Blog
Posvieťte si na výber svietidiel

Posvieťte si na výber svietidiel

Daša
Daša 03.06.2019
Svetlo je jeden z kľúčových elementov, ktoré dokážu z vášho bytu vytvoriť skutočný domov. Správne osvetlenie vytvorí krásny, funkčný a bezpečný priestor a umožní vám naplno si ho užívať.

Prirodzené aj umelé svetlo ovplyvňuje naše vnímanie farieb a textúr a tiež to, ako sa celkovo cítime v danom priestore. Svietidlá sú nielen funkčnými, ale aj výraznými dizajnovými prvkami v interiéri. Ich výber a správne rozmiestnenie je dosť náročná úloha. Preto je dobré vedieť niekoľko základných pravidiel ešte skôr ako sa rozbehnete do obchodu. Pozrime sa na to.

6458

Viac svetla neznamená automaticky lepšie osvetlenie. Dávajte dôraz na kvalitu, nie na kvantitu:

  1. Berte do úvahy činnosti, ktoré vykonávate v jednotlivých priestoroch a množstvo svetla, ktoré je tu potrebné. Inú intenzitu potrebujete v kuchyni nad pracovnou doskou, kde krájate zeleninu a inú v obývačke, kde len tak oddychujete. V spálňach a niekedy aj v obývačkách sú vhodnou možnosťou stmievateľné svetlá.

  2. Všímajte si aj prirodzené denné svetlo a jeho prípadný nedostatok v priestore.

  3. Pri navrhovaní systému osvetlenia v byte pracujte vo „vrstvách“ a vhodne rozmiestnite rôzne typy lámp, lustrov a svietidiel:

    • Centrálne alebo aj všeobecné, ktoré zabezpečuje celkové osvetlenie miestnosti. Väčšinou ide o stropné svietidlá, ktoré umožňujú hlavne orientáciu v priestore.

    • Miestne alebo aj pracovné slúži na dostatočné osvetlenie miesta, kde vykonávate úlohy a činnosti vyžadujúce intenzívnejšie alebo špecifické osvetlenie. Sú to napríklad bodové alebo trubicové svietidlá nad kuchynskou doskou, lampa na pracovnom stole alebo stojaca lampa pri priestore na čítanie.

    • Dekoračné osvetlenie dotvára atmosféru miestnosti. Môže osvetľovať obrazy, umelecké predmety, zaujímavé architektonické črty interiéru alebo môže byť dekoráciou aj samotné svietidlo.

  4. Nezabúdajte aj na technickú stránku – parametre ako životnosť použitých žiaroviek v jednotlivých svietidlách, spotreba energie a tiež výhrevnosť. Niektoré sa zvyknú zahrievať a preto, ak je svietidlo otvorené a ľahko dostupné, prípadne v kontakte s inými materiálmi, treba dávať pozor. Skontrolujte tiež stupeň krytia – IP. Vyjadruje totiž odolnosť voči prachu a pevným časticiam (prvá číslica) a voči vode (druhé číslo). Toto sa týka hlavne vonkajších a kúpeľnových svietidiel.

  5. Dôležitá je aj farba svetla, ktorá ovplyvňuje vnímanie a náladu. Biele až modravé svetlo je dobré v priestore, kde sa potrebujete sústrediť a dávať pozor na detaily. V oddychových zónach si doprajte radšej svetlo ladené do teplých žltých tónov.

6814

Pred nákupom plánujte

Veľa ľudí sa spolieha hlavne na centrálne stropné svietidlo, ktoré je niekedy jediným zdrojom svetla v miestnosti. Každá izba by však mala mať aspoň 2-3 zdroje svetla, aby sa dosiahlo harmonické osvetlenie.

Ešte pred ich výberom je dobré mať plán miestnosti a predstavu, na akú činnosť budete využívať jednotlivé časti priestoru. Pri návrhu pracujte v už spomenutých „vrstvách“: najprv umiestnite pracovné a miestne osvetlenie, ktoré vám zároveň určí, kam umiestniť centrálne svietidlo tak, aby sa vzájomne dopĺňali ale vedeli fungovať aj nezávisle od seba. Nakoniec sa pohrajte s rozmiestnením dekoračných svetiel.

