Blog
Ako si vybrať posteľné obliečky

Ako si vybrať posteľné obliečky

Jana
Jana 31.01.2019
Klasické bavlnené, teplé flanelové či luxusnejšie saténové obliečky? Okrem materiálu treba pri výbere posteľnej bielizne myslieť na rozmery vankúša i paplónu. A rozhodnúť sa pre typ zapínania - na zips, na gombíky alebo bez zapínania.

Posteľné obliečky dokážu dotvoriť spálňu aj detskú izbu. Ak je už dosť pestrá a vzorovaná, stačí ich doladiť jednofarebne. Ak je miestnosť naopak skôr monotónne zariadená, obliečky s vybraným vzorom jej dokážu vdýchnuť želanú atmosféru.

Z praktického hľadiska sa v prvom rade treba zamerať na rozmery vankúša či vankúšov a tiež paplóna. Štandardne majú obliečky na paplón šírku 140 centimetrov a dĺžku 200 cm. Pre dlhších jedincov bývajú k dispozícii o 20 centimetrov predĺžené verzie.

Páry, ktoré spia pod spoločnou prikrývkou, zoženú aj obliečku na dvojpaplón. Pri vankúšoch je klasický rozmer 70x90 cm.

Z akého materiálu

Posteľná bielizeň musí byť pre spiaceho majiteľa príjemná na dotyk. Mala by tiež byť priedušná a savá. Ideálne je, ak v lete ochladí a v zime zohreje.

Z hľadiska materiálu patria medzi klasiku obliečky z hladkej bavlny. Ľuďom, ktorí nemajú čas alebo neradi žehlia, sadne krepová posteľná bielizeň.

Obľúbené tiež sú teplejšie flanelové či luxusnejšie saténové a damaškové posteľné obliečky. Pre milovníkov ľanu sa nájdu aj ľanové posteľné obliečky.

280

Kvalita a cena

Komu záleží na kvalite, mal by sa obzerať po posteľnej bielizni ušitej z materiálu s hustotou od 120 do 140 gramov na meter štvorcový. Tenšie obliečky sa môžu rýchlo prederaviť a vyťahať.

Cena za tenšiu bavlnenú obliečku na paplón a jeden menší vankúš sa začína okolo desiatich eur. Čím „kvalitnejší“ materiál, tým je cenovka vyššia. Napríklad ľanové obliečky stoja od necelých 50 eur vo veľkom reťazci až po zhruba sto eur ušité na mieru.

Ako si vybrať posteľné obliečky - #162 foto: iStock

Zapínanie obliečok

V minulosti bolo na posteľnej bielizni štandardné zapínanie na gombíky. V súčasnosti nie je ničím nezvyčajným zapínanie na zips alebo ukončenie tzv. záložkou, najmä na vankúšoch. Výhodou je, že pri spaní netlačia gombíky ani zips.

Z praktického hľadiska je pri navlečení obliečky na paplón rýchlejšie ju zatvoriť na zips. Ak sa však ten zasekne alebo pokazí, oprava je zložitejšia ako zašiť prípadný odtrhnutý gombík. Pri výbere obliečok treba pozerať aj na ľahkú údržbu.

858

Aké zvoliť vzory

Ponuka posteľnej bielizne je široká, takže výber vzoru záleží len na vkuse jednotlivca - jedno- alebo viacfarebné obliečky, prúžky, kvety či geometrické vzory. Pre deti sú v ponuke obliečky v pastelových tónoch a s postavičkami rozprávkových hrdinov.

V obľube sú aj tzv. 3D obliečky s potlačou vytvárajúcou trojrozmernú ilúziu. Takže na posteli môže ležať ladná šelma, prikryť sa dá aj lúkou či poletujúcimi motýľmi.


Zdieľajte článok:

Ako vybrať obliečky

Na začiatok stránky