Blog
Štyri úspešné blogerky, štyri pohľady na bývanie

Štyri úspešné blogerky, štyri pohľady na bývanie

Miroslava
Miroslava 03.12.2019
foto: dcerka.sk
Žijú aktívne, milujú svoju prácu, majú zaujímavé hobby, ovplyvňujú druhých a to všetko sa odzrkadľuje aj v ich bývaní.

Domov je pre štyri slovenské influencerky miestom, kde pracujú, venujú sa svojim koníčkom, vychovávajú deti, stretávajú sa s priateľmi, či oddychujú. Zaujíma vás, ako vyzerá spálňa, detská izba či kuchyňa známych blogeriek? Prezradili nám to ony samy. 

Neprehliadnite:

Linda: Spálňa ako oáza odpočinku i úložný priestor

Spálňa slúži nielen ako zóna oddychu, ale aj na uskladnenie šiat, topánok a ďalších vecí potrebných k životu.

Ako zo spálne vydolovať čo najviac odkladacieho miesta? Jedným z najlepších riešení sú vstavané skrine vyrobené na mieru. Na zahodenie nie sú ani zásuvky pod posteľou, štýlová komoda na uloženie menších kúskov oblečenia, doplnkov či bižutérie. Dodatočné skladné miesto sa dá získať aj namontovaním tyčí a vešiakov na odevy. Praktický je aj rozkladací stojan na šatstvo a topánky.

Linda Babušík Adamčíková – LAPKINN Linda Babušík Adamčíková – LAPKINN foto: Lapkinn

„Teší ma najmä samostatná skriňa na topánky, v ktorej mám jednotlivé páry pekne poukladané na poličkách. Keďže odkladacích priestorov nie je nikdy dosť, musím to pravidelne riešiť predajom oblečenia a doplnkov, prípadne posúvaním vecí blízkym alebo charite. Aspoň pravidelne prevzdušním šatník a vyčlením z neho menej kvalitné a nepotrebné kúsky,“ hovorí módna blogerka Linda Babušík Adamčíková – LAPKINN, pre ktorú bola kľúčovým elementom pri zariaďovaní spálne posteľ s kvalitným matracom. Spolu s manželom tiež kládli dôraz na odkladacie priestory, čiže stavili na skriňu vyrobenú na mieru.

Linda patrí medzi akčné ženy a aj budúce mamičky. Ako vyriešila detskú izbu? „Kým bude naše ,babušiatko' malé, chceme, aby bolo s nami v spálni. Až časom budeme riešiť samostatnú detskú izbu. Keďže sme už pri zariaďovaní bytu počítali s tým, že dieťa bude s nami odmalička, vyčlenili sme v spálni dostatok priestoru na postieľku a odkladací priestor. Na túto zariaďovaciu fázu sa veľmi teším. Už teraz máme vybrané zariadenie a bytové doplnky. Všetko by malo byť v minimalistickom a škandinávskom štýle,“ prezrádza Linda.

Mirka: Živá detská izba na hru, učenie i odpočinok

Spoločné spanie s rodičmi je pre malé deti zárukou bezpečia. S pribúdajúcim vekom však narastá potreba vlastného priestoru. 

Podobne to bolo aj v prípade známej blogerky Miroslavy Dobis Michalkovej – FashionSpy. „Keď sme zariaďovali detskú izbičku, náš starší syn Matias bol ešte v brušku. Príchodu prvorodeného sme prispôsobili celý výber. Izba bola v pastelových farbách (sivá s béžovou) a prebaľovacím kútikom a postieľkou. Odvtedy však prešlo 5 rokov a my máme 2 deti, ktoré už nie sú bábätká, a tak sme sa pustili do renovácie izby. Všetko sa podriaďuje najmä priestoru, ktorý je veľmi limitovaný. Izba má len 10 metrov štvorcových, a tak sme si na pomoc zavolali odborníčku, Zuzanu Ulíkovú z Dezire.sk, ktorá nám navrhla riešenie poschodovej postele,“ spomína Mirka.

Detská izba v byte Miroslavy Dobis Michalkovej – FashionSpy Riešenie detskej izby v byte Miroslavy Dobis Michalkovej, návrh Zuzana Ulíková/Dezire.sk foto: Dezire.sk

Na čo všetko treba myslieť pri zariaďovaní detskej izby? Jednou z hlavných vecí je kvalitný drevený nábytok z kategórie „ekologický“, ideálne s oblými hranami, skrytými kovaniami a skrutkami a, samozrejme, v prípade menších detí aj s posteľou disponujúcou zábranou. 

Do detskej izby sú stvorené drevené, korkové a bambusové podlahy. Nič nepokazíme ani voľbou linolea či marmolea. Samozrejme, chýbať by nemal ani koberec na hranie, pričom preferujeme praktické kusové koberce s označením antialergické.

Hravosť môžeme do detskej izby priniesť nielen rôznorodými hračkami, farebnými úložnými boxami, ale aj správnym výberom farieb na stenu. „Volili sme tapety v kombinácii s drevom na stene, ktoré zútulnia priestor. Výber koberca bol pri dvoch chlapcoch jednoznačný, a tak v izbičke bude koberec s autodráhou, po ktorej budú jazdiť. Čo sa týka farebnosti, stavili sme na šedú,“ hovorí blogerka a mama dvoch nezbedníkov.

