojich predstáv a tak, aby spĺňala všetky vaše nároky. 

Podlaha do kuchyne, ktorá vydrží roky: Ako ju správne vybrať? - #1028 foto: iStock


Zdieľajte článok:

Podlaha do kuchyne, ktorá vydrží roky: Ako ju správne vybrať?

Na začiatok stránky