Blog
Zenová oáza v japonskom štýle

Zenová oáza v japonskom štýle

Daša
Daša 20.01.2020
foto: iStock
Exotikou zaváňajúci japonský štýl v bývaní je u nás zatiaľ pomerne zriedkavý. Obľubujú ho tí, ktorí majú radi prehľadnosť až minimalizmus, v tomto prípade ešte okorenený štipkou ďalekého východu.

Pre japonský štýl je charakteristická jednoduchosť v tvaroch aj farebnosti. V miestnosti je minimum nábytku aj dekorácií. Typické sú ľahké posuvné steny s pravouhlým panelovaním a nízky nábytok.

Väčšina vecí je starostlivo odložená na svojom mieste a ukrytá v nenápadných úložných priestoroch. Zbierku suvenírov alebo vystavu darčekov od príbuzných tu určite nenájdete.

4463

Japonci sú známi tým, že sa snažia nájsť krásu v jednoduchosti. V súčasnom hektickom živote ľudia v našich končinách túžia po zjednodušení, návrate k prírode a harmónii. Niektorí to riešia príklonom k východným filozofiám alebo aj k  "upratovaciemu" lifestylu podľa známej blogerky Marie Kondo. Čoraz častejšie sa uplatňuje harmonické usporiadanie interiéru v duchu tradičného systému feng shui.

Súčasťou japonskej kultúry je princíp nehromadenia veci. Každý kúsok v domácnosti má svoj účel a mal by prinášať radosť. Nepotrebných vecí sa priebežne zbavujte. To vám umožní mať lepší prehľad a účelnejšie využívať to, čo už máte. Každopádne, v čistom, upratanom a prehľadnom interiéri sa každý cíti lepšie.

Tradičný japonský interiér foto: iStock

Kontext a história japonského štýlu

Japonsko a ďaleký východ inšpirovali Európu už v 19. storočí, keď vznikali tzv. žaponérie. Často mali zámožnejšie domácnosti jednu miestnosť - salón - zariadený v tomto duchu, niekedy však aj celý pavilón. Ten zvonka zdobili typické strechy v japonskom štýle. Vnútro bolo jednoduché a striedmo zariadené. Výzdobu tvorili charakteristické maľby krajiniek a tiež textílie na vankúšoch alebo veľkých ozdobných vejároch s orientálnymi florálnymi motívmi.

8292

Farby a materiály v japonskom štýle

Biela látková pohovka a nízky konferenčný stolík v japonskom štýle foto: iStock

Pre japonský štýl sú typické prírodné materiály - drevo, bambus, papier a tiež keramické a hlinené doplnky. Farebnosť je veľmi striedma. Drevené prvky sú buď v prírodnej farbe alebo namorené na tmavo. Akcenty sú červené a čierne, nájdeme tu však aj zlaté dekorácie. Kontrast tvoria biele výplňové plochy ľahkých posuvných stien, ktoré môžu byť z papiera alebo látky.

Dopĺňa ich prírodná béžová farba tatami rohoží, ktoré sú často používaným prvkom v tradičnom japonskom interiéri. Sú to rohožky, ktoré majú univerzálne využitie. Dá sa po nich chodiť ako po koberci, sedieť na nich, meditovať, cvičiť a dokonca aj spať – keď sa pridá futónový matrac. Napriek tomu, že japonské byty sú malé, pôsobia vzdušne.

4754

Ako si vyčarovať japonskú atmosféru

  • Základom je priestorová úspornosť a variabilita (v ideálnom prípade tradičné posuvné steny).
  • Vyskytuje sa tu mnoho symbolov (pre šťastie, úspech a pododobne), ktoré sa prejavujú v usporiadaní interiéru alebo v podobe artefaktov.
  • Nábytok je ľahký a jednoduchý – možno ho prenášať, interiéry nie sú preplnené.
  • Tvary sú skôr strohé a racionálne, vzory geometrické.
  • Textilné doplnky môžu byť aj pestré a vytvárajú zaujímavý detail v inak striedmom interiéri. Obľúbené sú červené, žlté alebo zelené s motívom kvetov alebo prírodných scenérií.
  • Okná ponechajte bez záclon. Môžete ich doplniť žalúziami alebo látkovými posuvnými panelmi - japonskými zástenami.
  • Klasickou dekoráciou je živý ministrom – bonsaj, či dômyselne naaranžované rastliny v štýle ikebana, ktoré sú odrazom veľkého záujmu Japoncov o prírodu.
  • Aj keď neovládate presné pravidlá japonského čajového obradu, môžete si vychutnať šálku kvalitného čaju z malých misiek a peknej konvičky. Naaranžujte ich na nízky stolík s vankúšmi na sedenie naokolo a máte japonskú atmosféru zaručenú.

Nízky drevený stolík s doplnkami v japonskom štýle foto: iStock

Vytvoriť si originálny japonský interiér tak, ako ho poznáte z fotografií a filmov, môže byť veľmi lákavé. Nie všetky jeho prvky však vyhovujú našim západným zvykom a požiadavkám na komfort v bývaní. Napríklad nízke sedenie na vankúšoch a spanie na futónoch by väčšinu Európanov čoskoro prestalo baviť.

Namiesto vankúšov na sedenie zvoľte radšej minimalistickú pohovku a futón na spanie nahraďte nižšou posteľou s jednoduchými čistými líniami. Tú správnu atmosféru dotvoria striedme dekorácie, či už dáte prednosť živému bonsaju alebo orientálnemu obrazu s prírodným motívom.


Zdieľajte článok:

Japonský štýl bývania: Minimalistická harmónia

Na začiatok stránky