Blog
Vyberáme matrac do detskej postieľky

Vyberáme matrac do detskej postieľky

22.05.2019
foto: Pexels / PexL
Vybrať si matrac do detskej postieľky nemusí byť veda, ak si pomôžete naším krátkym sprievodcom. Nájdete tu informácie o rozmeroch, materiáloch, tvrdosti aj cenách detských matracov.

Pri zariaďovaní detskej izby sa treba popasovať s mnohými výzvami, no tou najväčšou je asi kúpa matraca do detskej postieľky. Novorodenci preležia väčšinu dňa, preto je matrac mimoriadne dôležitý. Aký materiál je najlepší? Akú veľkosť zvoliť? Je lepší tvrdý alebo mäkký matrac? To všetko sa dočítate v našom článku.

1. Správne rozmery sú základ

Matrac musí presne kopírovať veľkosť postieľky, takže si ju starostlivo odmerajte. Dávajte pozor na to, aby medzi matracom a okrajom postieľky nevznikli medzery, do ktorých by sa mohla dieťaťu zakliesniť ruka alebo noha.

Štandardná veľkosť detského matraca je 120x60 cm. Niektoré majú rozmery aj 140x70 cm. Ideálna hrúbka je 8 cm.

8392

2. Bezpečnosť vždy na prvom mieste

Kupujte zásadne matrace s certifikátmi kvality a s dokladmi o pôvode materiálov. Len tak si môžete byť istí, že nový matrac bude nezávadný pre zdravie dieťaťa. Najlepšie matrace sú tie, pri výrobe ktorých neboli použité lepidlá.

3. Vyberte vhodný materiál

Z hľadáčika môžete hneď vylúčiť matrace vyrobené z pamäťovej peny, ktoré sú pre malé deti nevhodné. Pre bábätko sú ideálne matrace vyrobené zo studenej peny alebo z prírodného kokosového vlákna.

Ide o materiály vyznačujúce sa priedušnosťou a dlhou životnosťou. Dobre odvádzajú vlhkosť a majú antibakteriálne a antialergické vlastnosti. Tiež zaručia ideálnu oporu chrbtici.

Detská izba v romantickom štýle Detská izba v romantickom štýle v modre-bielej farebnej kombinácii. Postieľka s baldachýnom, biela ohrádka na hranie, zásuvková komoda. foto: Pixabay / CC2.0

Stredne tvrdé matrace s kokosovým vláknom majú vynikajúce ortopedické vlastnosti a neprebývajú v nich roztoče či plesne. Vhodné sú aj matrace vyrobené z niekoľkých vrstiev. Napríklad kombinácia molitan-kokos alebo kokos-molitan-kokos či pohánka-molitan-kokos. Vhodný materiál je aj latex, ktorý je mäkší a zabezpečí dieťaťu pohodlie.

4. Tvrdý alebo mäkký?

Aj keď tvrdšie matrace na prvý dotyk nepôsobia príliš pohodlným dojmom, pre dieťa sú dobrou voľbou. Ideálne sú stredne tvrdé.  O mäkkých matracoch radšej neuvažujte, dieťaťu môžu škodiť pri vývine chrbtice a kostí. Vhodný nie je ani príliš tvrdý matrac, ani matrac s rôznymi zónami tvrdosti.

4939

5. Ďalšie tipy, ktoré môžu pomôcť

Dieťa sa v postieľke potí, preto je vhodné zakúpiť snímateľný poťah na matrac, ktorý môžete bez problémov vyprať. Vyberajte si matrace vyrobené z prírodných materiálov a pri výbere dbajte najmä na priedušnosť. Zakúpiť si môžete aj chránič na matrac, ktorý predĺži jeho životnosť, je nepremokavý a chráni ho pred zašpinením.

6. A čo cena?

Pri kúpe detského matraca odporúčame investovať do kvality. Príliš drahý matrac sa však niekedy nemusí vyplatiť, pretože často platíte len za značku. Penové matrace sa dajú kúpiť v cene od 10 eur. Molitanové matrace v kombinácii s kokosovou vrstvou môžete kúpiť od 20 eur.

Drahšie sú kokosové matrace s latexom, ktoré začínajú na cene 50 eur. Matrace, ktoré ponúkajú dve rôzne strany, mäkšiu a tvrdšiu, môžete kúpiť za 70 eur. Poťahy niektorých matracov obsahujú antibakteriálne pôsobiace striebro. Čakajte však cenu nad 100 eur.


Zdieľajte článok:

Ako vybrať matrac do detskej postieľky

Na začiatok stránky