Blog
Kompostovanie nie je veda

Kompostovanie nie je veda

02.03.2021
foto: iStock
Kompostovanie je prírodný a veľmi jednoduchý spôsob využitia biologického odpadu. Nezaberie veľa času a je overený generáciami našich predkov. Dochádza pri ňom k riadenému rozkladu bioodpadu za pomoci mikroorganizmov a pôdnych organizmov na organické hnojivo, ktoré potom znovu poskytuje živiny rastlinám. Takto sa elegantne a ekologicky zbavíte bioodpadu, ktorý môže tvoriť až 50 percent komunálneho odpadu. Kompostér je typickým doplnkom záhrady pri dome, ale kompostovať môžete aj vnútri v byte.

Umiestnenie kompostéra

Exteriérový kompostér umiestnite v záhrade tak, aby ste s domácim bioodpadom nemuseli nabehať kilometre. Zároveň nemusí byť priamo na očiach. Najvhodnejším miestom je tieň alebo polotieň, aby kompost nevysychal.

V byte je vhodných miest menej. Malý kompostér môže byť na balkóne (keď nemrzne), v pivnici alebo na chodbe. Elegantný dizajnový kompostér nemusíte vôbec ukrývať a ani obavy zo zápachu nie sú opodstatnené. Vhodne odvetraný kompost totiž nesmrdí a nehrozí ani nálet otravného hmyzu.

Plastový vermikompostér v zelenej farbe od Plastia.eu Plastový vermikompostér v zelenej farbe od Plastia.eu foto: Plastia.eu

Neprehliadnite:

Kompostér do bytu

Čoraz populárnejšie sú kuchynské kompostéry určené na vnútorné použitie - vermikompostéry. V nich sa za pomoci dážďoviek rozkladá organický kuchynský odpad na užitočný kompost.

Dážďovky si na rozdiel od iných domácich miláčikov vyžadujú len minimálnu starostlivosť. Pri vermikompostovaní potrebujete ako základ minimálne dve nádoby. Vrchnú s dierkovaným dnom – tu žijú dážďovky a sem sa dáva podstielka pre dážďovky. Podstielku tvorí organický kuchynský odpad, natrhaný kartón, kokosové vlákna a listy. Spodná nádoba je na prebytočnú vodu, tzv. dážďovkový čaj. Po zmiešaní s vodou ho môžete použiť ako tekuté hnojivo. 

Princíp vermikompostéra foto: iStock

Po čase, keď sa v komposte už nenachádza žiadna nespracovaná potrava, položte na vrch kompostéra nádobu s novou potravou pre dážďovky a počkajte, kým prelezú. Potom môžete vermikompost odobrať a použiť.

Existujú aj vermikompostéry s tromi či štyrmi nádobami. Ak to chcete najprv len vyskúšať, podľa návodov na internete si dokážete vyrobiť nenáročný domáci vermikompostér aj z obyčajného vedra alebo inej vhodnej nádoby. Máte však tiež na výber zo zaujímavých dizajnových kompostérov v rôznych farbách. Vďaka nim ekologická domácnosť nielen dobre funguje, ale aj dobre vyzerá. 

9153

Kompostér do záhrady

Pri výbere záhradného kompostéra si v prvom rade ujasnite, koľko biologického odpadu vyprodukujete. Podľa toho prispôsobte typ a veľkosť kompostéra.

Záhradný kompostér si môžete vyrobiť aj sami (drevený, plechový či tehlový), no ak nemáte čas, môžete si kúpiť už hotový. Tieto bývajú najčastejšie plastové. Zaberie menej miesta než napríklad tehlový alebo drevený a máte istotu, že je vhodne skonštruovaný.

Plastový záhradný kompostér foto: iStock

Ako správne kompostovať

Dobre fungujúci kompost musí mať dve hlavné zložky, ktoré treba rovnomerne premiešavať: dusíkatú (zvyšky ovocia, zeleniny, lístie a kvety) a uhlíkatú – suchšiu (piliny, konáriky, kúsky dreva). Suchšie a tvrdšie materiály treba čo najviac zmenšiť – posekať, podrviť alebo postrihať. Čím menšie kúsky do kompostéra dáte, tým bude proces kompostovania rýchlejší.

Ďalším dôležitým faktorom je správna vlhkosť. Bez nej kompost vysychá a nepracuje. Ak jej je priveľa, materiál začne plesnivieť a hniť. V horúcich dňoch teda kompost chráňte pred slnkom, prípadne aj polejte. Keď je naopak príliš vlhký, dodajte suchý materiál.

Kompost potrebuje prístup vzduchu. Je preto potrebné, aby mal kompostér vetracie otvory. Tiež je vhodné ho aj dvakrát ročne poprehadzovať, čím ho premiešate a prevzdušníte. Kompost zreje približne 6 mesiacov. Ak sa vám nechce čakať tak dlho, môžete pridať aj urýchľovač. Ten obsahuje mikroorganizmy, ktoré kompostovaniu napomáhajú.

9153

Čo patrí a čo nepatrí do kompostu

Nie každý organický odpad je vhodný na kompostovanie. Od materiálu, ktorý do kompostéra vložíte, závisí úspešnosť a kvalita kompostovania.

Do kompostu patria:

  • zvyšky zeleniny a ovocia
  • sáčky s čajom, kávová usadenina
  • škrupiny z vajíčok a z orechov (podrvené)
  • papier a papierové obrúsky (nie mastné ani potlačené farebnou potlačou)
  • tráva, seno, lístie, kvety
  • piliny, hobliny, nasekané konáre
  • studený popol z čistého dreva.

Drevený záhradný kompostér foto: iStock

Do kompostu nedávajte:

  • zvyšky mäsa a mäsových výrobkov, kosti
  • zvyšky varených jedál
  • chlieb a pekárenské výrobky
  • olej
  • mliečne výrobky
  • drevotrieska, lakované a chemicky ošetrené drevo
  • horúci popol
  • nerozložiteľný odpad.

Burinu kompostovať môžete, ale je potrebné ju najprv upraviť – nasekať a nechať skvasiť vo vode. Vyhnite sa však rastlinám napadnutým škodcami a chorobami. Tie by kontaminovali a tým znehodnotili celý kompost.

Vďaka triedeniu odpadu a kompostovaniu skončí na skládkach oveľa menej bio odpadu, ktorý by tam zbytočne hnil. Vraciate tak organický materiál naspäť do prírody a napomáhate zmenšovaniu množstva odpadu a znečistenia.


Zdieľajte článok:

Kompostovanie v domácnosti, v byte aj na záhrade - základné pravidlá

Na začiatok stránky