Blog
Vlhkosť v byte je dobrý sluha, ale zlý pán

Vlhkosť v byte je dobrý sluha, ale zlý pán

Miroslava
Miroslava 31.03.2021
foto: iStock
Obyvateľom panelákových bytov väčšinou strpčuje život suchý vzduch, keď sa relatívna vlhkosť pohybuje pod 35 percent, vo vykurovacej sezóne dokonca pod 20 percent. Naopak, majiteľov tehlových stavieb častejšie ako suchý vzduch trápi vysoká vlhkosť v byte (nad 60 percent), ktorá ide ruka v ruke so vznikom plesní.

Ani jedni, ani druhí si nemajú navzájom čo závidieť. Nadmerne suchý i vlhký vzduch má nepriaznivé účinky na ľudské zdravie, najmä na dýchacie cesty, a preto je nevyhnutné problémy s vysokou i nízkou vlhkosťou v interiéri adekvátne riešiť. 

Optimálna vlhkosť v byte podľa noriem

Na to, aby sme sa doma cítili zdravo a komfortne, potrebujeme v miestnostiach udržiavať primeranú teplotu a vlhkosť vzduchu. Zodpovedajúca teplota a ideálna vlhkosť vzduchu v interiéri predstavujú aj prevenciu vzniku čoraz rozšírenejšieho syndrómu chorých budov

Za ideálnu teplotu v izbe sa považuje 18 – 21 stupňov Celzia. Najvhodnejšia relatívna vlhkosť vzduchu je podľa tabuliek 45 – 55 percent. 

Na to, aby sme orientačne určili mieru zdravého prostredia v byte, stačí investovať niekoľko eur a zakúpiť si lacný teplomer s vlhkomerom. Ani kvalitný vlhkomer nestojí viac ako 20 – 30 eur. Poskytuje informácie o minimálnych a maximálnych nameraných hodnotách vlhkosti vzduchu za posledných 24 hodín. Disponuje blikajúcim varovným symbolom alebo zvukovým alarmom upozorňujúcim na prekročenie primeranej vlhkosti vzduchu a na zvýšené riziko tvorby plesní. 

Vlhkosť v byte je dobrý sluha, ale zlý pán - #975

Neprehliadnite:

Čo spôsobuje nadmerná vlhkosť v interiéri?

Vlhký byt, vlhnutie vnútornej steny domu alebo plesnivé rohy sú dôsledkom vysokej vlhkosti v interiéri. Tá so sebou prináša diskomfort a zdravotné ťažkosti. 

Všetci vieme o škodlivosti plesní v bytoch a domoch. Výskyt čiernej (čierno-zelenej) plesne vyskytujúcej sa vo vlhkom a teplom interiéri, známej ako Stachybotrys chartarum alebo Stachybotrys atra, a vôbec všetkých druhov plesní v domácnosti, sa spája s nepríjemnými symptómami. Sú to najmä bolesti hlavy, chronická únava, zvýšená teplota, podráždenie očí, kýchanie, vyrážky, podráždenie slizníc nosa, úst a hrdla, chronický kašeľ a kožné problémy (ekzémy).

U alergikov a astmatikov môžu byť príznaky prítomnosti plesní v obydlí ešte intenzívnejšie. Podľa vedcov z Brown University má výskyt plesní v domácnostiach vplyv aj na vznik depresie.  

Plesne v byte sú často príčinou chorôb, s ktorými nemajú na prvý dojem nič spoločné. Faktom je, že čím dlhšie ich ignorujeme, tým je väčšia pravdepodobnosť, že sa zdravotné problémy zhoršia. 

Bolesť hlavy foto: iStock

Lacné a účinné riešenia ako sa zbaviť vlhkosti v byte

Plesne nemajú rady sucho a prúdenie vzduchu. 

Suchší vzduch sa dá dosiahnuť buď znížením vlhkosti, alebo zvýšením teploty kúrením. Vyberte si úspornejšiu alternatívu, ktorá spočíva v znížení vlhkosti. Pri zaregistrovaní hlásenia vlhkomeru o vysokej vlhkosti vzduchu v interiéri jednoducho správne vyvetrajte. Dôležité je to najmä počas chladných mesiacov roka, pretože vysoká vlhkosť v dome je problémom najmä počas zimy. 

