Blog
Ako šetriť energie a znížiť náklady na bývanie. Tipy, ktoré naozaj fungujú

Ako šetriť energie a znížiť náklady na bývanie. Tipy, ktoré naozaj fungujú

Daša
Daša 13.11.2020
foto: iStock
Náklady na bývanie a chod domácnosti patria k tým väčším položkám v rodinnom rozpočte. Mnohokrát sa dajú výrazne znížiť a nemusíte kvôli tomu ani zmeniť svoj život od základov.

Niekedy sú potrebné väčšie úpravy ako napríklad zateplenie alebo kúpa nového úspornejšieho spotrebiča. Často však ide o malé zmeny v každodennom živote, ktoré keď sa zrátajú, majú veľký efekt. Treba len obmedziť plytvanie a trochu prekonať svoju pohodlnosť. Prečítajte s naše tipy na šetrenie v domácnosti.

Ako znížiť náklady na kúrenie

Keď chcete ušetriť na kúrení, základom je dobré zateplenie. V zime vás ochráni pred únikom tepla a v lete zase nepustí dnu horúčavy. No nielen obvodové steny sú dôležité, posvieťte si aj na tesnosť okien. Pri dodatočnom zateplení starších múrov dávajte pozor na dostatočné vetranie. Inak budete mať síce príjemne teplo, ale ohrozovať vás budú plesne.

V interiéri netreba prekurovať – celkom postačí 20 až 22 stupňov Celzia. Je to lepšie pre vaše zdravie a šetrí aj peňaženku. Ak ste naozaj veľmi zimomriví, môžete sa štýlovo zababušiť do mäkkej teplej deky.

7647

V byte s ústredným kúrením a klasickými radiátormi dbajte na to, aby neboli ukryté za nábytkom či závesmi, ktoré by bránili šíreniu tepla. Pomôcť si môžete aj špeciálnymi fóliami za radiátor, ktoré odrážajú teplo naspäť do izby.

V prípade, že plánujete nový dom alebo totálnu rekonštrukciu a máte možnosť vybrať si typ kúrenia, zvážte podlahové vykurovanie. Nielenže nebudete musieť pri zariaďovaní „obcházať“ radiátory, ale pri teplej podlahe sa cítime komfortnejšie už pri nižších teplotách.

Majitelia klimatizácií ich môžu využiť aj pri občasných chladných večeroch. Je to rýchlejšie a tiež úspornejšie než spustiť celý vykurovací systém.

Ako šetriť elektrinou a plynom

Biela škandinávska práčovňa s prírodnými doplnkami foto: iStock

Prvým krokom pre šetrenie elektrinou je výber a nákup spotrebičov s čo najnižšou spotrebou energie. Vyššie počiatočné náklady sa časom vrátia v podobe úspor za elektrinu. No nielen ich kvalita, ale aj spôsob používania veľmi ovplyvnia, koľko budete platiť.

Ak nemáte silne znečistené prádlo, perte ho pri nižších teplotách. Teplota 30 - 40 stupňov je dostačujúca na bežné znečistenie. Podobne je to aj pri umývaní riadov v umývačke. Nastavte ju na nižšiu teplotu a nespúšťajte poloprázdnu.

Odmrazovanie mrazničky nenechávajte na náhodu, vykonávajte ho pravidelne. Námraza výrazne zvyšuje spotrebu elektriny. Potraviny do chladničky nikdy nedávajte horúce – stúpne vnútorná teplota a okrem zvýšenia spotreby energie na chladenie sa vám potraviny skôr pokazia.

Televízor či počítač síce nemajú až takú spotrebu ako chladnička či práčka, ale ak si zvyknete vypínať ich namiesto ponechávania v standby režime, za rok si všimnete príjemnú úsporu.

6892

Ďalšou kapitolou je svietenie. Keď vymeníte všetky klasické žiarovky za úsporné a LED žiarovky, môžete ušetriť takmer 90 percent energie na svietenie. Samozrejmosťou je vypínanie svetla v miestnostiach, kde práve nie ste. Ak chcete urobiť aj niečo pre svoje zdravie, nesvieťte dlho do noci. To totiž narúša biorytmus a spôsobuje stres a nespavosť.

V kuchyni môžete šetriť tiež – stačí, ak si zvyknete dávať pri varení na hrniec pokrievku a nebudete pri pečení zbytočne často otvárať dvierka na vyhriatej rúre. Ak potrebujete zohriať vodu na čaj a kávu alebo aj na vajíčka či cestoviny, je lepšie použiť rýchlovarnú kanvicu, než zohrievať na plynovom sporáku.

Ako neplytvať vodou

Ako šetriť energie a znížiť náklady na bývanie. Tipy, ktoré naozaj fungujú - #949 foto: iStock

Základom pre šetrenie vodou je zamedziť prípadným únikom vody. Skontrolujte všetky vodovodné batérie, či niekde nekvapkajú, a tiež či nepreteká nádržka splachovača v záchode. Tam vám môžu nepozorovane odtekať peniaze.

Používanie úsporných sprchových hlavíc, duálne splachovanie na WC, ale aj páková batéria, kde rýchlejšie nastavíte teplotu vody než pri točení kohútikmi, pomôžu znížiť spotrebu vody. Ďalšie litre ušetríte ak sa budete sprchovať namiesto kúpania sa vo vani a ešte viac, keď si zvyknete na zastavovanie vody počas umývania zubov či holenia a mydlenia rúk. V kuchyni vám ušetrí vodu umývačka riadu - za podmienky, že ju nebudete púšťať poloprázdnu.

6952

Separovanie odpadu a kompostovanie

Vďaka konzumnému spôsobu života sa naša planéta čoraz viac topí v odpade. Separovanie, recyklácia a kompostovanie pomôžu nielen nášmu životnému prostrediu, ale aj nám. Triedením skončí na skládke menšie množstvo odpadu, než keby sme bez rozmyslu hádzali všetko do jedného kontajnera. Snažte sa separovať to, čo sa dá recyklovať. Pri plastoch a papieroch si zvyknite stlačiť objem – krabice rozoberte na plocho, plastové fľaše stlačte, aby zaberali menej miesta.

Veľký objem tvorí bio odpad. V rodinnom dome si môžete založiť kompost a tak získať kvalitné hnojivo. Ak klasický kompost nie je váš štýl, alebo vám ho nedovolí priestor, skúste elektrický kuchynský kompostér. Ďalšou možnosťou je vermikompostér (to je ten s milými a usilovnými dážďovkami), ktorý môžete mať aj na balkóne a viete si vybrať z naozaj príjemných dizajnov.

Ak bývate v dome, kde si platíte odvoz, môžete vďaka triedeniu prejsť na dvojtýždenný alebo dokonca mesačný vývoz odpadu a tým ušetriť.

Recyklácia

Ako šetriť energie a znížiť náklady na bývanie. Tipy, ktoré naozaj fungujú - #950 foto: iStock

Recyklácia pomáha znižovať množstvo odpadu a zároveň sa pri nej zabavíte. Staré oblečenie zmení funkciu na milé drobnosti, módne doplnky alebo trendový bohémsky koberec. Nábytok po zreštaurovaní chytí druhý dych a dodá domácnosti romantickú atmosféru. Nápadov a návodov je na internete mnoho a je len na vás, čím sa necháte inšpirovať. Veci, ktoré by inak skončili v odpade sa zmenia na niečo užitočné a dekoratívne.

 


Zdieľajte článok:

Ako šetriť energie a znížiť náklady na bývanie. Tipy, ktoré naozaj fungujú

Na začiatok stránky