Blog
Ako zariadiť malú spálňu a na čo myslieť pri výbere doplnkov

Ako zariadiť malú spálňu a na čo myslieť pri výbere doplnkov

Stanka
Stanka 05.12.2018
foto: Shutterstock
Malá spálňa je výzvou nielen pri výbere základných kusov nábytku, ale aj doplnkov a dekorácii. Ako zariadiť a zútulniť vysnívanú spálňu, ak metre štvorcové hrajú proti vám?

Pri zariaďovaní menšej spálne musíte urobiť niekoľko dôležitých rozhodnutí, počnúc výberom postele, šatníkovej skrine a nočných stolíkov. Ak už máte vyriešený hlavný nábytok, na rad prichádzajú akcentové kúsky a bytové doplnky. Či túžite po svetlej a pokojnej alebo farebnej a energickej spálni, vytvoriť ju môžete aj na malom priestore.

Výber rámu postele

Posteľné rámy sa vyrábajú v množstve dizajnov, štýlov a materiálov. Čím menšia je vaša spálňa, tým menej nábytku sa do nej vojde, preto je výber postele dôležitý nielen z praktického, ale aj estetického hľadiska. Posteľ bude pravdepodobne centrálnym bodom celej spálne a, samozrejme, najpoužívanejším kusom nábytku.

Vyhnite sa masívnym rámom, ktoré síce pôsobia luxusne, no spálňu zbytočne preplnia. Dobrou voľbou do malej miestnosti je posteľ so zabudovaným úložným priestorom alebo nízky rám s nízkym dekoratívnym čelom.

4754

Skrine a ďalší úložný priestor

Rovnako ako vy, aj vaše oblečenie potrebuje miesto na oddych. V malej spálni môžete ušetriť priestor použitím nižšej komody, ktorá zároveň slúži ako stolík na odkladanie osobných vecí. Ak na oblečenie potrebujete viac miesta, vyberte si šatníkovú skriňu so zrkadlom, ktorá napriek svojej veľkosti opticky zväčší priestor. Nočné stolíky sú ďalším praktickým kusom nábytku. Aby boli ľahko dosiahnuteľné, ich výška by sa mala rovnať výške hornej hrany matraca.

Ako zariadiť malú spálňu a na čo myslieť pri výbere doplnkov - #132 foto: Shutterstock

Obliečky, vankúše a iný textil

Pri výbere dekorácií do malej spálne a farebnej škály, ktorú sa chystáte použiť, myslite na dekoratívny potenciál obliečok a prehozov. Navrstvite viaceré farby a textúry malých vankúšov, ktoré posteľ zútulnia, alebo skombinujte paplón so zaujímavou dekou.

Je len na vás, či zvolíte monochromatickú farebnosť celej spálne, alebo využijete textílie v akcentových farbách. V závislosti od podlahy, ktorú v spálni máte, môžete zvážiť aj výber koberca. Ten by mal ladiť s farebnosťou a vzorom obliečok.

Presvetlenie malej spálne

Svetlá spálňa pôsobí sviežo a otvorene. Pustite do nej toľko denného svetla, koľko len môžete. Tmavé a nepriepustné závesy izbu zbytočne zaťažujú, oddeľujú ju od exteriéru a opticky zmenšujú. Pre zjednotený vzhľad môžete vybrať závesy vo farbe stien alebo použiť iba žalúzie. Väčšie nástenné zrkadlo umiestnené oproti oknu odrazí do izby ešte viac svetla a prispeje ku vzdušnejšiemu dojmu z miestnosti.

Umelé osvetlenie v spálni

Hlavné svetlo by malo ostať čo najbližšie pri strope. Nízko visiace lustre s výrazným dizajnom môžu malému priestoru ublížiť. Ideálnym riešením je jednoduché minimalistické prevedenie lustra. Musí však dokázať osvetliť celú izbu.

Lampy umiestnené na nočných stolíkoch by tiež nemali zaberať priveľa priestoru. Oplatí sa prehodnotiť, či skutočne potrebujete dve nočné lampy, alebo radšej zvolíte jednu stojacu lampu v rohu miestnosti.

Ako zariadiť malú spálňu a na čo myslieť pri výbere doplnkov - #131 foto: Shutterstock

Voľba vhodných dekorácii

Obrazy, plagáty, zrkadlá či dokonca nástenky – to všetko pomôže vytvoriť v malej spálni pocit domova. Nástenné dekorácie môžete umiestniť nad záhlavie postele, vďaka čomu na toto miesto pritiahnete ešte viac pozornosti. Ak pred spaním radi pozeráte televíziu, umiestnite ju na stenu oproti posteli. Nebudete tak potrebovať stolík vyhradený na tento účel.

Finálne dekorovanie spálne v podobe zarámovaných fotografii, izbových rastlín či dovolenkových suvenírov môže spálňu skrášliť, ale aj nepríjemne zapratať. Nechajte v nej iba svoje najobľúbenejšie dekorácie, ktoré štýlom ladia s vybraným nábytkom. Umiestniť ich môžete na nástenné poličky, vrch skriniek alebo nočné stolíky.


Zdieľajte článok:

Ako zariadiť malú spálňu

Na začiatok stránky