Blog
Koberec - áno alebo nie?

Koberec - áno alebo nie?

Miroslava
Miroslava 09.11.2021
foto: iStock
Koberce zažívajú comeback. Interiér zútulnia, príjemne zahrejú, pohltia prach, zabraňujú pošmyknutiu a tlmia zvuk.

Koberce sa rozdeľujú podľa viacerých kritérií, napríklad podľa materiálu, techniky výroby či druhu podkladu. Ďalej je tu tzv. obchodné triedenie na metrážové a kusové koberce. Pri rozhodovaní o tom, aký druh koberca si vybrať, vezmite do úvahy ich pozitíva i negatíva. Nezabudnite zvážiť aj potrebnú úroveň starostlivosti. 

Prírodné a syntetické

Medzi najčastejšie používané prírodné materiály na zhotovenie kobercov patria vlna, hodváb, bavlna, sisal, kokos a morská tráva. 

Koberce z prírodných materiálov disponujú dobrými izolačnými vlastnosťami a odolnosťou voči znečisteniu. Sú príjemné na dotyk a slušne zvládajú prípadné zaťaženie nábytkom. Nevýhodou je vyššia cena a náročnejšia údržba. 

Zo syntetických materiálov sa na výrobu kobercov používajú polyamid, polypropylén, polyester, akryl. 

Koberce z umelých vlákien sú cenovo dostupné, zachovávajú si žiarivé farby a majú dobrú odolnosť voči roztočom. Predávajú sa v širokej palete farieb, tvarov a motívov. V porovnaní s kobercami z prírodných materiálov disponujú kratšou životnosťou a väčšou náchylnosťou na poškodenie.

Vlnený koberec 

Vlnené koberce sa vyznačujú vysokými záťažovými parametrami, čiže sú odolné voči opotrebeniu. Patria medzi najkvalitnejšie druhy kobercov. Charakterizuje ich mäkkosť a hrejivosť. Tlmia zvuky a dobre sajú prach. Nevýhodou je vysoká cena a náročnejšia starostlivosť. 

Životnosť vlneného koberca predĺžite tak, že ho nezaťažíte nábytkom, ochránite pred dlhodobým priamym slnkom a pravidelne vysávate v smere vlasu. Vyhnite sa rotačným kefám. 

9118

Bavlnený koberec

Ak sa rozhodnete pre čisto bavlnený koberec, budete musieť dlhšie hľadať v kamenných obchodoch i eshopoch. Výhody bavlnených kobercov však stoja za to – sú mäkké, ľahké, príjemné na dotyk, hypoalergénne. Nedeformujú sa, nešmýkajú sa po podlahe. Sú dostupné v širokej škále farieb a rôznych cenových reláciách.

Bavlnený koberec stačí povysávať a aspoň raz ročne mu dopriať hlbšie mokré alebo suché čistenie. Na čistenie škvŕn použite domáce recepty na čistenie kobercov s použitím soli alebo sódy bikarbóny. 

Bavlnené koberce sú dostupné v rôznych veľkostiach, farbách a tvaroch. V spojení s ich ďalšími výhodami môžete dať tento druh kobercov do akejkoľvek miestnosti. Ak sa vám nechce premýšľať nad tým, ako umiestniť koberec v obývačke, stavte na obdĺžnikový bavlnený koberec, napríklad v dĺžke 200 x 80 cm, situovaný pri gauči. 

Čiernobiely koberec v obývačke pred klasickou hnedou pohovkou foto: iStock

Hodvábny koberec 

Hodvábne koberce sa vyznačujú luxusným vzhľadom, ktorý podporuje prirodzený lesk vlákien. Patria medzi drahšie druhy kobercov. Nevýhodou je náchylnosť na poškodenie v dôsledku vlhkosti.

Koberce z exotických materiálov

Medzi exotické druhy kobercov sa zaraďujú sisalové koberce, koberce z morskej trávy a bambusu. 

Sisalové koberce sú vyrobené z dužiny kaktusu agáve. Disponujú odolnosťou, avšak majú vyššiu cenu. 

Koberec z morskej trávy výborne hreje a ľahko sa z neho odstraňujú škvrny. Negatívom je nízka odolnosť voči opotrebeniu. 

Bambusová celulóza sa využíva na zhotovenie bambusových kobercov. Tieto koberce sú ako stvorené pre alergikov, lebo sú antibakteriálne a antimykotické. Majitelia bambusových kobercov oceňujú aj jednoduchú údržbu – stačí ich povysávať. 

