Blog
Interiérové dvere: Aké a za koľko?

Interiérové dvere: Aké a za koľko?

Jana
Jana 03.10.2018
Investovať do nových dverí v byte stovky, či tisíce eur? Dá na tejto položke pri stavbe domu či rekonštrukcii bytu ušetriť? Ceny interiérových dverí určuje najmä ich rozmer, povrchová úprava, materiál výplne, spôsob otvárania a zavesenia na pántoch.

Za pár minút "gúglenia" zistíte, že ceny interiérových dverí sa v eshopoch začínajú na úrovni okolo 30 eur. Ide pritom len o sumu za najjednoduchšie otočné plné dvere, ku ktorej treba pripočítať cenu za kľučku so zámkom a prípadne aj novú zárubňu. Rozpočet tiež zdvihne zameranie dverí vybraným dodávateľom, preprava a montáž.

Pri plánovaní nákupu nových dverí treba myslieť na to, že vybraný typ nemusí byť skladom a na dodávku si človek niekedy počká mesiac až dva.

Čo ovplyvňuje cenu dverí

V zásade platí, že cena za nové dvere záleží predovšetkým od ich rozmerov. V prípade štandardnej výšky a šírky rozhoduje materiál, z ktorého sú dvere vyrobené. Čím je kvalitnejší, tým sú drahšie.

Exkluzívne bezzárubňové dvere Exkluzívne bezzárubňové dvere foto: JAP

Vnútorná výplň

Spravidla najlacnejšie sú dvere s vnútornou výplňou z papierovej voštiny. Drahšou možnosťou sú dvere vyplnené drevotrieskovou doskou, a to plnou alebo odľahčenou. Pri špeciálnych termodverách či dverách do vlhka sa používa výplň z tvrdenej polyuretánovej peny.

Povrchová úprava

Vonkajší povrch môže byť potiahnutý fóliou, a to obyčajnou alebo CPL fóliou so zvýšenou odolnosťou voči poškriabaniu. Môže mať hladký, pórovitý či perlovitý povrch. Dvere tiež môžu byť lakované, s povrchom z laminátu alebo prírodnej dyhy.

7124

Špecialitou môžu byť dvere z kartónu, ktoré sú celkovo málo odolné, ľahko však menia vzhľad. Môžu slúžiť napríklad ako nenápadné šatníkové dvere, ak budú namaľované alebo otapetované rovnako ako stena.

Na opačnej, luxusnej strane sa nachádzajú dvere s lesklou povrchovou úpravou alebo s dekorom z kameňa.

Typ pántov

Lacnejšie vychádzajú dvere, ktoré majú viditeľné pánty, teda tzv. falcové alebo polodrážkové dvere. Pri bezfalcových dverách sú pánty skryté, ale za vyššiu „estetiku“ si treba priplatiť niekoľko desiatok eur. Platí pritom, že čím menšie pánty sú na dverách, tým je vyššia ich cena.

Skryté pánty bezfalcových dverí Skryté pánty bezfalcových dverí foto: Simonswerk

Kľučka a kovanie

K dverám si treba vybrať aj ladiace kovanie. To môže byť štítové, pri ktorom je na štíte kľučka aj zámok, alebo delené. Pri tzv. rozetovom kovaní je kľučka a zámok osobitne. Na výber sú rozličné tvary aj materiál.

Najlacnejšie kľučky s klasickým zamykaním na kľúč dostať aj za menej ako desať eur.

Zárubňa

V panelových domoch boli v minulosti osadené zväčša oceľové zárubne. Tie je možné pri výmene dverí obložiť drevenými zárubňami, ktoré budú ladiť s vybraným dekorom dverí.

7338

Pri novostavbe sa dajú rovno vybrať drevené obložkové zárubne alebo oceľové zárubne. Špecialitou sú zárubne, ktoré nevidno. Do steny sa zafixujú hliníkové profily ešte pred omietnutím a osadia sa len dvere.

Na novú zárubňu si treba v rozpočte vyčleniť najmenej sto eur.

Montáž

Okrem ceny interiérových dverí treba počítať s tým, že ich montáž môže stáť ďalšie desiatky eur za každý kus. Pri svojpomocnom montovaní si okrem naštudovania návodu treba zistiť, či tým kupujúci nepríde o záruku.

Cenové rozpätia

Najlacnejšie dvere, začínajúce okolo spomínaných 30 eur, bývajú štandardnej výšky a šírky, bez sklenených výplní, na povrchu potiahnuté obyčajnou fóliou, vo vnútri vyplnené papierovou voštinou, zavesené na viditeľných pántoch. Podobnú cenu majú aj lakované dvere naplnené voštinou.

Ceny pri laminátových dverách s voštinovou výplňou sa začínajú nad 50 eurami, dyhové dvere s rovnakou výplňou tesne pod stovkou eur. Na interiérové dvere z masívu vyplnené plnou drevotrieskovou doskou si už skôr treba pripraviť niekoľko stoviek eur.

Čím viac dreva obsahujú, tým sú drahšie a tiež ťažšie. U niektorých výrobcov môže cenu môže zdvíhať aj prípadná sklenená výplň, a to o zhruba päť desiatok eur.

Orientačný cenový prehľad

Interiérové dvere plné 80x197 cm vrátane pántov - bez zárubne, kovania a montáže Najnižšia cena od
Polodrážka, výplň papierová voština, povrch fólia 27 €
Polodrážka, výplň papierová voština, povrch drevená dyha 95 €
Polodrážka, výplň drevotriesková doska, povrch drevená dyha 115 €
Bezfalcové, výplň drevotriesková doska, povrch drevená dyha 260 €
Bezfalcové, výplň drevotriesková doska, povrch vysoký lesk 387 €
Zdroj: eshopy predajcov interiérových dverí 
7355

Ako si vybrať dvere podľa umiestnenia v byte

V prípade obmedzeného rozpočtu, resp. ak človek hľadí len na funkčnosť, stačí zájsť do prvého obchodu s dverami a vybrať si potrebný počet. Vedieť treba požadovanú výšku a šírku a to, do ktorej strany sa majú otvárať.