Ako vetrať? Najhoršie, čo môžete počas zimného obdobia urobiť, je pomaly vetrať cez ventilačku. Správne vetranie má byť intenzívne a pravidelné. Ak je to možné, tak  3 – 4 razy denne. To znamená, že okná otvoríte dokorán a na niekoľko minút urobíte prievan. Znakom toho, že ste dobre vyvetrali, je zmiznutie zarosenia z vonkajšej tabule okna. 

Sušiak na prádlo foto: iStock

So znížením vlhkosti pomôžu aj maličkosti. Vešanie bielizne na balkóne namiesto interiéru, zapnutý digestor pri varení, vetranie v kúpeľni po sprchovaní alebo použitie ventilátora na odvod prebytočných pár. 

Ďalším účinným spôsobom ako sa zbaviť vlhkosti v byte je použitie odvlhčovača. Niektoré vysúšače vzduchu disponujú špeciálnymi funkciami, napríklad schopnosťou sušiť bielizeň. Do domácností s alergikmi či astmatikmi sú vhodné multifunkčné prístroje  – odvlhčovače s čističkou vzduchu. 

Dôležité je skontrolovať technický stav okien, potrubí a dbať na dostatočné odsadenie nábytku od stien. 

9133

Suchý vzduch v byte a jeho riziká

Príliš nízka vlhkosť vzduchu je druhý extrém. Hovoríme o nej vtedy, keď je relatívna vlhkosť vzduchu v miestnosti pod 35 percent. 

Suchý vzduch sa spája s príznakmi ako zhoršenie stavu existujúcich ochorení dýchacích ciest (astma, bronchitída), bolesť hrdla, podráždenie očí (syndróm suchého oka, zápaly rohovky a spojiviek) a slizníc dýchacieho aparátu, zvýšená sekrécia hlienu, suchá pokožka, dermatitída, krvácanie z nosa, oslabená imunita a zvýšené riziko vzniku infekcií dýchacích ciest (chrípka, COVID-19) a dokonca aj dehydratácia.

Objavujú sa aj bolesti hlavy a ťažkosti so spánkom. Suché a teplé prostredie spálne býva častou príčinou chrápania i upchatého nosa. 

Dizajnový zvlhčovač vzduchu foto: iStock

Tipy na zvlhčenie vzduchu

Poradiť si so suchým vzduchom je o niečo jednoduchšie, ako sa zbaviť vlhkosti v dome. Ak potrebujeme suchý vzduch zvlhčiť, dbáme na nárazové a krátke vetranie niekoľkokrát denne rovnako, ako je to v prípade vysokej vlhkosti v byte. 

Výbornú službu preukážu zvlhčovače vzduchu. Ceny tých najlacnejších sa pohybujú zhruba do 40 eur. Existuje niekoľko typov zvlhčovačov – ultrazvukové, diskové, tvoriace horúcu paru a zvlhčovače s filtračnými kazetami. V závislosti od konkrétneho produktu môžeme do zvlhčovača pridať morskú soľ alebo esenciálne oleje. 

9136

Mnoho budúcich rodičov si kladie otázku, ako zvlhčiť vzduch pre bábätko. Ideálnym riešením je kvalitný zvlhčovač, ideálne s čističkou vzduchu. 

V prípade, že nemáme k dispozícii domáci zvlhčovač vzduchu, môžeme použiť jednoduché triky na zvlhčenie vzduchu, napríklad vešanie vypratej bielizne na sušiak v interiéri, otvorenie dverí kúpeľne po sprchovaní, používanie keramického odparovača na radiátor (alebo nádoby s vodou), prevesenie mokrého uteráka cez radiátor a podobne. 

Prirodzeným zdrojom vlhkosti sú aj izbové rastliny.


Zdieľajte článok:

Vlhkosť v byte je dobrý sluha, ale zlý pán

Na začiatok stránky