Blog
Koľko stojí nová kuchynská linka

Koľko stojí nová kuchynská linka

Jana
Jana 26.03.2019
foto: iStock
Ceny kuchynských liniek sa začínajú od sto eur za bežný meter pri najjednoduchšej sektorovej zostave. Prečítajte si, od čoho závisia ceny liniek a s čím ešte treba v rozpočte rátať.

Koľko zaplatíte za novú kuchynskú linku závisí najmä od toho, či si dokážete vybrať zo sektorových zostáv alebo si zvolíte kuchyňu na mieru. Cena najzákladnejšej sektorovej kuchynskej linky sa začína od približne sto eur za meter dĺžky. Kvalitnejší sektor stojí zhruba dvojnásobok. Pri linkách, kde si zákazník môže na mieru navoliť počet skriniek a ich rôzne typy, štartuje cena na úrovni okolo troch stoviek za bežný meter. 

Výsledná cena teda záleží od veľkosti priestoru, ktorý plánujete linkou zaplniť. K cene skriniek treba pripočítať pracovnú dosku, zástenu, drez, batériu a elektrospotrebiče. Za poplatok môže byť doprava a vynesenie tovaru. Ak si linku nebudete montovať svojpomocne, treba si pripraviť ďalších niekoľko stoviek za montáž. Cena závisí od počtu skriniek a elektrospotrebičov, ktoré sa budú zapájať. Pri kuchynskej linke za 1200 eur môže vyjsť montáž na 400 až 600 eur.

Neprehliadnite:

Kde začať

Pri plánovaní novej kuchynskej linky si treba ako prvý krok vymerať priestor. Rovná linka sa hodí do malých priestorov. Populárne sú rohové linky v tvare L, väčšia miestnosť znesie aj linku v tvare písmena U či G. V prípade prepojenia kuchyne s obývačkou sa hodí linka s ostrovčekom či paralelná, resp. dvojradová linka. Do plánu si treba zaznačiť okná, dvere a tiež vývody pre vodu, plyn a elektrické zásuvky. 

4203

Potom si môžete skúsiť nakresliť - sami alebo s pomocou predajcu - zostavu skriniek. Treba si rozmyslieť, kde by mali byť aké otvárania skriniek – či klasické, výsuvné alebo vyklápacie. Samozrejme platí, čím zložitejší systém (ktorý ale umožní naplno a komfortne využiť priestor) a kvalitnejšie výsuvy, tým vyššia cena.

Materiál skriniek a dvierok

Cena kuchynskej linky sa začína odvíjať od použitého materiálu. Kým korpusy skriniek sa prakticky bez výnimky vyrábajú z laminovanej drevotriesky hrubej 18 mm, pri dvierkach je možností podstatne viac. Základné DTD lamino horšie znáša paru a vlhko, po čase môže prísť k odlepovaniu fólie. Kvalita dvierok sa zvýši, ak sa na ich hrany nepoužije tenká laminátová páska, ale hrubšia ABS hrana.

Kvalitnejšou možnosťou sú lakované dvierka z drevovláknitej MDF dosky. Lakovanie môže byť lesklé alebo matné. Výhodou lesklého prevedenia je fakt, že miestnosť vďaka nemu vyzerá väčšia a jasnejšia. Biele lesklé dvierka sú preto vhodné do menšej kuchyne. Ich nevýhodou je, že viac vidieť akékoľvek odtlačky prstov, škvrny či škrabance. V prípade rodiny s malými deťmi sa lesk teda skôr nehodí.

Koľko vyjde nová kuchynská linka - #592 foto: iStock

Medzi laminovanými a lakovanými sú ešte dvierka s akrylovou povrchovou úpravou, ktoré cenovo môžu vyjsť aj o pätinu lacnejšie ako lakované.

Medzi najdrahšie patria dyhované a masívne dvierka, ktoré sa dajú nájsť v ponuke luxusných kuchýň na mieru. Masív aj drevené dyhy sú ošetrené lakom, ktorý materiálu pomôže „prežiť“ v kuchynskom prostredí. Drevo totiž v miestnosti s meniacou sa teplotou a väčšou vlhkosťou môže pracovať a meniť tvar. Takéto kuchyne dobre vyzerajú, sú však náročnejšie na údržbu.

Materiál pracovnej dosky

Pracovná doska väčšinou nebýva súčasťou kuchynskej linky a treba ju dokúpiť zvlášť. Materiál musí dobre odolávať vode, rôznym tekutinám, nožom či horúcim hrncom. Cenovka sa odvíja od hrúbky pracovnej dosky. Štandardné hrúbky sú 28 alebo 38 mm. Ponuku však rozširujú aj tenké dosky od 15 do 20 mm alebo veľmi hrubé až do 10 cm. 

