Blog
Podkrovný byt: Ako ho správne zariadiť?

Podkrovný byt: Ako ho správne zariadiť?

02.11.2022
foto: iStock
Podkrovný byt je zaujímavý a vytvára príjemnú atmosféru. Aby vám však poskytol všetky svoje výhody, musíte vedieť, ako ho správne zariadiť. Pri výbere nábytku a doplnkov je nutné myslieť na viacero faktorov, ako napríklad znížené stropy či atypické tvary. Využite naše praktické tipy a zistite, ako podkrovie zariadiť tak, aby vyzeralo moderne a nadčasovo.

Pred kúpou zvážte všetky negatíva

Pri zariaďovaní podkrovného bytu sa budete musieť vysporiadať s nižším stropom. Každý byt má totiž svoj špecifický tvar. Pri výbere nábytku, spotrebičov, dekorácií a ďalšieho zariadenia sa treba prispôsobiť:

  • sklonu strechy,
  • výške nadmurovky (zvislej časti steny pod bodom zlomu),
  • tvaru strechy a kde je v nej byt umiestnený.

Okrem náročnejšieho zariaďovania, ktoré komplikuje najmä znížený strop, musíte myslieť aj na ďalšie komplikácie spojené s podkrovným bytom.

K nim patrí napríklad nutnosť dodatočného zateplenia v prípade, že podkrovie nie je zateplené. Následne treba myslieť aj na skutočnosť, že sa môže ľahko prehrievať. V takýchto situáciách musíte pristúpiť k riešeniam na jeho ochladenie.

Menším mínusom je aj komplikované vykurovanie. Najčastejšie sa ústredné kúrenie napája cez existujúce stupačkové potrubie, kde sa následne napojí na vykurovacie telesá. Keď máte teda malé podkrovie a na radiátory nie je miesto, môžete zvoliť menší krb, prípadne veľmi obľúbené riešenie vo forme podlahového vykurovania.

Tip: Podkrovie na chalupe môžete využiť ako útulnú spálňu pre viacero osôb.

Podkrovie – inšpirácie

Každá miestnosť je iná, preto k nej musíte pri zariaďovaní pristupovať osobitne. V niektorých prípadoch sú určené presné rozmery, ktorých by ste sa mali držať, aby bol život v podkrovnom byte pohodlný. Ako správne zariadiť interiér s nízkym podkrovím?

Kúpeľňa v podkroví

Kúpeľňa je jednou z miestností, v ktorých šikmé a nízke stropy prekážajú najmenej. Vaňa, WC, umývadlo – to všetko sa dá umiestniť do priestoru, kde výška nadmurovky dosahuje 120 až 130 cm.

Ak je kúpeľňa malá, nie je problém siahnuť po sprchovom kúte prispôsobenom pre podkrovie. Pri sprche a umývadle však treba dávať pozor na to, aby ste sa pri ich používaní nemuseli zohýbať.

Do priestoru, kde je nadmurovka nižšia ako 120 cm, môžete dať práčku a sušičku, ktoré zvyčajne nebývajú vyššie ako 90 cm. Následne nezabúdajte ani na úložné priestory vo forme menších skriniek pod umývadlom alebo v kúte.

Podkrovná kúpeľňa foto: Pexels

Kúpeľňa v podkroví foto: iStock

Spálňa v podkroví

Vďaka strešným oknám budete môcť zaspávať pri pohľade na hviezdy alebo pri zvuku dažďa padajúceho na sklo. Dávajte si však pozor na to, aby ste nad posteľou mali aspoň 100 cm voľného priestoru. Vyhnete sa tak stiesnenému pocitu a nepohodliu pri sedení.

Miestnosť opticky zväčšíte použitím bledých odtieňov, svetlejších materiálov a zrkadiel. Postele s úložným priestorom sú skvelým spôsobom, ako získať úložný priestor, pokiaľ vám šikmý strop bráni v použití vysokej šatníkovej skrine.

