Blog
Ako zariadiť garsónku prakticky a štýlovo

Ako zariadiť garsónku prakticky a štýlovo

Stanka
Stanka 27.09.2018
foto: Shutterstock
Malá výmera garsónky nemusí znamenať, že sa v nej budete cítiť stiesnene. Zorganizujte svoj priestor a vytvorte príjemnú atmosféru vďaka šikovným nápadom, ktoré ušetria miesto aj peniaze.

Nábytok, ktorý garsónke neublíži

Ak sa sťahujete z väčšieho bytu alebo rodinného domu, pravdepodobne vlastníte niekoľko jedálenských stoličiek, masívny kuchynský stôl alebo šatníkovú skriňu, ktorej rozmery presahujú výmeru celej novej kuchyne. Nábytok vhodný do trojizbového bytu však v garsónke urobí viac škody ako osohu.

Zvážte možnosti predaja všetkých kusov, ktoré veľkostne do bytu nezapadajú a investujte do nového, multifunkčného nábytku. Rozkladací stôl, ktorý počas týždňa poslúži ako malá kancelária a v sobotu zvládne pohostenie šiestich ľudí, prináša funkcionalitu bez nadmerného zabratia miesta. 

Ako zariadiť garsónku prakticky a štýlovo - #129 Ak chýbajú štvorcové metre, využite steny foto: iStock

Dostatok úložného priestoru

Pri výbere nábytku myslite na úložný priestor, ktorého v garsónke nikdy nie je dosť. Vyberte si rozkladací gauč alebo posteľ s úložnými priestormi, do ktorých budete môcť odložiť sezónne oblečenie, deky alebo posteľné povlečenie. 

Využite steny. Najmä v priestore kuchyne a kúpeľne zvážte možnosť namontovať skrinky až ku stropu. Nedržte sa zbytočne pri zemi a predmety, ktoré nepoužívate denne, odložte na vysoké poličky.

3945

Optické zväčšenie priestoru

Pri snahe o vytvorenie vzdušného a otvoreného priestoru je najlepším pomocníkom svetlo. Nechajte to slnečné, aby prirodzene presvetlilo celý byt a prepojilo interiér s exteriérom.

Vyhnite sa nepriepustným závesom, tmavým farbám na stenách a nábytku, ktorý pôsobí ťažko. Držte sa bielej alebo inej svetlej farby, ktorá priestor nezahltí. Nebojte sa, že váš domov bude pôsobiť príliš sterilne, o zútulnenie sa postarajú farebné doplnky a dekorácie.

Do tmavého kúta strategicky umiestnite väčšie zrkadlo, ktoré bude odrážať svetlo a opticky miestnosť rozširovať. Vyhrať sa môžete aj so vzormi. Koberec so vzorom tvorenom dlhými pásmi, podobne ako na oblečení, izbu (podľa orientácie) predĺži alebo rozšíri.

Buďte k sebe kritickí

Nič nezaplní priestor tak zbytočne, ako kopa „veľmi potrebných somarín“. Ak patríte k ľuďom, ktorí všetko odkladajú s názorom, že sa to ešte niekedy zíde, je na čase svoje veci pretriediť. Ak ste mlynček na kávu použili za posledné roky iba dvakrát, alebo z množstva oblečenia používate iba polovicu, vrhnite sa do upratovania.

Zredukovaním množstva vecí, ktoré vlastníte, si uľahčíte organizáciu priestoru a predajom v bazári alebo darovaním potešíte niekoho iného. Platí tu jednoduché pravidlo: Ak to nepoužívate, pošlite to ďalej.

Ako zariadiť garsónku prakticky a štýlovo - #127 Strategicky umiestnené zrkadlo foto: Shutterstock

Dekorácie vhodné do garsónky

Napriek kritériám úspornosti a funkčnosti nezabúdajte aj na potešenie očí. Dekoratívnymi prvkami vytvoríte špecifický charakter priestoru, ukážete svoju osobnosť a vkus a prispejete k pocitu domova.

Pouvažujte nad živými rastlinami, ktoré narušia jednotvárnosť svetlej palety farieb a pomôžu prečistiť vzduch.

Aj knihy alebo časopisy, ktoré práve čítate, môžu fungovať ako dekoratívny prvok. Opäť berte do úvahy výšku stien, vaše obľúbené obrazy alebo fotografie nezaberú ani centimeter podlahovej plochy.

Držte sa ďalej od veľkých lámp, jednoduché stropné svietidlo je v tomto prípade ideálnou voľbou.


Zdieľajte článok:

Ako zariadiť garsónku prakticky a štýlovo

Na začiatok stránky