Ďalej je dôležitá šírka dosky, teda hĺbka pracovného priestoru. Klasické majú 60 cm, dajú sa však nájsť aj širšie - až 90-centimetrové. Cena sa v závislosti od materiálu môže pohybovať od zhruba desať eur za bežný meter najlacnejšej laminovanej drevotriesky až po stovky eur za kameň.

7013

Pri drevotrieske platí, že hrany a spoje horšie odolávajú vode a môžu sa časom vyduť. Takáto doska teda môže mať kratšiu životnosť ako napríklad doska z masívneho dreva. Tú však treba pravidelne ošetrovať olejmi, aby odolala teplu a vlhku. Alternatívou k drevu môže byť pracovná doska z bezpečnostného skla doplneného o rôzne vzory či potlače.

Ďalšou možnosťou je umelý kameň - zmes pomletého prírodného kameňa a rôznych živíc. Pracovná doska z materiálu ako Silgranit, Corian či Tekalon má výhodu vysokej odolnosti proti škrabancom, kyselinám či teplotám.

Vrchol rebríčka tvoria dosky z prírodného kameňa ako granit, žula či mramor. Patria medzi najtvrdšie a najodolnejšie. Majú dlhú životnosť a sú jednoduché na údržbu. Pri veľkých plochách však treba dať pozor na vysokú hmotnosť a tomu prispôsobiť konštrukciu skriniek, aby pracovnú dosku uniesli.

Koľko vyjde nová kuchynská linka - #593 foto: Blum

Kuchynská zástena

Rovnaký materiál z akého je pracovná doska môže slúžiť aj ako kuchynská zástena. Platí pritom, že za indukčnú alebo elektrickú varnú dosku sa dá použiť akýkoľvek materiál. Pri varení na plynovom sporáku musí materiál dobre odvádzať teplo a odolávať vysokým teplotám. Preto bežné laminované panely ani bežné sklo nie sú vhodné. 

Vhodnejšie je kalené sklo, kameň, či antikoro. Klasikou sú keramické obkladačky, použiť sa dajú aj umývateľné tapety, ktoré by však mali mať aj certifikát nehorľavosti. Cena závisí od veľkosti plochy a vybraného materiálu.

7084

Otváranie a úchytky

Či sa gazdiná ľahko dostane ku všetkým hrncom alebo domáci pán k potravinám, to záleží od spôsobu otvárania a usporiadania skriniek. Kto má rád čisté riešenia, môže uvažovať o otváraní bez úchytov, len cez dotyk ruky alebo - v prípade spodných skriniek - kolena. Skrinky sa môžu otvára klasicky zľava doprava či naopak, horné skrinky môžu mať aj vyklápací systém. 

Podobne ako pri klasických skriniach, aj v kuchyni môžu byť posuvné dvierka. Môžu sa prekrývať - podobne, ako pri šatníkových - alebo môžu zakrývať vždy len jednu časť kuchynskej zostavy a časť obsahu zostane odkrytá. Pri dolných skrinkách sú v obľube zásuvky s plnovýsuvmi, pri ktorých má človek jednoduchý prehľad aj o obsahu úplne vzadu. Väčšina skriniek či zásuviek už má zabudované tlmiace mechanizmy, takže dvierka pri zatváraní nebuchnú.

Koľko vyjde nová kuchynská linka - #595 foto: Blum

Spotrebiče, drez a batéria

Aká bude výsledná cenovka za novú kuchyňu, to bude v rozhodujúcej miere záležať aj od výberu spotrebičov. Či bude kupovať novú chladničku, umývačku riadu aj mikrovlnku. Vstavané spotrebiče sú spravidla drahšie ako voľne stojace.

Na súpravu zloženú z plynovej varnej dosky, elektrickej rúry a nástenného digestora si treba pri výbere najlacnejších možností odložiť zhruba 250 eur. Kto sa rozhodne ísť strednou cestou, z peňaženky vytiahne za tento „trojboj“ približne dvojnásobok.

Nový drez môže stáť 50 eur, ale aj päťkrát toľko. Podobne drezová batéria. Najlacnejšie batérie vyjdú okolo 20 eur, drahšie okolo stovky. Často sa batérie predávajú spolu s drezom, v materiálovo a farebne zladenej kombinácii.


Zdieľajte článok:

Ceny kuchynských liniek: Od čoho závisia a s čím treba v rozpočte rátať

Na začiatok stránky