Blog
Ako na zeleň v byte: Svokrin jazyk do spálne nepatrí!

Ako na zeleň v byte: Svokrin jazyk do spálne nepatrí!

24.02.2020
foto: iStock
Zeleň v byte pomáha načerpať energiu a uvoľniť sa od stresu. Znižuje koncentráciu chemických zlúčenín a prachu vo vzduchu a zvyšuje jeho vlhkosť, čo prospieva pľúcam. Zelená farba navyše upokojuje unavené oči.

Pri rozmiestňovaní rastlín v byte sa riadime nielen estetickým cítením, ale aj vhodnosťou zelene podľa účelu miestnosti, orientácie na svetové strany a množstva svetla v priestore. Tu je zopár tipov, ako si vhodne zazeleniť byt:

Bylinky do kuchyne

Nadšencom zdravého a chutného domáceho jedla určite nechýbajú v kuchyni kvetináče s bylinkami. Umiestňujeme ich najčastejšie na parapet alebo blízko okna, tak, aby boli po ruke. Ideálne je, ak máte kuchyňu otočenú na východ.

Biela kuchynská linka s ružovými doplnkami v retro štýle foto: iStock

Najčastejšie tu nájdeme bylinky vhodné do varenia, šalátov alebo bylinkového masla – klasický petržlen, orientálne voňajúci koriander, korenistú pažítku, ale aj tymián či bazalku. Obľúbené sú aj bylinky do čaju – materina dúška, medovka, šalvia, mäta alebo čoraz populárnejšia sladká stévia.

Neprehliadnite:

1426

Rastliny na balkón

Po pochmúrnej zime nás slnko začína ťahať von a rašiaca zeleň inšpiruje, aby sme si aj doma vytvorili malý oddychový kútik s rastlinami. Pri ich výbere zohľadníme orientáciu balkóna na svetové strany - chceme predsa, aby sa našej zeleni dobre darilo.

Biely stolík s kovovými nohami na malom balkóne foto: Unsplash / UL

Najbežnejšie sú hranty s kvetmi na zábradlí, hlavne ak máme menší balkón. Obľúbené sú aj zelené steny s konštrukciou na vedenie popínavých rastlín. Je len na vás, či uprednostníte farebné kvety alebo rastliny so zaujímavými listami v rôznych odtieňoch zelenej. A môžete sem rozšíriť aj svoju zbierku byliniek z kuchyne.

Rastliny vhodné do spálne

V spálni naberáme energiu do ďalšieho dňa. Tu umiestnené rastliny by mali byť svieže, bez suchých častí a ideálne s okrúhlymi listami, ktoré symbolizujú zdravie.

Manželská posteľ s ružovou dekou v industriálnej spálni foto: iStock

Tie so špicatými listami radšej presunieme do inej miestnosti, v spálni by mohli pôsobiť rušivo. Vyhneme sa aj výrazne voňajúcim rastlinám, aby nenarúšali spánok a odpočinok.

Rastliny vhodné do tieňa

Nie každý kút v byte je plný svetla. Máte niektoré časti bytu otočené na sever, prípadne kúty ďaleko od okna, ktoré by ste radi vyzdobili zeleňou? Sú aj rastliny, ktorým tieň prospieva.

Svokrin jazyk pozná asi každý. Zvládne slnečné miesta, ale dobre sa mu darí aj v tieni. Elegantný zamioculcas je odolná rastlinka, ktorá podobne ako svokrin jazyk dobre znáša stanovištia od slnečných až po tienisté. Vhodný je pre zábudlivcov, keďže lepšie znesie suchšiu zeminu ako prelievanie.

1426

Ďalšou rastlinou, ktorá zvládne tieň, je dracéna. Tá však obľubuje viac vody, tak si ju všímajte častejšie. V tienistých interiéroch sa bude dariť aj papradiam, ktoré sú na podobné podmienky zvyknuté z hustých lesov. Treba dať pozor na to, aby mali dostatok vlahy a odmenia sa vám svojimi nádherne ozdobnými listami.

Pri hľadaní vhodných rastliniek do tieňa väčšinou funguje jednoduchá pomôcka – čím tmavšie listy, tým menej svetla rastlinka potrebuje.

Pohlcovače elektrosmogu

Čoraz väčším problémom v interiéroch je elektrosmog. Okrem neho ohrozujú zdravie aj rôzne chemikálie v stavebných materiáloch a tiež všadeprítomný prach. Mnohé rastliny majú schopnosť aspoň čiastočne tieto škodliviny eliminovať.

Písací stôl a kovová stolička vo svetlej pracovni s rastlinami foto: iStock

Medzi najlepšie pohlcovače elektrosmogu patria nenáročné kaktusy. O tých sa hovorí, že dokážu dokonca znižovať bolesť hlavy. Medzi „záchrancami zdravia“ nájdeme aj elegantný zamiokulkas či nenáročnú dracénu. S elektrosmogom pomôže svokrin jazyk a zelenec, ktoré čistia ovzdušie aj v tienistejších bytoch.

Vhodná je tiež aloe vera. Nevyžaduje veľa zálievky, má však rada svetlo. Nielenže vyčistí vzduch a skrášli prostredie, ale môžeme ju využiť aj pri poraneniach a problematickej pleti.

Na záver niekoľko pravidiel pre dopĺňanie interiéru zeleňou:

  • Rozmery rastlín prispôsobíme rozmerom miestnosti. V menších využijeme hlavne parapety, prípadne prázdny kút premeníme na relaxačný priestor so zeleňou.
  • Rastliny by nemali zatarasiť prístup k oknu, skrini alebo brániť vytiahnutiu zásuvky na komode.
  • Väčšie rastliny umiestňujeme na podlahu, menšie na parapet, police, odkladacie stolíky alebo komody.
5909
  • Kvetináče vyberáme tak, aby sa štýlom a farbou hodili do interiéru. Do rustikálneho alebo provensálskeho sa hodia terakotové a kameninové v prírodných a svetlých farbách so zaujímavou štruktúrou, v moderných a minimalistických zase uprednostníme jednoduché tvary, ale môžeme siahnuť po novších materiáloch.
  • Kvetináče by svojim tvarom, farbou a zdobením by nemali konkurovať rastlinám ani interiéru, ale ich vhodne dotvoriť a vniesť zaujímavý detail.

Svieža zeleň doplní a skrášli každý štýl. Najviac rastlín však nájdeme v bohémskych interiéroch, ale tiež v rustikálnych či provensálskych, kde vytvárajú pocit domácej pohody a vnášajú do bývania obľúbený prírodný prvok.


Zdieľajte článok:

Rastliny v byte: Tipy ako si vhodne zazeleniť domov

Na začiatok stránky