9118

Syntetické koberce 

Z umelých materiálov prevláda vo výrobe kobercov polyamid. Zo syntetických kobercov je mechanicky najodolnejší – disponuje tvarovou pamäťou a výhodou je aj nízka cena. 

Polyesterové koberce sa vyznačujú výraznými farbami, sú ľahké a mäkké. Často slúžia ako kúpeľňová predložka

Akryl je vo viacerých aspektoch podobný vlne. Je odolný voči vlhkosti a plesniam. Jeho prednosťou je dizajnová variabilita. 

Koberce z kombinovaných materiálov

Na trhu zoženiete aj veľké množstvo kombinovaných kobercov, ktoré spájajú vlastnosti prírodných a umelých vlákien. 

Prírodné a umelé vlákna bývajú skombinované napríklad v štýlových kusových kobercoch s dlhým vlasom určených do spálne či obývačky. Na pohľad vyzerajú atraktívne, výborne zahrejú a tlmia zvuky. Majitelia si však často kladú otázku ako vyčistiť koberec s dlhým vlasom?

Najúčinnejšou prevenciou proti usadzovaniu špiny a nečistôt v koberci s dlhým vlasom je pravidelné vysávanie v rôznych smeroch. Ak je nutné hĺbkové mokré čistenie, nechajte koberec pred opätovným položením na podlahu poriadne vyschnúť - aj niekoľko dní.

Bambusová posteľ v orientálnej spálni s čiernou stenou foto: iStock

Metrážový alebo kusový koberec? 

Pri riešení úlohy ako vybrať koberec sa nevyhnete rozhodovaniu, či zvoliť metrážový alebo kusový koberec.

Metrážový koberec poslúži na maskovanie poškodenej podlahy alebo, naopak, na jej ochranu. Práve tento koberec môže byť vhodný do detskej izby. Jeho nevýhodou je optické zmenšenie miestnosti a náročnejšia údržba v porovnaní s kusovým kobercom.

Kusové koberce sa vyrábajú v rôznych tvaroch, farbách, veľkostiach a vzoroch. Predstavujú štýlový doplnok interiéru. Benefitom je nenáročná starostlivosť. 

Hľadáte koberec do malej obývačky? Jednoznačne voľte jeden alebo viacero kusových kobercov, ktoré miestnosť opticky zväčšia. 

Trendy v kobercoch

Medzi trendmi tohto roka nechýbajú koberce s nádychom orientu a vintage koberce. Perzské koberce sa hodia do obývacích izieb a retro interiérov. Vintage koberce sa vyrábajú z prírodných i umelých materiálov, a preto si nájdu svoje miesto v byte, dome i na chalupe vo vidieckom štýle

Stálicami medzi kobercami sú koberce z prírodných materiálov v zemitých odtieňoch a koberce s rôzne dlhými vlasmi. Originálny šmrnc dodá obývačke koberec v štýle patchwork

9118

Výhody, nevýhody a alternatívy koberca

Jednoznačná odpoveď na túto otázku neexistuje. Závisí od vašich preferencií a voľby konkrétneho druhu koberca. 

Koberec v interiéri bývanie zútulní, slúži ako hluková i tepelná izolácia. Metrážový koberec je výbornou voľbou napríklad do detskej izby, kusový koberec do spálne k posteli. 

V porovnaní s tvrdou podlahou je však akýkoľvek koberec náročnejší na údržbu a problémom môže byť pre alergikov, keďže zadržiava prach. 

Na zútulnenie podlahy v interiéri nemusíte za každú cenu využiť koberec. Populárnymi alternatívami kobercov sú kožušiny a kože. Napríklad nadčasová ovčia kožušina s nízkou srsťou sa hodí k pohovke alebo ku krbu. Treba ju však pravidelne mechanicky čistiť. Umelá kožušina zo syntetického vlákna môže byť umiestnená do obývačky ku kreslu. Dá sa prať v práčke pri teplote 30 stupňov Celzia. 

Koberec zo starého oblečenia si však s troškou šikovnosti dokážete vyrobiť aj sami. Inšpirácií na DIY koberce, ktoré sa hodia do kúpeľne, detskej izby, či spálne nájdete na internete a sociálnych sieťach neúrekom, stačí sa len inšpirovať a pustiť do práce.


Zdieľajte článok:

Ako si vybrať koberec: Štýl nie je všetko

Na začiatok stránky