Rozmery

Štandardne sú dvere vysoké 197 cm a široké 60, 70, 80 či 90 cm. Najužšie sa zvyknú používať pri špajzách či šatníkoch. Dvere široké 70 cm bývajú na kúpeľniach a WC, pričom treba myslieť na to, že sa cez ne bude prenášať prípadná nová práčka, sušička, či vaňa. Širšie dvere sú na kuchyni, spálni či detskej izbe.

Dvere nemusia mať klasickú výšku, môžu siahať až po strop. Pri výške 240 či 270 cm si však treba na dvere pripraviť niekoľko stoviek eur.

Ako určiť či sú dvere ľavé alebo pravé Ako určiť či sú dvere ľavé alebo pravé foto: MPG Steel

Aké široké a vysoké by mali byť dvere, to si treba rozmyslieť pri stavbe nového domu či veľkej rekonštrukcii vopred a prispôsobiť tomu veľkosť stavebných otvorov. Zamyslieť sa treba tiež nad tým, aké široké budú zárubne a teda ako ďaleko od otvorov umiestniť vypínače či zásuvky.

Pravé alebo ľavé?

Dopredu si tiež treba rozmyslieť, či by dvere mali byť pravé alebo ľavé. Teda to, do ktorej strany sa budú otvárať. Ak dvere smerom k sebe otvárate doprava a pánty sú na pravej strane, ide o pravé dvere. Ak sa otvárajú do ľava s pántami na ľavej strane, ide o ľavé dvere.

Dvere sa majú otvárať tak, aby ste už na prahu, bez obchádzania krídla, videli väčšinu miestnosti a zároveň mali v dosahu vypínače. To znamená, že vypínače majú byť umiestnené na strane kľučky.

Izolačné vlastnosti

Ľudia s ľahkým spánkom sa môžu pri spálňových dverách zamyslieť, či investujú do špeciálnych protihlukových dverí. Vyrábajú sa v rôznych prevedeniach, pričom na pohľad sa od klasických dverí neodlišujú. Výrobcovia majú v ponuke niekoľko odstupňovaných úrovní utlmenia. Začínajú sa 27 decibeloch.

Drevené dvere nemusia dobre poslúžiť vo vlhkom prostredí, kde by sa mohli pokrútiť. Pre miestnosti s bazénom či vírivkou preto treba zvážiť dvere so špeciálnymi vodevzdornými vlastnosťami.

Termoizolačné dvere vhodné do technických priestorov Termoizolačné dvere vhodné do technických priestorov foto: Solodoor

Tzv. termodvere, ktoré vedia udržať chlad alebo naopak teplo, poslúžia pre pivnice, komory či rôzne technické miestnosti.

V ponuke sú aj protipožiarne dvere, ktoré zabránia na určitý čas šíreniu ohňa a tepla do ďalších miestností. Prikúpiť sa dá aj dymotesnosť. Oheň a dym udržia takéto dvere približne 15 minút až pol hodiny.

Čo radia interiéroví dizajnéri

Komu pri dverách záleží na dizajne, môže ich ladiť napríklad podľa štýlu nábytku. Do modernej obývačky si preto nedá rustikálne interiérové dvere.

9108

Farbu možno prispôsobiť podlahe, aby sa jej ideálne čo najviac priblížila. Prípadne dvere zladiť podľa farby steny, ktorá je vedľa nej. Ak je stena biela, biele by mali byť aj dvere. Možnosťou sú aj dvere „drevenej farby“, najlepšie v odtieni svetlého duba, v bielom obklade.

Keďže dvere dlhodobo ovplyvňujú interiér, nemali by byť v každej izbe iné. Treba si zvoliť centrálny priestor, ku ktorému sa dvere doladia a podľa nich dokúpiť aj do iných izieb.

Netradičné riešenia

Pri veľkom otvore, napríklad medzi obývačkou a chodbou, je možné zvoliť dvere dvojkrídlové. Tie nemusia byť klasické plné, lepšie môžu ukázať dvere s priehľadnou výplňou, prípadne celosklenené. Sklo môže byť číre, nepriehľadné či s potlačou.

Posuvné dvere zasúvané do púzdra v stene Posuvné dvere zasúvané do púzdra v stene foto: JAP

Alternatívou k vysokým dverám môže byť použitie nadsvetlíka. Teda nad klasické dvere umiestniť svetlík. Takýto model pomôže presvetliť úzku dlhšiu chodbu, a to aj pri plných dverách zaručujúcich súkromie.

Do chodby sa dá zvážiť aj použitie tzv. reverzných dverí, ktoré sa otvárajú do zárubne. Aj v prípade, že ide o dvere s polodrážkou, z jednej strany lícujú so zárubňou. Vzniká tak esteticky cenená jednotná rovina so stenou. Keďže sa časť krídla otvára vnútri zárubne, šetrí sa miesto. V prípade otvárania napríklad do úzkej chodby tak reverzné dvere plnia aj bezpečnostnú funkciu.

Ak sa do priestoru nezmestia klasické otočné dvere, problém vyriešia posuvné dvere – popri stene či do púzdra skrytého v stene, prípadne dvere zalamovacie.


Zdieľajte článok:

Ceny interiérových dverí: od čoho závisia a čo treba vedieť pred objednaním

Na začiatok stránky