Blog
Nalaďte svoje bývanie podľa meniacej sa prírody

Nalaďte svoje bývanie podľa meniacej sa prírody

Daša
Daša 29.04.2019
foto: iStock
Zmena ročného obdobia je príležitosť na osvieženie atmosféry v byte. Inšpiráciou môže byť meniaca sa príroda či aktuálne sviatky. Niekedy stačí aj malá obmena dekorácií a hneď sa vám zlepší nálada.

Atmosféru zodpovedajúcu aktuálnej sezóne docielite pomocou farieb, vzorov, textúr a materiálov, ktoré evokujú jednotlivé ročné obdobia a sviatky. Nemusíte prerobiť kompletne celý byt, stačí sa zamerať na niekoľko zón.

Miesta a prvky, ktoré sa dajú ľahko meniť, sú napríklad závesy a priestor na okenných parapetoch, jedálenský stôl, obrazy, umelecké doplnky, dekoratívne vankúše, koberce a iné textílie, vázy, misy, svietniky a rôzne milé "čačky".

Samozrejme, treba brať do úvahy rozpočet a potreby členov rodiny. Myslite tiež na možnosti uskladnenia sezónnych doplnkov v čase, keď nie sú aktuálne. 

Jar a Veľká Noc

Jar je obdobím, keď sa príroda prebúdza. Tomu zodpovedá aj farebná paleta, vzory a textúry. Farby sú svieže, jemné, s optimistickým žltým podtónom. Veselá žltozelená čerstvej trávy a púčikov, intenzívna červenooranžová vlčích makov a tulipánov, jemná ružová a marhuľová kvitnúcich stromov a svetlá modrá jarnej oblohy.

Sezónne úpravy interiéru: ako na to - #635 foto: Pexels / CC0

V tomto období meníme ťažké, hrubé a teplé zimné textílie za ľahké, jemne štruktúrované s hladkým a jemným povrchom. Môžu mať decentné malé kvetinové vzory. Príjemné sú doplnky z dreva so zlatistým podtónom a jemnou štruktúrou.

Súčasťou veľkonočných sviatkov je výzdoba z prútia, zelených vetvičiek a pestrofarebných veľkonočných vajíčok. Ak chcete len minimálne zmeny, stačí dať do vázy jarné kvety alebo doplniť rastliny v kvetináčoch.

2185

Leto

Farby leta sú tlmené a lomené, akoby vyťahané od slnka. Chladná modrá vodnej hladiny, ukľudňujúca svetlofialová levandule a sivohnedá suchých kameňov a popraskanej zeme. Oživenie vytvorí jemná farba ruží a červenkasté odtiene prvých plodov.

Ako na Sezónne úpravy interiéru: ako na to - #641 foto: iStock

Textúry voľte jemne štruktúrované, hladké, saténové s jemným leskom a zdržanlivými letnými farbami. K letnému obdobiu sa hodia príjemné malé vzory, jemné pásiky a káro, občas doplnené veľkými kvetinovými vzormi v pastelových odtieňoch z letnej palety.

Obľúbenou témou je námornícka a celkovo témy spojené s cestovaním. Príjemnou výzdobou sú mušle a doplnky z naplaveného dreva, prípadne aj dekoračná misa so sezónnym ovocím.

9113

Jeseň a Halloween

Pre jeseň sú typické tmavšie teplé farby, rustikálne prvky a ťažšie materiály s hrubšou textúrou. Slabší slnečný svit dodáva farbám charakteristický červenkastý nádych. Typické sú kombinácie: hrdzavočervená a tmavšia zelená, sýta žltá a tmavá fialová alebo tmavá modrá a oranžová, tiež rôzne odtiene teplej hnedej.

Sezónne úpravy interiéru: ako na to - #636 foto: Unsplash / UL

Doplnky a povrchy vyberajte s drsnejšou a hrubšou štruktúrou a textúrou. Kovové doplnky si vyberte v teplých odtieňoch medi, bronzu a mosadze, ideálne s matným leskom alebo zdrsneným povrchom.

Jeseň je tiež obdobím, kedy sa oslavuje Sviatok všetkých svätých alebo aj stále populárnejší Halloween so svojou typickou výzdobou zo sviečok, tekvíc a gaštanov.

Zima a Vianoce

S príchodom zimy uprednostňujeme teplé, útulné doplnky, deky, huňaté vankúše a pletené vzory. Typické sú aj kovové doplnky v čiernej alebo lesklej striebristej úprave.

Sezónne úpravy interiéru: ako na to - #633 foto: Unsplash / UL

Farebná paleta obsahuje kontrastné jasné farby odzrkadľujúce prírodu tohto obdobia: ľadovomodrá a ľadovotyrkysová v kombinácii s chladnou bielou, tmavomodrá a čierna zimnej oblohy, ale tiež klasická vianočná kombinácia výraznej červenej a zelenej.

Zimné farby dopĺňame sviečkami, šiškami, vencami a ihličnatými vetvičkami, ktoré dotvárajú typickú atmosféru. Okná alebo aj časti nábytku môžu zdobiť svetelné reťaze, ktoré dodajú nádych výnimočnosti tmavým večerom.

9076

Príprava sezónnej výzdoby bytu je príjemnou aktivitou. Nebojte sa experimentovať s rôznymi farebnými schémami a textúrami. Je dobré mať základný dizajn interiéru jednoduchý, prevažne v neutrálnych farbách. Ale aj keď je váš príbytok farebne výraznejší, vždy sa dajú odtiene sezónnych zmien doladiť tak, aby bol výsledok príjemný a harmonický.

Ak máte radi minimalistické interiéry s čo najmenším množstvom doplnkov, môžete napríklad zmeniť farbu alebo tapetu jednej najvýraznejšej steny, ktorá zmení celkové vyznenie interiéru, oživí a vnesie novú energiu. Farebné steny sú výborným pozadím pre jednoduché línie nábytku, dotvoria priestor, dodajú charakter a eleganciu.

Možností úprav je naozaj veľa a je len na vás, do čoho sa pustíte. Či už robíte sezónne zmeny vo väčšom rozsahu alebo len meníte drobné doplnky, užite si to!


Zdieľajte článok:

Sezónne dekorácie: Farby a materiály podľa ročných období

Na začiatok stránky