4601

Obývačka v podkroví

Útulnú atmosféru sa snažte podporiť textilom, napríklad vankúšmi, prehozmi, dekami a kobercami. Ak by ste chceli luxusné podkrovie s tmavými stenami, nebojte sa ich, no vyvážte ich bledými.

V podkrovnom byte musí byť svetlá výška stropu minimálne 240 cm (210 cm v prípade trámov). Pri nízkych stropoch a záhyboch v hranách strechy môžu priestory pôsobiť tmavo. Výbornými pomocníkmi sú preto svetlovody. Okrem toho sa dá využiť aj osvetlenie šikmých plôch zospodu. Svetlo sa od nich krásne odráža do interiéru.

Obývačka spojená s kuchyňou v podkrovnom byte foto: iStock

Obývačka v podkrov foto: iStock

Neprehliadnite: 

Kuchyňa v podkroví

Kuchynská linka by nemala byť pod šikmým stropom. Pri varení sa určite nechcete zohýbať kvôli šikmému stropu. Nižšiu časť kuchyne využite na úložné priestory alebo miesto na sedenie.

Jedálenský stôl a ostrovček umiestnite pod strešné okná alebo na miesto, kde na ne dopadá dostatok prirodzeného svetla. Čistotu a minimalistický dizajn dosiahnete vstavanými spotrebičmi.

Kuchyňa v podkroví foto: iStock

Kuchyňa v podkroví foto: iStock

Detská izba v podkroví

Netradičný tvar podkrovnej izby je pre deti útulným miestom s množstvom príležitostí na hry. Menším deťom nebude vadiť nízky a šikmý strop. Steny namaľujte svetlými pastelovými farbami, ktoré opticky otvoria priestor.

1767

Ako zariadiť podkrovie?

  • Priestor opticky zväčšite – na steny použite bledé farby, ako bielu, béžovú alebo bledosivú. Nezabúdajte ani na prirodzené svetlo.
  • Využite vstavaný nábytok – najlepšia je vstavaná skriňa, ktorá splynie s celkom a nezasahuje príliš do priestoru.
  • Stavte na tajné priestory – napríklad v sedačke alebo v taburetke.
  • Šikmé steny využite naplno – v časti zníženého stropu umiestnite nižšie skrinky, komody alebo kuchynský ostrovček.
  • Využite riešenia na mieru – v niektorých prípadoch nie je možné využiť klasický nábytok, preto spravíte dobre, keď si zvolíte výrobky presne na mieru.

Najčastejšie otázky o podkroví

  • Ako schladiť podkrovie?

Každý, kto žil v podkroví, vie, že interiér sa v lete od strechy nadmerne zohrieva. Vhodná je klimatizácia, no pomôžu aj tmavé závesy, vonkajšie rolety a špeciálne zasklenie určené na strešné okná.

  • Ako zatepliť podkrovie?

V zime je problémom najmä veľký únik tepla. Najlepším materiálom na zateplenie šikmej strechy a podkrovia je sklená vlna.

  • Ako zariadiť podkrovie?

Pri zariaďovaní dbajte na rozmery a špecifické tvary vášho podkrovného bytu. Interiérový štýl následne vyberajte podľa svojich preferencií. Ak sa to zmestí do rozpočtu, nábytok na mieru vie priestor posunúť na úplne inú úroveň.

  • Ako presvetliť podkrovie?

Využitím bledých farieb a strešných okien, prípadne svetlovodov. Nasvietenie šikmého stropu odspodu dodá večerom v podkroví jedinečnú atmosféru a vykompenzuje prípadný nedostatok prirodzeného svetla.

  • Ako navrhnúť podkrovie?

Pri navrhovaní myslite na prívod svetla, ochladzovanie a vykurovanie priestoru a jeho efektívne využitie. V tomto prípade sa často odporúča spolupráca so štúdiom zameraným na interiérový design.

 


Zdieľajte článok:

Podkrovný byt: Praktické tipy ako ho zariadiť

Na začiatok stránky