Blog
Nápady ako zariadiť spálňu pre maximálne pohodlie

Nápady ako zariadiť spálňu pre maximálne pohodlie

Daša
Daša 22.07.2020
foto: iStock
V spálni strávime priemerne 1/3 nášho života. Od kvalitného spánku sa odvíja fyzická aj duševná pohoda a schopnosť fungovať naplno. Preto je dôležité, aby bola správne zariadená. Výber nábytku, doplnkov ale i farieb hravo zvládnete, ak dodržíte niekoľko základných pravidiel.

Neprehliadnite:

Hlavné zasády pri zariaďovaní spálne

Ako prvú vyberáme posteľ. Tá je ústredným prvkom a od nej sa odvíja ďalšie zariadenie aj štýl. Optimálnym rozmerom manželskej postele je 180x200 cm, čo zabezpečí príjemný spánok obidvoch partnerov. V prípade nedostatku miesta zvoľte menší rozmer (160x200 cm alebo 140x200 cm).

4754

Prípadne posteľ presuňte do rohu, aby sa trochu uvoľnil priestor. Ideálne však je mať prístup k posteli z oboch strán. Čelo postele by malo byť pri stene a z postele výhľad na dvere aj okno, čo umocňuje pocit bezpečia.

Učenie feng šuej odporúča manželskú posteľ aj ľuďom, ktorí sú single. Pri vhodnom umiestnení nábytku a použití odporúčaných doplnkov to vraj napomáha nájdeniu si partnera :)

Drevená manželská posteľ v škandinávskej spálni foto: iStock

Nočné stolíky zabezpečia, aby ste mali po ruke všetky potrebné drobnosti – lampu na čítanie, budík, knihu či šálku s čajom. Odborníci sa zhodujú na tom, že nie je vhodné mať pri posteli mobil.

Nočné stolíky je najlepšie zvoliť tak, aby sa štýlom hodili k posteli. Nemusíte to však dodržať úplne striktne – klasické nočné stolíky môžete nahradiť aj zaujímavými odkladacími stolíkmi s vhodnou výškou. Kreatívni jedinci si môžu vybrať aj netradičné riešenia ako je upravený peň stromu, taburetka alebo drevená prepravka.

5841

Šatníková skriňa je ďalším dôležitým prvkom. Mala by ladiť so štýlom postele, takže ak ste pri jej výbere nabehli napríklad na provensálsku „vlnu“, šatníková skriňa by mala byť v podobnom duchu.

Dôležitý je však nielen jej výzor a rozmery, ale aj vnútorné vybavenie. Chce to trochu plánovania – prejsť si svoj šatník a zistiť, koľko vecí potrebujete zavesiť na vešiaky, koľko uložiť na police alebo do zásuviek. Vo veľmi malej spálni môžete siahnuť aj po otvorených úložných priestoroch, ktoré pôsobia vzdušnejšie. Tento systém si však vyžaduje mať naozaj úhľadne uložené šatstvo.

Ak máte umeleckého ducha, môžete si veci zavesiť a poukladať podľa farieb. „Núdzové riešenie“ tak napokon vašu spálňu skrášli a urobí zaujímavejšou.

Obývačka a spálňa v jednej izbe

V garsónkach a menších bytoch sa často stretávame s úsporným spojením spálne a obývačky v jednej meistnosti. Podľa priestorových možností máme na výber rôzne spôsoby usporiadania.

Manželská posteľ a prírodné dekorácie v bohémskom štýle foto: iStock

Najjednoduchším je umiestniť sem klasickú posteľ, ktorú ale vizuálne oddelíme od zvyšku obývačky – či už šatníkovou skriňou, závesom alebo policami. Ďalšou možnosťou je výklopná či vysúvacia posteľ, ktorá je cez deň dômyselne ukrytá v systéme úložných priestorov. Posledným, najúspornejším riešením, ktoré je však vhodné skôr vhodné len na príležitostné prespávanie, je rozkladacia pohovka.

Akú farbu zvoliť do spálne

Je známe, že farby ovplyvňujú náladu a to pravdaže platí aj o spálni. Výborným riešením sú neutrálne tóny – biela, maslová, béžová alebo hnedosivá. Spálňa ladená do ukľudňujúcej modrej alebo zelenej farby pomôže, ak potrebujete v miestnosti znížiť vnímanú pocitovú teplotu.

858

Aj keď máte menšiu spálňu, nemusíte siahať len po svetlých farbách v snahe o optické zväčšenie. Tmavé farby, hlavne v záhlaví postele, tu pôsobia útulnejšie. Podľa feng šuej je ideálnym základom zemitá kombinácia farieb, okorenená červenou alebo ružovou pre zvýšenie vášne. S výraznou červenou to však nepreháňajte – v neprimeranom množstve by pôsobilo rušivo.

Ako zútulniť spálňu

Spálňu zútulníte rôznymi doplnkami – napríklad zaujímavým kobercom. Je príjemné, keď ráno vstanete a bosou nohou nestúpite na chladnú podlahu, ale mäkký a hrejivý koberček. Ak vám to priestory dovolia, zaobstarajte si aj kozmetický stolík či komodu. Komoda nielenže uschová oblečenie alebo posteľnú bielizeň ale môžete si na nej naaranžovať milé drobnosti pre krajšiu atmosféru.

Obrázky s relaxačnou alebo romantickou tematikou v tlmených farbách, rastliny v kvetináčoch, dekoračné vázy, malé sošky a tiež svietniky so sviečkami. Priestor si spríjemníte aj prírodnými košmi na textílie, drevenou truhlicou alebo čalúnenou lavicou pri nohách postele.

Ďalším faktorom, ktorý napomôže nielen zútulneniu, ale hlavne kvalitnému spánku, je osvetlenie. Centrálny luster nie je nevyhnutný, zamerajte sa hlavne na nočné lampy, náladové a dekoračné osvetlenie. Vyhnite sa studenému svetlu, ktoré pôsobí povzbudzujúco.

6815

Poloha spálne v rámci bytu je dôležitá. Ak je to možné, snažíme sa ju orientovať na sever, východ alebo severovýchod. Dosiahneme tak lepšiu tepelnú pohodu, keďže pri spánku je vhodné chladnejšie prostredie. V súvislosti s okolím sa snažíme vyhnúť orientácii na rušnú ulicu. Spálňa v paneláku by mala byť čo najďalej od výťahu.

Hoci dodržať aspoň väčšinu týchto tipov môže na prvý pohľad vyzerať ako náročná úloha, nie je to zložité a odmenou bude útulný priestor, v ktorom sa budete cítiť príjemne a ktorý vám dodá energiu do ďalšieho dňa.


Zdieľajte článok:

Nápady ako zariadiť spálňu pre maximálne pohodlie

Na začiatok stránky