Ivana: Príjemne zariadená kancelária aj domáca pracovňa

Šéfa či kolegov si nevyberieme, ale máme možnosť skrášliť si pracovné prostredie tak, aby v nás vyvolávalo pozitívne emócie. Už len fotografia z rodinnej dovolenky alebo kytica čerstvých voňavých kvetov na pracovnom stole dokáže s náladou urobiť divy.

Ako zútulnila klasické kancelárske priestory blogerka Ivana Klepáčová – Mademoiselle IVA? „Svoj pracovný priestor som si zútulnila vecami, ktoré mám rada a snažila som sa zo ,sterilného' miesta urobiť útulnú kanceláriu. Na stole nesmú chýbať kvety. Najradšej mám rezané v mohutnej sklenenej váze, ale kolega má alergiu, takže som hľadala alternatívu. Nakoniec som našla kvety, ktoré kvitnú veľmi zriedka a kúpila si aspoň kvetináč ozdobený kvetinami. Ako milovníčka krojov a výšiviek som paravan slúžiaci na rozdelenie stolov premenila na nástenku s obľúbenými fotografiami výšiviek, ktoré cez prestávky ,študujem', a starými čiernobielymi fotkami rodinných príslušníkov v krojoch. Na stole mám veľa farebných ceruziek, zopár drobností, ktoré som dostala ako darček a na stene mi visí kalendár so slovenskými hradmi, ktoré by som chcela navštíviť. Pod klávesnicou mám podložku veľkej mapy sveta, pri ktorej sa sem-tam zasnívam a cestujem. Vedľa stola som doplnila kreslo vo výraznej červenej farbe a plechovú skriňu so spismi som premenila na spomienky v podobe magnetiek z mojich ciest,“ vymenúva tipy na oživenie kancelárie Ivka pracujúca s číslami a počítačom.

V kancelárii a domácej pracovni Ivany Klepáčovej – Mademoiselle IVA V kancelárii a domácej pracovni Ivany Klepáčovej – Mademoiselle IVA foto: Mademoiselleiva.com

Vo voľnom čase sa mladá blogerka venuje záľubám, napríklad ručným prácam, čítaniu, foteniu a blogovaniu. Tomu má prispôsobené aj domáce pracovisko. „Pracovný kútik mám pri okne, kde mám aj knižnicu a komodu s pomôckami na vyšívanie a DIY tvorbu. Všetky veci majú svoje miesto, väčšinou sú v šuplíkoch, a teda ich nevidím,“ hovorí úspešná mladá dáma, milovníčka kníh a cestovania.

Iva má doma stovky knižiek a vyriešila to kúpou vysokej rohovej knižnice. „To, kam umiestniť knihy, riešim vždy, keď si kúpim nejakú novú. Pre mňa je ukladanie kníh veľkým relaxom. Dokážem aj hodiny prekladať knihy podľa zamerania a veľkosti, kým pekne nezapadnú do seba. V knižnici ich mám poukladané v troch radoch, v komínikoch alebo rôzne pootočené, takže ich množstvo na prvý pohľad vyzerá menšie, ako v skutočnosti je. Sú rozdelené podľa témy – na jednej poličke sú knihy o vyšívaní, móde a šití, na druhej cestopisy a na ďalších rôzne romány a biografie. Keby som mala veľa priestoru, tak by som si kúpila jednu veľkú knižnicu cez celú stenu izby a knihy poukladala tak, aby som videla každú jednu,“ prezrádza.

S uskladnením suvenírov si hlavu nerobí, pretože ich nekupuje. Preferuje darčeky typické pre danú krajinu, ktoré sa dajú ochutnať, nosiť alebo využiť v bežnom živote.

Nikoleta: Základ kuchyne je dobrá rúra

Väčšina z nás funguje v menšej kuchyni. Dobrou správou je, že aj malá kuchyňa môže byť funkčná. Čím sa riadiť pri jej zariaďovaní?

Dôležitá je kuchynská linka s vhodne zvolenou výškou a veľkosťou pracovnej dosky a, samozrejme, s dostatkom úložného priestoru, primerané osvetlenie, pohodlný kút na jedenie so závesným alebo rozkladacím stolom a kvalitné spotrebiče. Ak máme malú kuchyňu, volíme spotrebiče 2v1, napríklad rúru s mikrovlnkou.

Nikoleta Kováčová známa aj ako Surová dcérka Nikoleta Kováčová známa aj ako Surová dcérka foto: dcerka.sk

„Kuchyňu si neviem predstaviť bez dobrej rúry na pečenie. Pečiem veľa, takže bez nej by to nešlo. Teraz hľadám väčší byt v Prahe a rúra je prvá vec, ktorú preverujem,“ hovorí Nikoleta Kováčová známa aj ako Surová dcérka.

Kuchyňa nie je len o funkcii, ale aj atmosfére. A tú vytvárajú doplnky. „Snažím sa ich vyberať z jednej série, aby väčšina spolu ladila. Hlavne riady, kde ideme po bielej, krémovej a modrých detailoch kvôli foteniu jedla do kuchárskej knihy Slovegán. Inak doma využívam hlavne sklo z fliaš a pohárov, ktoré zostanú z potravín,“ dodáva blogerka.


Zdieľajte článok:

Štyri úspešné blogerky, štyri pohľady na bývanie

Na začiatok stránky