Prejdite si postupne jednotlivé miestnosti. Najlepšie je začať kuchyňou, ktorá býva najrušnejšou časťou bytu. Tu pripravujete jedlá, stretáva sa tu rodina. Vhodné osvetlenie kuchyne je tu veľmi dôležité. Okrem centrálneho svetla (ktoré v menších kuchyniach s jedálenským kútom môže byť aj priamo nad jedálenským stolom) je potrebné aj osvetlenie pracovnej dosky. Najčastejšie je zabezpečené bodovými alebo trubicovými svetlami pod hornými skrinkami, aby sa predišlo tieňom na pracovnej ploche.

Bodové osvetlenie pracovnej plochy na kuchynskej linke foto: iStock

V obývačke nám asi najviac záleží na vzhľade a štýle osvetľovacích prvkov. Tu si môžete dovoliť vybrať naozaj zaujímavé a výrazné dizajny. Centrálny luster môžete doplniť menej nápadnými nástennými svietidlami. Stojanová lampa pri vašom obľúbenom kresle na čítanie je tiež vhodným doplnkom dizajnu interiéru. Útulnú atmosféru vyčarujú aj nábytkové svietidlá a samozrejme dekoračné lampy.

V detskej izbe potrebujete okrem centrálneho svetla predovšetkým pracovné lampy na stoloch, kde si deti píšu domáce úlohy a lampy pri posteli. U pracovnej lampy je dôležité vedieť nastaviť výšku a uhol dopadu svetla. Pri menších deťoch sú vhodné aj nočné lampy s tlmeným svetlom, ak sa deti boja spať v úplnej tme a tiež pre bezpečný pohyb v tmavej izbe v noci.

6815

V spálni je príjemné, ak sa svetlo dá stlmiť, ideálne ak sú ovládače aj blízko postele. Nezabúdajte na svietidlá na nočných stolíkoch, ktoré sú nielen funkčným ale aj zaujímavým doplnkom celkového dizajnu spálne.

Často zabúdame aj na dostatočné osvetlenie v kúpeľni. Okrem centrálneho svetla je dobré mať aj svietidlo nad alebo vedľa zrkadla nad umývadlom. Malo by byť umiestnené tak, aby nevrhalo tieň na tvár, keď sa chcú dámy namaľovať alebo páni oholiť. Najlepšie je mať tu svietidlo, ktoré vyžaruje jasné biele svetlo, aby neskresľovalo tóny pokožky.

Tmavý jedálenský stôl s bielymi čalúnenými stoličkami foto: iStock

Materiály, štýly a mierka

Ďalšou vecou, na ktorú si treba dať pozor, je mierka a veľkosť svietidiel vo vzťahu ku priestoru miestnosti a ostatnému zariadeniu. Berte do úvahy tiež výšku stropu. Niekedy je lepšie mať svietidlo, ktoré je nenápadne „prilepené“ na strope. Uistite sa tiež, že svietidlá nezasahujú do priestoru, v ktorom sa pohybujete – aby ste nemuseli obchádzať luster visiaci zo stropu alebo si zakaždým dávať pozor či nenarazíte čelom na lampu nad jedálenským stolom, keď si sadáte k večeri.

6503

Keď už máte predstavu koľko a aký druh svietidiel do jednotlivých izieb potrebujete, prichádza tá menej technická a zábavnejšia fáza. Vyberte si svoj štýl. Na trhu je nepreberné množstvo úžasných dizajnov. Skúste sa ale zamyslieť nad celkovým ladením vášho interiéru, pomôže vám to pri výbere.

Všimnite si aj materiály, z ktorých sú jednotlivé kusy vyrobené a ako tieto spolu pasujú. Sú kovové časti rovnakej farby (čierna, strieborná, medená)? Majú rovnakú povrchovú úpravu (matná, štruktúrovaná, hladká, lesklá)?

Zamerajte sa aj na materiál, farbu a textúru tienidiel. Máte radšej moderné jednoduché tvary zo skla či plastov, alebo vás oslovujú skôr textilné s ornamentami a textúrou v provensálskom štýle? Je dobré mať vzhľad svetelných zdrojov zladený, ale nemusíte sa kŕčovito držať jedného typu dizajnu. Zaujímavý alebo hravý akcent môže dať šťavu vášmu interiéru.

Takže vyzbrojení informáciami a plánom osvetlenia sa môžete vybrať do obchodov alebo na internet. A nezabudnite aj na tie malé dekoračné!

2242

Zdieľajte článok:

Svietidlá do bytu: čo potrebujete vedieť pri výbere

Na začiatok stránky