Blog
Veľká pohoda na malom balkóne

Veľká pohoda na malom balkóne

26.05.2019
foto: iStock
Nie každému sa pošťastí mať záhradu s terasou. No aj malá loggia či balkón sa môžu stať príjemným miestom na oddych po dlhom dni. Inšpirujte sa úpravami, ktoré z niekoľkých metrov štvorcových urobia vonkajší priestor s jedinečnou atmosférou.

Netreba sa obávať malých a stiesnených priestorov, ktoré sú typické pre väčšinu balkónov v klasických panelákoch. S trochou fantázie a plánovania aj tu vyčarujete útulnú oddychovú zónu.

Skúste si predstaviť, čo všetko by ste v nej ideálne chceli mať a čo nutne potrebujete. Stačí vám stolík a stolička na posedenie? Potrebujete aj malý úložný priestor pre drobnosti? Radi pestujete bylinky pre svoje kulinárske zážitky, alebo sa chcete aspoň pozerať na peknú dekoratívnu zeleň? Vysnívaná oáza nemusí potrebovať až toľko priestoru, ako sa môže zdať, treba však k riešeniu pristúpiť kreatívne.

5673

Tu je niekoľko tipov, ktorými sa môžete inšpirovať:

1. Začnite od podlahy

Povrchové úpravy určujú charakter priestoru. Klasikou sú praktické dlaždice, ktoré sa dajú ľahko udržiavať v čistote. Ak chcete útulnejšie pôsobiaci priestor, stavte na drevenú podlahu, prípadne pre väčšiu trvanlivosť modernný kompozitný materiál z dreva a plastu. Tí odvážnejší si dovolia aj odolný koberec :)

2. Malý stolík je základ

Ak si vonku chcete vychutnať rannú kávu či večerný pohár vína, pridajte stolík a stoličku. Môžu byť aj skladacie stolíky, aby sa dali v prípade potreby ľahko odložiť a mali by byť z trvanlivých materiálov, ktoré odolajú počasiu, pokiaľ nemáte presklený balkón či loggiu.

Posedenie pre dvoch v malej loggii foto: iStock

3. Vstavajte lavicové sedenie s úložným priestorom

Či už kúpená alebo na mieru vyrobená lavica s úložným priestorom na dekoračné vankúše a iné drobnosti takmer zázračne znásobí priestor. Doplňte ju mäkkým podsedákom a máte komfort zaručený.

4. Doplňte zeleň

Pohrajte sa s výzorom a funkciou balkónovej minizáhradky. Môžete pridať kvetináče na zábradlie alebo na policu. Ak máte naozaj málo miesta, skúste experimentovať s vertikálnym konceptom. Zaveste kvetináče na drevenú alebo kovovú konštrukciu pripevnenú na stene alebo priamo na stenu. Vysaďte do nich rastliny so zaujímavými listami, popínavky, ktoré zakryjú nevzhľadný betón, farebné kvety alebo krásne voňavé bylinky.

5. Odviažte sa so závesným kreslom

Chceli by ste mať doma dovolenkovú atmosféru a dovolí vám to konštrukcia loggie? Doprajte si závesné kreslo alebo sieť a nemusíte ísť ani do Karibiku!

Závesné kreslo na balkóne foto: iStock

6. Oživte balkón farbami, textúrami a vzormi

Namiesto klasického stolíka a stoličky si vytvorte exoticky a relaxačne pôsobiaci priestor pomocou zaujímavého koberca a vankúšov na sedenie. Materiály musia byť samozrejme odolné, aby vydržali záťaž poveternostných podmienok. Doplňte pekným podnosom na šálky a máte svoju súkromnú čajovňu na čerstvom vzduchu.

1426

7. Doplňte tienenie

Ak je vaša loggia otočená na juh alebo západ, budete potrebovať aj tieniace prvky. Markíza alebo slnečník môžu byť nielen funkčným ale aj pekným doplnkom. Vyberte si z dostupných možností, ktoré ochránia pred horúčavou a zároveň pomôžu vytvoriť atmosféru vďaka farbám, vzorom a textúram.

8. Pridajte svetlo

Ak chcete balkón využívať aj po zotmení, nainštalujte si vonkajšie osvetlenie. Treba pravdaže dbať na to, aby bolo vhodné do exteriéru. Ak sa nechcete zaoberať ťahaním elektriny na balkón, ale radi by ste mali príjemné osvetlenie a atmosféru, rozmiestnite jednoducho niekoľko lampášov s klasickými alebo LED sviečkami.

6512

Pri plánovaní treba brať do úvahy nielen estetiku, ale aj funkčnosť. V naozaj malých priestoroch treba kreatívne využiť každý centimeter. Je dobré si zobrať do ruky meter, papier a ceruzku a dôkladne všetko naplánovať. Dôležité sú aj proporcie – pri výbere zariadenia myslite na to, že sa tu uplatní skôr nábytok so subtílnou konštrukciou. Tiež sa môžete pohrať s vrstvením. Pridajte zaujímavé textílie - koberec, vankúše a deky, ktoré dodajú tú správnu bodku na dizajne.

Raňajkový stolík s pufom na balkóne foto: iStock

Pri zariaďovaní alebo renovácii sa inšpirujte fotkami pekne zariadených balkónov z rôznych kútov sveta. Na výber je aj veľa zaujímavých štýlov – niekto si chce priniesť trochu provensálskej alebo vintage atmosféry, niekto má rád čisté moderné línie a iný zase uprednostňuje ležérnosť v súčasnosti tak populárneho bohémskeho štýlu. Experimentujte aj s farbami a ich kombináciami. Modrobiela vám vytvorí chladivú prímorskú atmosféru, teplé zemité tóny kombinované s ornamentami navodia pocit exotickej dovolenky.

Aj ten najmenší balkón sa môže stať útulným miestom, kde budete radi tráviť svoj voľný čas.


Zdieľajte článok:

Ako si zariadiť loggiu alebo balkón - nábytok, rastliny, doplnky

Na začiatok stránky