Blog
Keď tvorivá práca šetrí prírodné zdroje

Keď tvorivá práca šetrí prírodné zdroje

Stanka
Stanka 16.04.2019
Realitná maklérka Natália Dobročáni našla záľubu nielen v nehnuteľnostiach, ale aj v renovácii nábytku. Spolu so sestrou Barborou Kopeckou maľujú a prerábajú nechcené komody, skrinky a stolíky, ktoré robia ľuďom radosť aj v modernom bývaní. Kreatívna práca je pre nich meditáciou a na retro kúsky nedajú dopustiť ani vo vlastných domácnostiach.

Úprava starého nábytku je zaujímavé hobby. Čo vás k nemu priviedlo?

S maľovaním nábytku začala už asi pred 6 rokmi sestra, ktorá v tom čase žila v Anglicku. Starší či starožitný nábytok je v Anglicku bežne dostupný, veľmi lacný, a hlavne veľmi krásny. Za pár libier viete zohnať ozaj čarovné kúsky, tak typické pre anglický vidiecky štýl. Možno aj preto tu vznikli kriedové, teda chalk paint farby, s ktorými viete v krátkom čase premeniť ťažkopádne tmavé drevené nábytky na svieže solitéry, ktoré pôsobia v interiéri útulne a mäkko.

Neprehliadnite:

Ich použitie je nenáročné a čo je najlepšie, dá sa nimi natrieť takmer každý povrch bez špeciálnej úpravy nábytku. Teda chytajú aj na drevotriesku či lakované povrchy. Sú ekologické, vodou riediteľné. Keď som sestru navštevovala, jej byt bol stále iný, nábytok maľovala a keď ju omrzel, predala ho a kúpila opäť niečo nové.

Chalk paint farby sa neskôr začali predávať aj u nás na Slovensku, takže som začala maľovať aj ja. Rovnako ako sestra, aj ja som mohla neustále meniť nábytok. Alebo jeden kúsok premaľovať viacerými odtieňmi. Je to tvorivá práca s okamžitým výsledkom. Každá práca pomocou rúk je pre človeka podľa môjho názoru veľmi prospešná, je to taký druh meditácie. Keby ľudia viac tvorili, možno by boli šťastnejší.

Keď tvorivá práca šetrí prírodné zdroje - #586 foto: Patty a Selma

V porovnaní s Anglickom je u nás starožitný nábytok menej dostupný. Odkiaľ pochádzajú kúsky, ktoré prerábate?

Nábytok hľadáme väčšinou na rôznych bazárových portáloch alebo v skupinách na sociálnych sieťach. Poklady sa občas dajú nájsť aj pri kontajneroch. Čo je pre iných odpad či stará, nepoužiteľná vec, je pre nás kúsok, ktorý môže ešte parádne poslúžiť.

Dá sa podľa vás pretvoriť nábytok tak, aby ostala zachovaná jeho pôvodná atmosféra, no zaujal aj v modernom interiéri?

Základ je rozoznať na danej veci, či má ešte potenciál, či už s úpravami alebo bez. Medzi bežné úpravy patrí pridanie nožičiek na obyčajnú hranatú komodu, alebo výmena úchytiek. Už po takejto malej zmene získa nábytok nový vzhľad.

5504

Pri kúpe nábytku máme obvykle predstavu o tom, akým smerom sa v renovácii uberieme. Na starších nábytkoch milujeme detaily - akým systémom sú zavesené dvierka, pripevnené nohy... Koľkokrát žasneme nad kvalitnou prácou - je to úplné pohladenie na duši - vidieť prácu majstra pred nami. Preto sa snažíme všetky pôvodné prvky zachovať a doladiť ich farebne tak, aby nábytok poslúžil aj v dnešných interiéroch, aby znovu ožil.

Nám sa napríklad veľmi páči umiestnenie kusu starožitného nábytku v modernom interiéri alebo farebne výrazný kúsok v izbe zariadenej v jednotnom bledom tóne.

Čo je pre vás najväčšou výzvou alebo prekážkou v procese renovácie?

Častým problémom pri nábytku starom osemdesiat až sto rokov je červotoč. Máme preto radšej mladšie kusy vyrobené z drevotriesky, ktoré sú navyše ľahko dostupné, keďže sú často určené na vyhodenie ako prvé. Momentálne nám robí najväčšiu radosť nábytok zo 70. a 80. rokov.

Keď tvorivá práca šetrí prírodné zdroje - #585 foto: Patty a Selma

Asi najťažším krokom pri samotnej renovácii je výber vhodnej farby, ktorá daný kus nábytku podčiarkne. Nie každá farba sa hodí na konkrétny tvar, aspoň my to tak cítime. Je to podobne ako s ľuďmi – niekto v žltej žiari, iný v nej vyzerá unavene. Občas sa nám stane, že ideme do tmavšej farby, lebo chceme dosiahnuť eleganciu. Zistíme však, že v tmavej farbe zosmutnel a premaľujeme ho. Ako vravím, je to vždy otázka pocitu a aj osobného vkusu. Farieb sa netreba báť.

Koľko času strávite pri renovácii jedného kusu nábytku?

Je to veľmi individuálne, závisí od povrchu či veľkosti nábytku. Ak chceme premaľovať drevený stôl s hladkým povrchom, dokončíme ho za jedno popoludnie. Ak sú to lakované povrchy, treba viac vrstiev farby, prípadne lak odstrániť. Každé ďalšie úpravy sú čas naviac. Pri retro nábytku dávame dole lakovanú vrstvu, brúsime... Napríklad menšia retro komoda nám zaberie asi dva dni.   

Prečo majú podľa vás ľudia záujem o retro nábytok? Je to skutočne štýl, ktorý môže oceniť každý?

Retro štýl vie byť elegantný, farebný, zábavný aj nápaditý. Využívame motívy kvetov aj grafické prvky, či ich kombinácie. Každý môže nájsť čosi, čo sa mu páči.

5757

Nejde tu iba o módu. Pokiaľ sa rozhodnete využiť nábytok z minulosti, šetríte prírodné zdroje. Ľudia sa zaujímajú o to, čo jedia a pijú, čo si obliekajú, obklopujú sa vecami, ktoré nie sú len na jedno použitie, a podporujú lokálnych predajcov. To, čo sa v našom prípade začalo ako voľnočasová záľuba, pomaly premieňame na firmu.

Aj naše domácnosti sú zariadené retro a starožitným nábytkom. Meníme ho podľa nálady alebo podľa ročných období, je to zábava a neprestáva nám robiť radosť.

Venujete sa okrem renovácie nábytku aj inej kreatívnej činnosti?

Sestra tvorí šperky z drahých kameňov, viac-menej pre osobnú potrebu, prípadne ako darček. Ja sa venujem realitám, kde sa okrem klasického predaja či prenájmu venujem aj zariaďovaniu interiérov pred fotením, tzv. home staging. Zariaďujem aj nehnuteľnosti určené na prenájom, ak takú službu klient požaduje.

Internetový obchod Natálie a Barbory môžete nájsť na www.sashe.sk/pattyaselma.


Zdieľajte článok:

Natália Dobročáni: Renovovaný retro nábytok šetrí prírodné zdroje

Na začiatok stránky